Oltás nélkül ne vigyen Romániába csecsemőt

Publikálás dátuma
2017.02.28. 06:35
FOTÓ: THINKSTOCK
Ha valaki 15 hónaposnál fiatalabb csecsemővel indul útnak Romániába, föltétlenül keresse fel a gyermekorvost és kérjen kanyaró elleni oltást. A vakcina térítésmentes.

Aki kapott oltást, azt nem veszélyezteti a járvány – mondta a Népszavának Ócsai Lajos járványügyi szakértő. A hazai oltási rendnek része a kanyaró elleni oltás, a gyerekeket először 15 hónapos korukban oltják, majd 11 éves korban ismétlik. Hozzátette: bajba csak olyan gyermek kerülhet, akinek a szülei valamilyen módon megakadályozták az immunizálást.

A csecsemőket nyolc hónapos korukig védi az anyaméhben megszerzett immunitásuk, ám ekkor még azért nem oltják őket, mert a vakcina 15 hónapos korban váltja ki a legjobb immunválaszt a szervezetben. Nyolc és 15 hónapos koruk között pedig a lakosság átoltottsága védi őket. Ha valaki – utazás miatt -, rákényszerül, akkor nyolc és 15 hónapos kora között be kell adatnia babájának a kanyaró elleni vakcinát, amit viszont az oltási naptár szerint esedékes 15 hónapos korában meg kell ismételni, hogy elérje az optimális hatást.

A hétvégén arról számolt be a Digi24 hírtelevízió, hogy már 16 halálos áldozata van Romániában annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed. A múlt év eleje óta több mint 3100 kanyarós megbetegedés történt Romániában, öt évvel ezelőtt is volt egy hasonló járvány. A 2016-os járvány kezdete óta tizenhatan már meghaltak a betegség szövődményei miatt. A legtöbb megbetegedést a Bánságban észlelték, de Erdély belső megyéiben is sok a beteg. Alexandru Rafila járványügyi szakértő a hírtelevíziónak elmondta, soron kívül kezdték oltani az egy évnél kisebb gyermekeket kanyaró ellen, hogy megállítsák a járvány terjedését. Hozzátette, az áldozatok többsége ebből a korosztályból került ki.

Ha valaki nincs beoltva, és kanyarós személlyel egy légtérben tartózkodik, szinte biztosan megkapja a betegséget. A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de nem csupán a beteg közvetlen környezetében lévők, hanem a kissé távolabb tartózkodó fogékonyak (nem oltottak) is megfertőződhetnek. A szövődmények - agyvelőgyulladás, egyéb, ritkán megjelenő idegrendszeri kórképek - egy részét maga a kanyaróvírus okozza. A fertőzés következtében kialakuló bakteriális felülfertőződés miatt kialakulhat gége-, légcső-, tüdőgyulladás, hörghurut, valamint középfül-, melléküreg-gyulladás, gyomor-bélhurut, szájgyulladás, kötőhártya-gyulladás, szívizomgyulladás. A komplikációkkal járó esetek közül az idegrendszert érintő szövődmények egy része maradandó károsodással gyógyulhat.

Átlagosan 500 kanyarós betegből egy meghal.

Ócsai Lajos szerint a romániai járványokért egyértelműen az oltásellenes kampányok okolhatók. A pravoszláv egyház is védelmébe vette az oltás ellen fellépőket.

Szerző

Túllépte hatáskörét a bukaresti DNA

Túllépte hatáskörét és ezzel alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet ügyében végzett vizsgálata során - állapította meg hétfőn az alkotmánybíróság. 

A taláros testületnél Calin Popescu Tariceanu, a kormánykoalícióban részt vevő liberális ALDE elnöke, szenátusi házelnök emelt óvást, arra hivatkozva, hogy a hatalmi ágak szétválasztásának elvét sérti, ha az igazságszolgáltatás beavatkozik a törvényalkotás folyamatába.

A vádhatóság több magánszemély feljelentésére hivatkozva indított büntetőjogi vizsgálatot a vitatott kormányrendelet előkészítése és elfogadtatása körülményeiről, hogy kiderítse, vajon a jogszabály kezdeményezőinek valóban az volt-e a céljuk, hogy megakadályozzák korrupcióval vádolt politikusok - elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök - felelősségre vonását.

A DNA több kormánytag és minisztériumi alkalmazott kihallgatása után úgy találta: kimeríti a bűnpártolás fogalmát a - közben hatálytalanított - rendelet elfogadtatásának módja, és hétfőn átadta az ügyet a legfőbb ügyészségnek.

Szerző

Terroristák fejezték le a német túszt

Kivégeztek egy német túszt a Fülöp-szigeteken. Az iszlám terrorszervezet, az Abu Szajjaf az interneten tett közzé felvételt túszuk lefejezéséről. 

A 70 éves férfit tavaly novemberben egy hajóról rabolták el. Partnerét már akkor meggyilkolták. A német kormány eddig nem tudta minden kétséget kizáróan megerősíteni a felvétel eredetiségét. Marton Schäfer berlini külügyi szóvivő azt közölte, az idő rövidsége miatt nem tudták alapos vizsgálat alá venni a felvételt.

Az Abu Szajjaf 570 ezer eurós váltságdíjat követelt a férfiért cserébe. Ha nem kapják meg a pénzt, kivégzik – hangoztatták. Már vasárnap hírek jelentek meg arról, hogy a túsz életét vesztette. A Fülöp-szigeteki légierő hétvégén intézett támadást a terrorszervezet feltételezett rejtekhelye ellen, Jolo szigetén.

Az Abu Szajjafot a kilencvenes években alapították az al-Kaida pénzéből. A szervezet 2014-ben az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak tett hűségesküt. A csoport több külföldi túszát fejezte már le.

Szerző