Előfizetés

Nyelvismeret nem jár az ingyenes vizsgához

Nem elsősorban a nyelvvizsga díja az akadálya a középfokú nyelvvizsga megszerzésének a diákok számára, hanem az, hogy nem jutnak el a középszintű nyelvismeretig - mondta a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a köztévében.

Légrádi Tamást azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Idők hétfői cikke szerint jövő évtől az állam magára vállalja az első középfokú nyelvvizsga költségét a kormány javaslatára. Az egyesület vezetője szerint "nem biztos, hogy pont erre van szükség", hiszen ez nem oldja meg a középszintű nyelvtudásig való eljutás problémáját. Főként, hogy az emelt szintű érettségi eléri a középfokú nyelvvizsga szintjét. "Ennek ellenére jó kezdeményezés, mert a kormány ezzel is felhívja a figyelmet a nyelvtudás fontosságára. Továbbá bizonyos szociális helyzetekben, elmaradottabb régiókban szükség lehet erre a támogatásra ahhoz, hogy a gyerekek le tudják tenni a nyelvvizsgát" - jegyezte meg.

Vizes vb - Szobánként egymillióért szállnak meg a versenyzők

Publikálás dátuma
2017.02.28. 12:57
Elkészült a Duna Aréna MTI Fotó: Balogh Zoltán
Több mint 140 millió forintból szállásolják el a nyári vizes VB-re érkező csapatokat Balatonfüreden, az erre kiírt közbeszerzést az Anna Grand Hotelnek, illetve az Aura-Hotel Szállodaüzemeltető Kft.-nek ítélte oda a megrendelő Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. - derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, amelyet a 24.hu szemlézett. 

A szállodák négycsillagos, all inclusive ellátást fognak biztosítani 144 szobában július 7-21. között a sportolóknak. A tendert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bonyolították rendkívüli sürgősségre hivatkozva, mivel az esemény a főszezonra esik, "a szállások előzetes lefoglalása pedig sürgős és elengedhetetlen a világesemény sikeres lebonyolításához".

A világbajnokság megrendezése az Átlátszó számításai szerint csaknem 90 milliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek. Ebben az évben 25 milliárdot költenek a rendezésre, a legtöbb pénz, 52 milliárd forint tavaly ment el a beruházásokra. Az egyik legnagyobb tétel a Dagály úszóaréna felújítása, amelyre végül 49 milliárd ment el. A Duna Arénára átkeresztelt komplexumot február 21-én adták át, és sokan megjegyezték, hogy amellett, hogy drága volt, nem hasonlít az előzetes látványtervekre.

Ezzel kapcsolatban Fürjes Balázs az olimpiai pályázat kormánybiztosa az ATV-ben kijelentette: a Duna Aréna a költségkereten belül épült meg és időre. Elmondta: azt nem tudja, honnan jött a sajtóban a 17 milliárdos költségre vonatkozó információ, a legolcsóbb ajánlattevő 49 milliárdos ajánlatot tett, 12-15 milliárd visszajött áfában a költségvetésben. Az uszoda költsége így 22 milliárd forint lett - vélte. A látványtervet blöffnek nevezte, "villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet, amit a Nemzetközi Úszószövetségnek bemutattak" – fogalmazott. Azt azonban tagadta, hogy ez átverés lett volna.

Elképesztő mennyiségű szemetet hordott össze a jeges ár a Tiszán

A jeges árvíz után mintegy 2450 köbméter hulladék maradt a Tisza hullámterében - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden. Az érintett öt vízügyi igazgatóság közfoglalkoztatottak bevonásával kedden kezdte meg a hulladék összeszedését.

Az OVF közleményében azt írta: a vízügyi szakemberek felmérése szerint a Szamoson és a Felső-Tiszán, egészen Tokajig közepesen szennyezett a hullámtér, Tokaj térségében Tiszalökig, valamint a Bodrog torkolati szakaszán pedig erősen szennyezett. A folyó Tiszalöktől Tiszafüredig közepesen, a Tisza-tó teljes hullámtere viszont erősen szennyezett. A Kisköre alatti szakaszon az országhatárig gyengén szennyezett a Tisza.

A levonuló jeges árvíz miatt a hagyományos árvízi hulladék mellett (amely döntően műanyag palack és kommunális hulladék) a jégtorlasz által elhozott egyéb "idegen anyagok" is maradtak a folyó hullámterében. Ezek eltávolítása nemcsak a víz minőségének megóvása miatt fontos, hanem közegészségügyi, mezőgazdasági és turisztikai szempontok miatt is. Az OVF azt írta: sok helyen nehezen megközelíthető vagy nagy területen szétszóródott a hulladék, így az összegyűjtés jóval hosszabb időt igényel. Emiatt a hulladék eltávolítása akár májusig is elhúzódhat - olvasható a közleményben.