Előfizetés

Családtudományi képzést indít a kormány - de kinek?

Ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy szerdai konferencián. Ez minden bizonnyal a kormány válasza arra, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nemrég arról adott hírt: ősztől társadalmi nemek tanulmánya, azaz gender studies képzés indulhat mesterszakon az egyetemen. Balog Zoltán kijelentette: "az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre".

Korábban Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára is kifejtette véleményét a társadalmi nemek szakról: szerinte a gender "inkább nevezhető ideológiának, mint tudománynak, így kétséges, eléri-e az egyetemi oktatási szintet. A szak tartalma szemben áll mindazzal, amit a kormány értékvilága az emberről vall”. Kiemelte azt is, hogy szerinte ezen a mesterszakon végzett emberekre nem mutatható ki igény a munkaerőpiacon" - mondta.

Ugyanakkor az nem derült ki, hogy a családtudományi képzés indítását milyen gazdasági, munkaerőpiaci igények indokolják. Ráadásul a szak indításáról a felsőoktatási felvételik február 15-i határideje után tettek bejelentést.

A szakindítást mindenesetre Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke is üdvözölte. "Örömmel értesültünk Balog Zoltán miniszter úr tegnapi bejelentéséről, miszerint a kormány, Magyarország igényeihez igazodva, családtudományi mesterképzést kezdeményez. Sajnálatos, hogy az elmúlt hetekben a liberális törpe kisebbség mindent megtett, hogy a gender szakot védje és az áltudományt megpróbálja elfogadtatni" - írta, hozzátéve, annak is örül, hogy "Magyarországnak olyan kormánya van, amely a család mellett áll ki, nem pedig a deviancia mellett."

Noha a Kereszténydemokraták és a kormány össztűz alá vette az ELTE-t a társadalmi nemek szak miatt, az korántsem ördögtől való. Sőt, számos egyetemen oktatják, a világon több mint 300 felsőoktatási intézményben van a társadalmi nemekkel foglalkozó képzés, az igény is nagy rá. A gender, azaz a társadalmi nem fogalmát egyébként úgy lehetne magyarázni, hogy nem pusztán a biológiai nem magyarázza, a férfi és a nő milyen szerephez jut a társadalomban. A terület kutatói szerint a közösség - vagyis a társadalom - határozza meg, milyen viselkedési formák számítanak nőiesnek, férfiasnak, így meghatározza a nemi szerepeket, és az ebből fakadó előnyöket, hátrányokat is, például a fizetések terén.

A XXI. század Magyarországán minderről beszélni, kutatni a kormány szerint egyenlő "a társadalom szétbomlasztásával".

Lázadnak a bírák - Saját elnöküket perlik

Publikálás dátuma
2017.03.09. 10:48
Handó Tünde FOTÓ: Népszava
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke már törvényi erejű rendelkezést hoz és előírja azt is, hogy ki és mit gondolhat. Ezt kifogásolják azok a bírák, akik Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó integritási szabályzatot - írta a hvg.hu. 

A portál szerint a bíróságok integritási szabályzatába például bekerült, hogy a bírónak ne legyen másodállása, se párttagsága, valamint ne fogadjon el nagyobb – a fizetése öt százalékánál drágább – ajándékot. A szabályzat a korrupció kivédésére is szolgálhatna, de a szakma szerint az integritás egyebek mellett azt jelenti, hogy mindenkinek az OBH-elnök értékeinek és elveinek kell megfelelnie.

„Nem lehet demokratikus egy olyan jogintézmény és független egy olyan hatalmi ág (bírói hatalom), amely tagjainak meg kell felelniük egy személy (OBH-elnök) mindenkori értékrendjének és az általa hangoztatott elveinek” – áll abban az indítványban, melyet Szepesházi Péter a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája ismertetett.

Szepesházi a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságától kéri kimondani azt, hogy a Handó-féle szabályzat a véleménynyilvánításhoz, a tisztességes tárgyaláshoz, a hatékony jogorvoslathoz, valamint a gyülekezési szabadsághoz való jogot is sérti.

Hasonló érvek alapján, más bírák az Alkotmánybíróságon támadták meg, az amúgy már 2016. július elsején hatályba lépett szabályzatot, és megsemmisítését kérik a testülettől.

Méltatlan hivatására a Kúria főbírája?
Különös etikai állásfoglalást tett közzé honlapján a minap az Országos Bírói Tanács. Ennek alapján akár Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője is méltatlan lehet a bírói hivatás gyakorlására - írta a Magyar Nemzet. A testület állásfoglalásában az olvasható: „A bírói hivatáshoz méltatlan annak a bírónak vagy bírósági vezetőnek a magatartása, aki a nyilvánosság előtt illeti általánosságban negatív kritikával a bírósági eljárások résztvevőit, illetve bármely más szakmai csoportot.”
Ez azért érdekes, mert a Kúria főbírája tavaly a Magyar Nemzet kérdésére élesen kritizálta a devizahiteles adósokat képviselő ügyvédeket – mint a bírósági eljárások résztvevőit –, s kérdőjelezte meg szaktudásukat. Wellmann György a lapnak úgy fogalmazott: „Nem feltétlenül nevezném jogászoknak azokat az ügyvédeket, akik a devizahiteles adósokat képviselik a bíróságon.”

Megesküdött az államtitkár: Paks 2 nem drágul

Publikálás dátuma
2017.03.09. 10:32
FOTÓ: Népszava

A paksi atomerőmű jóval olcsóbban állíthat majd elő áramot, mintha azt a nemzetközi piacról finanszíroznánk - mondta Csepreghy Nándor az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta: a beruházás 2018-ban indul majd, és csúszás esetén sem történhet meg, hogy a két blokk tíz éven át egyszerre működjön. Beszélt arról is, szerinte nem várható, hogy sokszorosára növekedjenek a költségek, sőt az adásban esküt tett arra, hogy nem fognak emelkedni a költségek.

A Puskás stadionnal kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány eredeti terve is a 180 milliárdos költségvetés volt. "Magyarországon a lehető legszigorúbb közbeszerzési törvény van érvényben, de nyilván van az országban korrupció, viszont az ellenzék általában akkor érvel ezzel, amikor elfogynak az észérveik" - mondta, hozzátéve: a Transparency International jelentése - ami szerint Magyarország hét helyet csúszott vissza a világ korrupciós ranglistáján, Európában a legkorruptabb országok közé tagozódtunk be - szerinte csak "hangulatjelentés".