Kanyaró - A kórházigazgató nyugtatgatja a csongrádiakat

Az első kanyarómegbetegedések felfedezése után megtették a szükséges járványügyi intézkedéseket a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban - közölte az egyesített intézmény főigazgatója hétfőn.

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Hódmezővásárhely-Makó vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a makói kórházban, ahol az első fertőzéseket igazolták, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal március 4-én a fekvőbeteg osztályokon és a sürgősségi részlegen felvételi zárlatot rendelt el.

A járványügyi szakemberek azonnal megkezdték azoknak az embereknek a felkutatását, akikkel a fertőzöttek találkozhattak. Ezek az érintettek megkapták - a mumpsz és a rubeola mellett - a kanyaró ellen is védettséget nyújtó oltást, minden más egészségügyi dolgozó önkéntesen kérhette a vakcina beadását - tudatta a szakember. Makón a kórházon belül kezdődött területi járványt a hatékony fellépésnek köszönhetően sikerült megállítani - mondta a főigazgató, hozzátéve a zárlatot azután oldhatják föl, hogy az utolsó észlelt megbetegedést követő várakozási idő lejár.

A makói kistérség lakosságának fekvőbeteg- és sürgősségi ellátását átszervezték, a páciensek többségét Hódmezővásárhelyen látják el. Hódmezővásárhelyen nincs közvetlen járványveszély, egyetlen kórházi dolgozónál sem merült föl a kanyarómegbetegedés gyanúja - hangsúlyozta a főigazgató.

Az egyesített egészségügyi intézmény valamennyi dolgozója részletes tájékoztatást kapott arról, hogy milyen teendői vannak a Makón észlelt megbetegedések miatt. A fertőzés terjedésének megelőzéséért Hódmezővásárhelyen is látogatási tilalmat rendeltek el, részletes higiénés szabályokat írtak el, a jelentési kötelezettség mellett pedig javasolták a kórházi védőruhán kívül az orr-száj maszk és a gumikesztyű viselését is az egészségügyi dolgozóknak. Jelenleg is tart az intézmény telephelyein dolgozó több mint nyolcszáz alkalmazott oltási státuszának felmérése, valamint a vakcinák beadása - tudatta a szakember.

Szerző
Témák
Makó kanyaró

Matolcsy magyarázza a puccsát

Publikálás dátuma
2017.03.13. 17:25
FOTÓ: Népszava (Korábbi felvétel)
Nem adja fel Matolcsy György jegybankelnök: az Országgyűlésben képviselői kérdésre ma ismét megerősítette, hogy 2014-2015 táján "valakik" megpróbálták befolyásolni a magyar belpolitikát. 

Az MSZP-s Bárándy Gergely „Van alapja a kijelentéseinek, vagy csak hülyeségeket beszélt egyszerűen?” címmel intézett kérdést Matolcsynak. Ha van alapja, mi az? - faggatta őt, majd azt is tudakolta tőle, hogy fizetett-e bérleti díjat Patai Mihálynak, amikor a lakásában lakott.

A lakáskérdésre adott válaszában a jegybankelnök azt mondta: "nemhogy az épületet és a lakást nem találta el, hanem a kerületet sem". Matolcsy a puccs-víziójával kapcsolatban semmi konkrétumot nem említett, ám szerinte „nyilvános adatok és sajtóhírek alapján" rekonstruálható az a kísérlet, amely a hazai bankrendszer iránti bizalom megrendítését, azaz bankpánik kirobbantását célozta 2015 tavaszán.”

Arra is utalt, hogy André Goodfriend amerikai követségi ügyvivő „valamiért fontosnak tartotta, hogy álláspontot mondjon, beavatkozzon, irányítsa az eseményeket.”

Korábban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott Matolcsy víziójával, ám a polgári és a katonai titkosszolgálatok semmiféle összeesküvésről nem tudtak beszámolni.

Szerző

Orbán: Vona csicskapártot csinált a Jobbikból

Publikálás dátuma
2017.03.13. 16:52
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában öt kérdést is kapott, egyiket Vona Gábortól, akivel ismét összetűzésbe kerültek a T. Ház előtt. Addig jutottak, hogy a miniszterelnök hazugnak nevezte, majd lényegében lecsicskázta a Jobbik elnökét, aki eredetileg a titkosszolgálatokhoz fűződő kapcsolatáról kérdezte a kormányfőt.

"Miniszterelnök úr, tisztában vagyok azzal, hogy ön a katonaévei alatt kapcsolatba került a titkosszolgálatokkal. Azzal is tisztában vagyok, hogy az ön családjában is volt, aki 1956-ban, a forradalom idején ügynökként dolgozott az ÁVH-nak" - mondta, azt kérdezve a kormányfőtől, hogy "mi elől menekül", van-e további titkolnivalója, mire Orbán hazugnak nevezte őt, mondván, hogy nem volt köze a titkosszolgálatokhoz. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány megtárgyalta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának jelentését, és úgy döntött, átadja a titkosszolgálati mágnesszalagokon tárolt adatokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A levéltár nyitott, forduljon az ott dolgozókhoz bizalommal - javasolta a Jobbik elnökének.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Viszonválaszában Vona Gábor arra szólította fel a kormányfőt, mondja ki, hogy soha nem volt ügynök, soha nem jelentett senkiről, majd arra utalt, hogy a Fidesz-kommunikáció veleje manapság a sorosozás és a simicskázás. Mint mondta, érti, hogy “az S betű félelmetes, tekereg, kanyarog”, és valamiért nagyon fél Orbán az ezzel a mássalhangzóval kezdődő szavaktól, de "higgye el, az egész világot nem Simicska Lajos és Soros György irányítja!" - fogalmazott.

Orbán erre megjegyezte, hogy az S betűsökkel nincs semmi baja, itt van például rögtön Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki a kormányfő mellett foglalt helyet.

A miniszterelnök kijelentette: "természetesen a másik oldalon álltam, mi, akik itt ülünk, a másik oldalon álltunk, bennünket üldöztek, bennünket hallgattak le". "Nem működtünk együtt semmifajta állambiztonsági szolgálattal" - húzta alá.  Szerinte egyébként a Jobbik kényes helyzetben van, mert "maguk is bevallották, hogy a pártjukat eladták, és ahol eladás van, vevő is van". "Mindannyian tudjuk, hogy önök nem a saját álláspontjukat képviselik, önök benne ülnek egy nagyvállalkozó zsebében. A miniszerelnök a vita hevében kijelentette, hogy a pártelnök csicskapártot csinált a Jobbikból.

Orbán és Vona nem először kap össze az Országgyűlésben, a már megszokott összeszólalkozásuk legutóbb addig fajult, hogy a kormányfő a Jobbik-elnök állítólagos homoszexualitására utalt - amivel a Fidesz-közeli bulvársajtó próbálta lejáratni Vonát -, amikor azt mondta: "nem szoktam, illetve nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni".

A kormányfő ezt arra válaszolta, hogy Vona azt vetette Orbán szemére, hogy egyetlen szóval sem beszélt az olimpia ügyéről, csupán "Tarlós István szoknyája mögé bújik". A szélsőjobboldali párt elnöke a csörte után úgy összegezte a parlamenti összeszólalkozást, hogy Orbán Viktor lesüllyedt a saját bulvármédiája szintjére.

Szerző
Frissítve: 2017.03.13. 18:11