Előfizetés

Erősödő orosz befolyás

„2014 óta vagyok a nemzetbiztonsági bizottság tagja, és úgy látom, azóta erősödött az orosz befolyásszerzés Magyarországon"- fogalmazott Szél Bernadett (LMP) a bizottság szerdai ülése után.

Az LMP albizottságban foglalkozna az orosz kérdéssel, mindenekelőtt a földművelési tárca védnökségét élvező Kiss Szilárd agrárattasé ügyével. Az Index értesülései szerint Kiss kiutazásokat szervezett magyar főhivatalnokoknak saját költségén, és abban a moszkvai Ritz-Carlton luxushotelben szállásolta el őket, amelyben a nemzetközi sajtóhírek szerint az orosz belbiztonsági szervek olykor zsarolásra, beszervezésre alkalmas, kompromittáló felvételeket készítenek.

Emiatt az LMP szerdán kezdeményezte Fazekas Sándor agrárminiszter meghallgatását, illetve kérdéseket intézett a nemzetgazdasági, a külügyi és a földművelésügyi tárcához, hogy tisztázzák, a hivatalnokok nem válhattak-e megfigyelés, netán zsarolás áldozatává. „A nemzetbiztonsági bizottság nem nyomozóhatóság" - utasította el Németh Szilárd fideszes bizottsági tag az orosz befolyást vizsgáló albizottság ötletét.

Nem válaszolt egyenesen Pintér Sándor belügyminiszter az LMP arra a kérdésre, hogy korábban fogadott-e el pénzt az orosz maffiafőnök Szemjon Mogiljevicstől. „A kérdés feltétele is sértő" - hárította a kérdést a belügyminiszter. Nemrégiben Jürgen Roth újságíró 2016-os „Piszkos demokrácia" című könyvében közzétette a Magyarországon elítélt bombagyáros, Dietmar Clodo vallomását, amelyben az állt: a kilencvenes években ő adta át Pintérnek a Mogiljevicstől érkező kenőpénzt. Jürgen Roth lapunknak korábban azt mondta: a nyomozó ügyészség révén jutott el Clodóhoz. „A könyvben azt akartam bemutatni, hogy az európai jobboldali, populista pártok, amelyek állításuk szerint a korrupció ellen harcolnak, maguk is egy maffiaszerű hálózat részesei." A nacionalista és antiliberális Orbán alatt is ilyen maffiaszerű struktúrák alakultak ki szerinte, Magyarország pedig egy "posztkommunista maffiaállam". Clodo írásbeli vallomása szerint ő Orbánnak is adott át pénzt.

A Párbeszéd ezzel kapcsolatos kérdésére a miniszterelnökség szerdán válaszolt, mondván: az állítás képtelenség, Roth szélsőbaloldali lejárató író, Clodo pedig egy bűnöző.

René Magritte - Rekordáron kelt el

Publikálás dátuma
2017.03.01. 17:36
A festő Les Jeunes amours c. művét viszik egy árverésre - Fotó: Tristan Fewings / Getty Images
Rekordáron, 13,5 millió fontért kelt el a Christie's árverésén René Magritte belga szürrealista festőművész egyik legnagyobb méretű festménye. A 114x146 centiméteres, La Corde Sensible című festmény árát mintegy 14 millió fontra becsülték a szakértők. A jutalékkal együtt 14,4 millió fontos (5,2 milliárd forint) eladási ár kimagasló rekord, ötmillió fonttal több mint a valaha fizetett legmagasabb ár a belga szürrealista festő esetében - olvasható a The Art Newspaper honlapján.

René Magritte (1898-1967) 1960-ban festette a tájképszerű alkotást, majd a feleségének ajándékozta. A házaspár később eladta, és 1990 óta egy belga magángyűjteményben volt. A festmény középpontjában egy kristályból készült pezsgőspohár áll, tetején fehér habos felhővel, mögöttük hegyes táj. Ez Magritte egyik legnagyobb méretű festménye. Olivier Camu, a Christie's impresszionista és modern részlegének alelnöke korábban arról beszélt, hogy a kompozíció egyedülálló Magritte életművében, aki sokkal inkább ismert olyan motívumairól, mint a Bowler-kalap, a pipa vagy az alma. 

Magritte művei népszerűnek bizonyultak a Christie's kedd esti impresszionista, modern és szürrealista aukcióján, egy másik műve, az 1938-ban készült Le domaine d'Arnheim a becsült ár felett, 9 millió fontért cserélt gazdát. A festmény eladója Dmitrij Riboljev orosz milliárdos volt, aki azonban a Bloomberg szerint annak idején borsos áron 43,5 millió dollárért vásárolta a képet Yves Bouvier svájci műkereskedőtől. Riboljev már korábban pert indított Bouvier ellen, mondván a műkereskedő becsapta őt, amikor jóval a piaci ár fölött értékesített festményeket.

Riboljev gyűjteményéből került a Christie's árverésére Paul Gauguin 1892-ben festett Te fare című alkotása, amelyért 18 millió fontot fizetett új gazdája. (Az orosz műgyűjtő 85 millió dollárért vásárolta a festményt.) Az árverés teljes bevétele jutalékokkal elérte a 136,9 millió fontot, ami jóval a remélt bevétel fölött volt, a tételek 92 százalékát sikerült értékesíteni, és az egy évvel korábbi hasonló árverésnél 45 százalékkal magasabb bevételt elérni.

Kocsis Zoltánra emlékeznek Párizsban

Kocsis Zoltánra emlékezik neves francia és magyar művészek részvételével a Párizsi Magyar Intézet csütörtök este - tájékoztatta az MTI-t Havasi János igazgató. ( Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének édesapja) 

A tájékoztatás szerint a tavaly novemberben elhunyt kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és karmester párizsi és budapesti pályatársai szívesen ajánlották fel részvételüket a különleges rendezvényre. Emmanuelle Haim, népszerű francia csembalóművész, karmester méltatja Kocsis Zoltán életművét, majd Paul Wiener író-pszichiáter, a magyar zongoravirtuóz rendszeres vendéglátója tart vetítettképes előadást a művész párizsi látogatásairól.  Az est további részében Csordás Klára operaénekes, Hadady László oboa- és Mocsári Károly zongoraművész ad hangversenyt, egyebek között Liszt, Bartók és Rahmanyinov műveiből, utóbbit Kocsis Zoltán átiratában.