Áder János maradt az államfő

Publikálás dátuma
2017.03.13. 10:17
Forrás: Mediaklikk élő közvetítés
A Parlamentben újabb öt évre megválasztották Magyarország köztársasági elnökét. Áder Jánost a második fordulóban, már a jelenlévők egyszerű többségével választották újra az  államfői posztra.  Újraválasztása május 10-től hatályos. Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.

Pillantsunk vissza:

Hétfő kora délelőtt kezdődött meg a Parlamentben a köztársasági elnök-választás. Kövér László házelnök bejelentést tett az államfőjelöltekre, Áder János jelenlegi elnökre, illetve Majtényi Lászlóra leadott ajánlásokról, ennek során elmondta, hogy érvénytelen beadvány nem érkezett. Ezután a jelöltek életrajzának ismertetése következett, a sort Majtényi Lászlóval, az Eötvös Károly Intézet igazgatójával, a civilek és az ellenzéki pártok közös jelöltjével kezdte, akit fel is kért beszéde megtartására. Majd Áder János lépett a pulpitusra, az államfő érkezését nagy taps fogadta. 

Majtényi László 09.45 perkor megkezdte beszédét - "Helyre kell állítani a köztársaságot"

Helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben intézmények biztosítják alkotmányos jogainkat, és vissza kell térni az 1989-es, 1990-es alkotmányos mozgalom értékeihez, vagyis a parlamenti demokráciához - hangoztatta beszédében a megválasztása esetére - a fentiek mellett - leginkább a társadalmi béke, az igazságosság a szolidaritás, a szegénység felszámolása érdekében tevékenységet ígérő Majtényi László, a baloldali ellenzék által támogatott köztársaságielnök-jelölt hétfőn a parlamentben. A volt ombudsman az elnökválasztás előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: olyan alkotmányt tart szükségesnek, amelyet népszavazás erősít meg, amely kifejezi a társadalom vitában álló csoportjainak közös értékeit, és békét teremt. 

Szabad és szolidáris Magyarországot szeretne, eszménye a minél kevesebb állam és a minél több szolidaritás - jelentette ki. Majtényi László beszélt az eddig államfőkről is, közülül Göncz Árpádot és Sólyom Lászlót tekinti mintának, akik példát mutattak személyes autonómiából. Közölte: megválasztása esetén élne azzal, hogy a köztársasági elnök számára van lehetőség törvényjavaslatokat terjeszthet a Ház elé. (MTI-információ)

A demokratikus ellenzék és civelek jelöljének beszédét megköszönve, Kövér László 9.58 perckor belefogott a jelenlegi államfő, Áder János életútjának ismertetésébe,  majd felkérte a köztársasági elnököt jelölti felszólalása megtartására. 

Áder János: tegyük életünk központi kérdésévé a teljesítményt!

Az elmúlt öt év megerősítette Áder Jánost abban, hogy életünk központi kérdésévé kell tenni a teljesítményt. Az államfő hétfőn a parlamentben, a köztársaságielnök-választást megelőző beszédében számot adott az eltelt öt esztendőben végzett munkájáról. Felidézte, hogy 2012-ben azt ígérte, államfőként mindig a magyar érdekek és értékek szószólója lesz. Kitért arra is, hogy eddigi elnöki munkájában kiemelt helyen szerepelt a jövő generációk iránti felelősség, hiszen "épített és természeti környezetünkért viselt felelősségünk közös". Azt mondta: az öt éve is vallott értékek alapján kívánja az államfői munkát végezni. Áder János beszédében köszönetet mondott Majtényi Lászlónak, hogy vállalta a megmérettetést.(MTI)der bebizonyította, hogy alkalmatlan

A beszéd végeztével ( 10.17 ) Kövér László tájékoztatást adott a választás további menetéről. A szavazatok leadására 40 perc áll rendelkezésre, így legkorábban 11 órára várható azok összesítése, eredményhirdetés pedig - szintén legkorábban - fél 12-kor, legkésőbb délután 1 órakor.  A titkos szavazáson Áder János jelenlegi államfőre, a Fidesz-KDNP jelöltjére vagy Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Intézet elnökére szavazhatnak a képviselők. 

11.45 - kor Kövér László bejelentette, hogy leadták a szavazatokat, ezek között érvénytelen nem volt, a titkos szavazás eredménye azonban érvényes, de eredménytelen volt, ezért második fordulóra lesz szükség. Az Országgyűlésben tehát - ahogy előre jelezhető volt - hétfőn egyik jelölt sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados támogatást. A második szavazás után az lesz a köztársasági elnök a két jelölt - Áder János és Majtényi László - közül, aki a legtöbb voksot kapta. Kövér László házelnök a plénum előtt bejelentette: 175 képviselő adta le voksát. Áder János 131, Majtényi László 44 szavazatot kapott. A szavazás érvényes volt, de eredménytelen lett, ezért második fordulót tartanak - közölte a házelnök, aki egy óra 20 perc szünetet rendelt el a szavazás idejére. 

Orbán Viktor is leadta a szavazatát... vajon kire? 

A bejelentés után, miszerint Áder János maradt az államfő, a politikus a páholyban fogadta a gratulációkat, köztük Orbán Viktor miniszterelnökét.

A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson, vagyis ugyanannyit, mint az első fordulóban. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra a második voksoláskor 39-en szavaztak, öttel kevesebben, mint előzőleg. (A DK korábban közleményben tudatta, hogy a második fordulóban, amelyikben már az egyszerű többség is elég, nem veszik fel a szavazólapot, nem akarnak "a demokrácia díszleteként" asszisztálni Áder János újraválasztásához.)

A régi-új
Az 1959-ben született Áder János - volt házelnök, országgyűlési és európai parlamenti képviselő - második ciklusát kezdheti meg a Sándor-palotában. Először 2012. május 2-án választotta őt elnökké az Országgyűlés, majd - a rendszerváltás utáni ötödik államfőként - 2012. május 10-én lépett hivatalba.
Áder János nős, felesége Herczegh Anita, négy gyermekük van.
Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt a tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Szerző

Tébolyodott Fidesz-kommunikáció Majtényiról, közvetlenül az államfőválasztás előtt

Publikálás dátuma
2017.03.13. 09:39
Hidvéghi Balázs/Facebook
Gyakran még azok is dicsérgették a Fidesz kommunikációs képességeit, módszereit, akik amúgy cseppet sem azonosultak a kormányzópárt cselekedeteivel, vagy éppenséggel a dicsért kommunikáció során elhangzó szavakkal. Ám újabban még ők is elismerik: valami történt, mert tökéletesen elvesztették a mértéket, ami akár kontraprodultív is lehet. 

Azt a kontrollvesztett, mondhatni tébolyodott tirádát, amit az állami televízióban adott elő a Fidesz kommunikációs igazgatója (!) némi túlzással szólva, percekkel az államfő-választás, amúgy magasztos parlamenti aktusa előtt, azt vélhetőleg a rettegés motiválhatja. Nem konkrétan az adott választás miatti aggodalom okán, hiszen 2017 Magyarországán senki nem gondolhatja komolyan, hogy a demokratikus ellenzék közös jelöltjének esélye lenne az Országgyűlésben, ám az feltűnő a gyorsaság, ahogy az ötlet felvetésétől a mai napig - a tudott esélytelenség ellenére - valóban jelentős bázis alakult ki Majtényi mögött, az azért ijesztő lehet. Ahogy a Momentumosok minapi, üstökösszerű feltűnése is, szóval érezhetik úgy, hogy repedezik lábuk alatt a jég. 

Az MTI által kiadott hír az elhangzott szavakról:  

A baloldali pártok szégyene, hogy egy olyan köztársaságielnök-jelöltet állítottak, aki nyilvánvalóan idegen hatalmi érdekeket szolgál - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.  Hidvéghi Balázs közölte: Magyarországon ugyan mindenki elmondhatja a véleményét, ám ha azt külföldi, idegen hatalmi érdekek, egy tőzsdespekuláns, Soros György érdekei irányítják, akkor legalább vallják be.   Látható, hogy Majtényit Soros mozgatja, vagyis akkor inkább a bábszínházba kellene jelentkeznie egy pozícióért és nem a köztársasági elnöki posztra - fogalmazott a kommunikációs igazgató.  Úgy vélekedett: Majtényi László össze-vissza hazudozik. Egyrészt a Sorostól kapott támogatás mértékéről, másrészt azt állítja, hogy nem is ismeri Sorost, miközben közösen hoztak létre egy intézetet. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet Soros Györggyel azért hozták létre, hogy befolyásolják a magyar közgondolkodást és politikai legitimáció nélkül megváltoztassák Magyarországot - mondta Hidvéghi Balázs.

Szerző

Leállt a 2-es metró a reggeli csúcsban

Publikálás dátuma
2017.03.13. 09:32
Metrópótló busz - Népszava fotó
Az M2-es metró helyett pótlóbusz közlekedett a hétfő kora reggeli csúcsforgalomban a teljes szakaszon egy műszaki hibás jármű miatt. Valamivel 8 óra előtt sikerült elhárítani a hibát, és megindulhatott a forgalom az alagútban. 

Szerző