Kerítés dőlt az útra a Városligetben - Nem jár a troli

Kerítés dőlt az úttestre a Közlekedési Múzeumnál a főváros XIV. kerületében, a Hermina úton, a forgalmi akadály miatt egy troli helyett pótlóbusz jár - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden kora délután a rendőrség honlapján.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt írta: lezárták a Hermina út Ajtósi Dürer sor felé vezető oldalát az Erzsébet királyné útjánál, mert az erős szél miatt egy hosszabb szakaszon kerítés dőlt az útra.  Ezért a 72-es trolibusz helyett a teljes vonalon, míg a 74-es trolibusz helyett az Ötvenhatosok tere (István utca) és a Kassai tér között pótlóbusz közlekedik.

Szerző

Nem vicc! Űrközpontot épít milliárdokért a kormány

Publikálás dátuma
2017.02.28. 14:40
Illusztráció: Thinkstock
A kormány a kevesebb mint 2000 fős Gyulaházára 3 milliárd forintból épít „space-központot” - szúrta ki a Magyar Közlönyben az Index. Mint kiderült, a helyi önkormányzat eredetileg csak egy kiállítóteremre pályázott, ebből lett aztán az űrközpont terve. Az értesítőből azt is megtudhattuk, hogy 2,5 milliárd forintnyi közpénzből a világ leghosszabb üveghídját építhetik meg Sátoraljaújhelyen.

Olimpia már biztosan nem lesz Budapesten, űrközpontunk azonban még lehet. A Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség turisztikai fejlesztésének részeként ugyanis 3 milliárd forintból építenek „space-központot”, amire a helyi önkormányzat nem is pályázott.

Bardi Béla polgármester a Szon.hu-nak elmondta, hogy eredetileg csak egy kiállítóteremre pályázott, hogy a faluba kerülhessen a bezárt Közlekedési Múzeum űrrepülés-történeti kiállítása és a repüléstörténeti anyag egy része. Ebből nőtte ki magát a space-központ, bár hogy ez pontosan mit takar, az a Magyar Közlönyből nem derül ki, és Gyulaháza vezetője sem árult el részleteket. 

Gyulaháza egyébként igencsak kiesik az ország vérkeringéséből, Kisvárdától délre, Nyíregyházától keletre, Mátészalkától északra van, még a közelben futó 4-es főút is elkerüli. Viszont itt született az ez idáig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan, így a községnek van már Gagarin-szobra és űrkiállítása is. 

Szintén a Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség turisztikai fejlesztésének részeként 2,5 milliárd forintos üveghíd épül Sátoraljaújhelyen. Vastagbőr blog szerint az építmény a világ leghosszabb üveghídja lenne, ugyanis 700 méteres hosszával 270 métert verne az eddig csúcstartó kínai függőhídra

A kormány ezen kívül arról is döntött, hogy kétmilliárdból felújítja a tokaji Rákóczi-várat, Makovecz-pavilont épít Tokajban, Kisvárdán – azaz Seszták Miklós fejlesztési miniszter városában – pedig fürdőt újít fel 2,3 milliárdból.

"A kormány támogatni kívánja a magyar űripar fejlesztéseit"
Mernyei Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az első Magyar űrkatalógus bemutatóján mondta, hogy a kormány támogatná a magyar űripari innovációkat és segítséget nyújt ahhoz is, hogy a hazai fejlesztések nemzetközi téren is sikeresek legyenek. A helyettes államtitkár szerint hiánypótló kiadvány az NFM támogatásával megjelent kötet, mivel elsőként mutatja be a hazai űrtevékenység szereplőit - vállalkozásokat, kutatóintézményeket - magyar és angol nyelven. Hozzátette, hogy a magyar űripar szinte kizárólag exporttevékenységet végez, ezért különösen fontos, hogy a nemzetközi szereplők - elsősorban az önálló európai űrképesség fejlődését támogató Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) és annak tagállamai - megismerjék a magyar űrtevékenység eredményeit - mondta.

 

Szerző
Frissítve: 2017.02.28. 15:15

Komoly károkat okoz a viharos szél Budapesten

Közel 30 alkalommal riasztották a tűzoltókat a fővárosban a viharos erejű szél által okozott károkhoz kedd kora délutánig - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté közölte: a többi között a XIII. kerületi Bulcsú utca és Szabolcs utca kereszteződésében egy nagyméretű fa dőlt az úttestre. A XII. kerületi Maros utcában vakolat hullott egy épületről az ott parkoló járművekre.

A IV. kerületben, a Szilágyi utcai felüljáróról is hullik a vakolat, a tűzoltói beavatkozás idejére a forgalom egy sávon halad. A II. kerületi Hűvösvölgyi úton karvastagságú, öt méter hosszú faágakat távolítanak el a tűzoltók az úttestről.

A XIII. kerületi Váci úton egy hatemeletes lakóház negyedik emeleti erkélyéről betontömb esett a járdára, a tűzoltók eltávolítják a még lógó darabokat.

A kispesti Zalaegerszeg utcában megdőlt egy hársfa, veszélyeztetve ezzel a közlekedést. A VI. kerületben, a Deák Ferenc téren egy bádoglapot mozgat a szél, itt szintén a tűzoltók beavatkozása szükséges. Az egységek folyamatosan számolják fel a káreseteteket - sorolta a szóvivő. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról számolt be, hogy a fővároson kívül Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk a viharos szél okozta károk miatt.

Szerző
Témák
viharos szél