Meglepetés! - Kínos kérdést kapott Orbán a sajtótájékoztatón (videó)

Publikálás dátuma
2017.03.10. 18:45
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Bizony, Orbán Viktor évek óta nem adott interjút olyan újságírónak, akiről elképzelhető lenne, hogy valódi kérdéseket tegyen fel, leszámítva azt a hirtelen kicsúszottnak tűnő érdeklődést, amit az olimpia kapcsán kapott a miniszterelnök, ráadásul az állami rádióban, miszerint "a szégyen mi lett volna, a népszavazás?". De ez csak a szabályt erősítő kivétel.  

Mindazonáltal vélhetőleg a kommunikációs stáb alaposan felkészítette Magyarország vezető emberét, hogyha mégis, valahol, plénum előtt kiugrik a bokorból egy igazi kérdés, miként kell arra reagálni. 

Sunyi visszatámadással nyilván.

De, mi történt? 

A 444.hu beszámolója szerint bizony ezúttal kiugrott egy kérdés Orbán brüsszeli sajtótájékoztatóján: az Index EU-rovatának az Eurológusnak az újságírója kérdezett rá, hogy is volt ez, amikor az Orbán-rokonok érdekeltségébe tartozó cégnek egy állami vállalat felé fennálló hárommilliárdos tartozását egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég fizette ki, és ezek után nem megalapozottak-e azok a kritikák, miszerint Mészáros Lőrinc az ő családjának vagyonát kezeli? 

A HírTV által a sajtótájékoztatóról közzétett videón, ha túljutottunk a már mindennapivá váló sorosozáson, 24.12- kor meghalljuk az inkriminált kérdést, és az arra adott, felületes hallás alapján válasznak hangzó valamit

Szerző

Emélkeznek még Kishantosra? - Újabb pert nyertek az NFA-val szemben

Publikálás dátuma
2017.03.10. 18:13
Népszava fotó
Az un. Kishantos ügy: a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által 21 éven át ökológiai mintagazdaság céljára hasznosított, állami földterületek használati joga, és az ott felépített ökológiai mintagazdaság - a Fidesz kormány általi - megsemmisítése körül kirobbant jogi és politikai konfliktus - mondjuk így, némiképp finomkodó újságírónyelven. 

Megjegyzendő még a hosszú, szövevényes, és drámai elemeket sem nélkülőző történet kapcsán: 2013 decemberében Székely László ombudsman úgy foglalt állást, hogy a központ több évtizedes, nemzetközileg elismert tevékenysége, a biogazdaság és népfőiskola léte alkotmányos védelemre jogosult eredmények, illetve hogy nem világos, hogy az Nemzeti Földalap (NFA)  a pályázatok elbírálása során miképpen alkalmazta a nemzeti földalapról szóló törvény birtokpolitikai irányelveit és a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiát.

A jelen: 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken hozott ítéletében arra kötelezte az alperes Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, hogy a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és a közte fennállt haszonbérleti jogviszonyból származó elszámolási kötelezettsége alapján fizessen a felperesnek mintegy 17 millió forintot és kamatait, és az egymillió forint perköltség is az NFA-t terheli - írja az MTI. A Fővárosi Törvényszék MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ítélet nem jogerős.

Tájékoztatásuk szerint a felperes 1998. október 19-től 2013. október 31-ig tartó időszakra haszonbérleti szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. A szerződés tartalmazta az annak megszűnésekor a felek között fennálló elszámolási kötelezettségeket is.

Mint írták, 2009-ben a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. agrár- és környezetgazdálkodási (AKG) jogcímen, ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogram megvalósításához állami támogatást kapott. Ezzel a felperes kötelezettséget vállalt arra, hogy a célprogram megvalósítása érdekében, a célprogram előírásait betartva műveli a földterületet. E jogszabályi kötelezettségének a felperes a haszonbérleti szerződés megszűnéséig eleget is tett. A peres felek közötti haszonbérleti szerződés 2013. október 31-én megszűnt, a felperes a NFA által kiírt földbérleti pályázatok egyikén sem nyert. Ezt követően a központ felszólította az NFA-t, hogy a célprogram teljesítéséből eredő, 2013 őszén elvégzett munkák költségét térítse meg a részére, azonban az elszámolás nem történt meg.

A felperes keresetében kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest a haszonbérleti jogviszonyból származó elszámolási kötelezettség teljesítésére. A bíróság megállapította, hogy a felperes a támogatás elnyerésekor tájékoztatta az alperest a célprogram megvalósításához szükséges kötelezettségvállalásairól, aki ez ellen egyetlen alkalommal sem tiltakozott. Az NFA tehát tudomásul vette, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ az ökológiai szántóföldi növénytermesztés célprogramját figyelembe véve gazdálkodik, és erre tekintettel a haszonbérleti szerződés megszűnésekor a peres felek közötti elszámolási kötelezettség részét képezték a célprogram megvalósítása miatt elvégzett munkák költségei.

A bíróság ítélete szerint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. jogosult a célprogram megvalósításával kapcsolatosan 2013 őszén elvégzett munkák költségeinek a megtérítésére. A lefolytatott bizonyítási eljárás alapján a bíróság megállapította, hogy a korábban kapott állami támogatás ezeknek a munkáknak a költségeit nem kompenzálta.

Szerző

Idei mélypontján a forint

Publikálás dátuma
2017.03.10. 17:59
Illusztráció: Thinkstock
Idei leggyengébb árfolyamát érte el kora délután a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon.

Az európai közös fizetőeszköz csaknem 313 forintot ért. Hasonlóra utoljára tavaly decemberben volt példa. A forint a térségbeli devizákkal együtt a várható, jövő szerdai dollárkamat-emelés miatti csökkenő befektetői kereslet hatására veszített az értékéből.

Szerző
Témák
forint valuta