Előfizetés

Majtényi: saját meggyőződésemet követem

Publikálás dátuma
2017.03.06. 10:43
FOTÓ: Molnár Ádám
Nem a mások óhaját, hanem saját meggyőződésemet követem - jelentette ki Majtényi László, az ellenzéki pártok által támogatott államfőjelölt hétfői közleményében, amit válaszul küldött Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kérdéseire.

Hollik István szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint Soros György amerikai üzletember "145 millió forinttal támogatta Majtényi László tevékenységét az Eötvös Károly Intézeten keresztül". A KDNP-s képviselő azt kérdezte, hogy a támogatásért cserébe "Majtényi Lászlónak mit kell tennie Soros Györgynek", képviseli-e Soros György érdekeit vagy politikai nézeteit. Azt is kérdezte, hogy Soros György ma is "fizeti-e" őt, idén mennyit kap tőle és mire költi?

Az alábbiakban szó szerint közöljük Majtényi László válaszát

Hollik István szóvivő furcsa kérdésekkel fordult hozzám. Rendes körülmények között ezeket válasz nélkül hagynám, tekintve azonban, hogy rövidesen államfőjelölt leszek, legjobb tudásom szerint igyekszem válaszolni. A szóvivő az általam vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) nyilvánosságra hozott adataiból dolgozik, de sajnos az adatok értelmezése kifog rajta. Beszélhetnénk a magyar oktatás siralmas voltáról, ennek kapcsán a számok megértésének totális csődjéről is, de tegyünk úgy, mintha felelős személy felelős nyilatkozatát olvasnánk.

Az EKINT közhasznúsági beszámolóiban a jogszabályi előírásoknak megfelelően a projektek teljes támogatási összege és az adott évben folyósított összeg egyaránt szerepel, azaz külön a megítélt és a folyósított támogatás. Ha ezeket valaki, ahogy Hollik István, tudatlanul összeadja, nyilván rossz eredményre jut. Így aztán 145 milliós támogatást kér rajtunk számon. Kénytelen vagyok kiábrándítani: hat év alatt az EKINT saját céljaira 57 és félmillió forintot kapott Soros Györgyhöz köthető forrásból. Megjegyzem, a 145 milliós támogatás is teljesen helyénvaló lenne.

És ha tisztáztuk az összeget, ideje tisztáznunk mást is. Például azt, ami Hollik úr szerint a legfontosabb, azaz Soros György óhaját. Vajon a szóvivő már gimnazistaként is ezen közelebbről meg nem határozott óhajok szerint működött? Lehet, hogy őt meg programozta, hogy butaságokat mondjon és kérdezzen? Az alapítvány évkönyveit böngészve azt látom ugyanis, hogy a váci piarista gimnázium, Hollik alma matere is a támogatottak között volt a kilencvenes években, vagyis akkortájt, amikor padjait koptatta.

A piarista öregdiákok, akadnak köztük jó barátaim, mindig meggyőződésük szerint cselekednek, vagy legalábbis ezt tanulták. Így cselekszem magam is, amikor nem a mások óhaját, hanem saját meggyőződésemet követem – és ezt a nyilvánosság számára meglehetősen jól tudom könyvekben, cikkekben, állásfoglalásokban dokumentálni, hiszen három évtizede közszereplő vagyok.

Végül pár szó a személyes bevételeimről: Hat évig ombudsman voltam, húsz hónapig pedig az ORTT elnöke, amely tisztségről – tekintve hogy gyűlölöm a korrupciót – úgy mondtam le, hogy nem csupán a miniszteri fizetést, de a nekem járó tetemes végkielégítést is a kasszában hagytam. Egyetemi tanár vagyok, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, sok évig folytattam ügyvédi tevékenységet, amit jelenleg szüneteltetek. Mostani bevételeim alapvetően egyetemi oktatói tevékenységemből származnak, minden egyéb forrásom legfeljebb kiegészítés.

Az elnökválasztási kampányom költségei eddig nulla forintot tettek ki, miközben többen, köztük ismeretlenek, felajánlottak támogatást, ám ezeket elhárítottam. És ez a kampány nulla forintos is marad.

Érdemes végül minden politikai keresztény figyelmét felhívni Ferenc pápa szavaira: „világossá válik, hogy az igazság nem kíméletlen, hanem a másik iránt figyelmes együttélésben növekszik. A hívő nem erőszakos; épp ellenkezőleg, az igazság alázatossá teszi őt, mert tudja, hogy nem mi birtokoljuk az igazságot, hanem az ölel át és birtokol minket.” (Ferenc pápa, A hit világossága c. enciklikája)

Orbán nem ezt ígérte

Alig két hónap alatt tovább növelte az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok számát az Orbán-kormány, pedig az állami vezetői gárda létszáma már az év elején is rekordmagas volt. Idén eddig 18 miniszteri biztost, egy új államtitkárt és 8 helyettes államtitkárt neveztek ki (miközben az utóbbiak közül négyet felmentettek) – derült ki az év eleje óta megjelent Magyar Közlönyök és Hivatalos Értesítők adataiból, amelyekre a Magyar Nemzet hívja fel a figyelmet.

– A Fideszre és a KDNP-re, illetve a nemzeti együttműködés rendszerére „sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele” – ezt ígérte Orbán Viktor miniszterelnök még 2010-ben, kormánya bemutatásakor. Ehhez képest bár miniszterből valóban kevesebb van, mint a szocialista–liberális kormányok idején, alig hét év alatt meglódult az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma, és ez a csoport mára kétszer akkora, mint 2010 előtt volt. Az államtitkárok száma most 56-nál jár. Ami a helyettes államtitkárokat illeti, ezekből most 108 dolgozik az Orbán-kormányban. 

 A legnagyobb továbbra is a Balog Zoltán vezette minisztérium 20 helyettes államtitkárral (a tárca honlapja a legutóbbi, január végi kinevezést nem is tüntette fel). Ettől alig valamivel marad el a korábban állami bürokráciacsökkentést hirdető, Lázár János által vezetett Miniszterelnökség. Ott a kormányzati holnap adatai szerint a kilenc államtitkár mellett összesen 19 helyettes államtitkár dolgozik. Harmadik helyezett a Nemzetgazdasági Minisztérium 17 helyettes államtitkárral.

További részletek a Magyar Nemzetben!

Hujber Ferinek elege lett a magyar viszonyokból

Publikálás dátuma
2017.03.06. 09:10
FOTÓ: Facebook
 Még idén hosszabb időre külföldre költözik Hujber Ferenc. A Blikk információi szerint a színész már több ismerősével is közölte: amint leforgatta a Valami Amerika harmadik részét, irány Kanada!

A lap úgy értesült, Hujber azért vágyik a drasztikus környezetváltozásra, mert Magyarországon nem találja a helyét, ráadásul szeretne ismét összecsiszolódni feleségével, Cynthiával és úgy érzi, külföldön több lehetőséget kaphatnak gyermekei.

– Először ő megy ki, és ha úgy alakul, néhány év múlva pedig utazik utána a család. Nehéz döntés volt, de a londoni útból tanulva szeretné előkészíteni a terepet, hogy a gyerekek és Cyn­thia már a biztosra menjenek ki. Feri azt szeretné, ha fia és lánya olyan helyen nevelkedne, ahol magasabb színvonalú az oktatás – súgta meg a Blikknek a színész egyik kollégája, aki azt is hozzátette, szinte biztos benne, hogy barátja már nem is térne vissza Magyarországra.