Előfizetés

Majtényi László leiskolázta Áder Jánost

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2017.03.13. 21:52
Áder János és Majtényi László feleségeikkel: kézfogás a parlamenti páholyban FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Noha csupán a második körben, ahol már nem számított az abszolút támogatottság, a Fidesz-KNDP 131 képviselője mégis újraválasztotta öt évre Áder Jánost államfőnek az Országgyűlésben. Kihívója, a civilek és a demokratikus ellenzék által támogatott Majtényi László szellemileg is kihívást jelentő, iskolapéldaszerű elnökjelölti beszédet mondott a Házban, ám a kormányoldalnak érdemi reakcióra nem, csak a szokásos, üres sorosozásra és vádaskodásra futotta.

Ahogyan Áder maga sem jeleskedett fölszólalásában, sőt, kifejezetten mellébeszélt a régi-új államfő, így az ellenzék nem is vár tőle mást következő, májusban kezdődő elnöki ciklusában, csak azt, amit eddig tett: a Fidesz és Orbán Viktor szolgálatát. Mindennek ellenére érvényesült a papírforma: a régi-új elnököt a második körben választották meg - ugyanannyi voksot kapott, mint elsőre, 131-et. Eközben Majtényire a második szavazáson 39-en szavaztak, hiszen a Demokratikus Koalíció négy képviselője ebben a körben már nem vett részt, a Jobbik pedig teljes mértékben távol tartotta magát a választástól. Így aztán délután fél kettő körül, Herczegh Anita elsőként gratulált férjének, őt követték a Fidesz vezetői, így Orbán Viktor kormányfő, de Áder kihívója sem maradt ki a sorból, hiszen Majtényi maga - az esélytelenek nyugalmának, sőt, egy különös sikerérzésnek arckifejezésével, mosolyogva gratulált a régi-új elnöknek a megbízatásához. Noha a Fidesz igyekezett sikerként kommunikálni a történteket, a kormányoldalnak igenis kudarc, hogy kétharmados többség hiányában már nem megy minden ötletük át a Házon, mint kés a vajon.

Áder János

Áder János

Hogy a régi-új államfő megérti-e majd az idők szavát, nem lehet tudni, bár megválasztása után egyetlen mondatra sem állt meg az újságíróknak, ami nem biztató. A Fideszről, azon belül is, Kövér Lászlóról viszont kiderült, a korábbinál is jobban fél a nyilvánosságtól. A fideszes házelnök ugyanis még saját, szigorú korábbi gyakorlatával is szakítva ugyanis hétfőre teljesen kitiltotta a tudósítókat a parlamenti folyosókról. Csupán a sajtószoba előtt, illetve a piros társalgóban szólíthatták meg a képviselőket a sajtómunkások, itt azonban egyetlen minisztert sem lehetett elkapni, miután ők másik lépcsőházban közlekednek.

Mielőtt és miután ismét öt évre államfővé választotta a Ház az egykori fideszes Áder Jánost, a köztársasági elnök tehát nem, kizárólag a demokratikus ellenzéki pártok által támogatott, eredetileg civilek által jelölt Majtényi László állt a sajtó rendelkezésére. A volt ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke ekkor is világossá tette, hogy tisztában van esélytelenségével, hiszen ha 133 képviselős kétharmados többsége nincs is, 131 honatyával rendelkezik a kormánypárt, így az államfőválasztás második körében megválaszthatták Ádert. Majtényi többször is egyértelművé tette: okkal vállalta a jelöltséget, s okkal használja a nyilvánosságot arra, hogy beszélhessen az ország égető problémáiról. "Életem egyik legkitüntetettebb helyzete ez, nincs esélyem, bár, ha egy hipnotizőri tanfolyamra bejelentkeztem volna, és megdelejeztem volna a kormánypárti képviselőket, akkor talán" - közölte az újságírókkal Majtényi, még a beszéde és a szavazások előtt a parlament folyosóján. Ott, ahol kordont állítottak a tudósítok elé. Az EKINT elnökét népes had kísérte: Hiller István MSZP-választmányi elnök, Iványi Gábor lelkész, Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom ügyvezetője, Gulyás Balázs és más civil aktivisták. De ott volt mellette Mellár Tamás közgazdász, Bíró András emberi jogi aktivista is. A demokratikus ellenzék köztársasági elnök jelöltje világossá tette, ha lesz olyan közéleti feladat, amit testhezállónak érez, azt szívesen elvállalja, a pártpolitikában viszont nem akar részt venni.

Majtényi László

Majtényi László

Ezután Majtényi és Áder is tizenöt-tizenöt percben szólalhattak föl a titkos voksolás előtt: Majtényi a jogállamról, a békéről és a szolidaritásról, Áder a klímaváltozásról, a magyar sikerekről és az elmúlt öt év során elért eredményekről beszélt, és alaposan leiskolázta a teljes kormányoldalt, valamint a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. "Ez egy ellenzéki aktivista beszéde volt" - minősítette Majtényi szónoklatát Kósa Lajos a kupolában, miután az első fordulós voksát leadta. A Fidesz frakcióvezetője - ahogy tőle várható - korholta a demokratikus ellenzék jelöltjét, mondván, kizárólag azokhoz szólt, akik nem értenek egyet a kormánnyal. Ezzel szemben Kósa szerint Áder államfői beszédet mondott, az egész nemzet, a magyarság számára fontos kérdéseket fogalmazott meg. Így nem is kérdés, melyikük alkalmas köztársasági elnöknek. A kormánypárti politikus abban már ekkor biztos volt, hogy érvényesül a papírforma, Ádert a parlamenti többség megválasztja, ám azt is tudatosítania kellett, a kétharmadot Áder többé nem kapja meg. Ennek ellenére védte a kormányoldal az államfőt: "a nemzet egységét igyekezett beszédében szolgálni, Majtényi felszólalása viszont konfliktust generált" - állította lapunknak Rétvári Bence. A humántárca KDNP-s államtitkára szerint a volt ombudsman szónoklata még az övéi között is békétlenséget eredményez majd, annak ellenére, hogy szavakban békét hirdetett.

Sólyom kihagyta az eseményt
Sólyom László nem ment el az államfőválasztásra, a korábbi köztársasági elnököknek fenntartott páholyban csak Schmitt Pál és Mádl Dalma ült.

Ezzel szemben Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az ülésteremből kilépve azon háborgott, milyen üres, színvonaltalan volt a mai köztársasági elnök beszéde, pedig körülötte profi szakemberek dolgoznak. Az MSZP is azonnal közölte: Áder színvonaltalan beszédével bizonyította: "fogalma sincs, mi zajlik ma Magyarországon. Áder az eddigi tevékenységét összegző beszédében egy szót sem szólt a hazai szegénységről, ehelyett fontosabbnak tartotta a magyar-szerb viszony dicséretét." Gulyás Balázs, a netadós tüntetések fő szervezője is nagyon gyengének minősítette a Házban az újrázni készülő államfő beszédét, ami véleménye szerint mutatja, hogy a fideszesek mennyire lenézik a magyarokat. Gulyás ezen a délelőttön Majtényi vendégeként érkezett az Országházba.

Orbán azonnal gratulált Ádernek

Orbán azonnal gratulált Ádernek

Mindennek ellenére, az eredmény kihirdetése után Ádernek gratulált kihívója, majd pedig Orbán is kezet rázott Majtényivel. Noha a Fidesz igyekezett sikerként kommunikálni a történteket, a kormányoldalnak igenis kudarc, hogy kétharmados többség hiányában már nem megy minden ötletük át a Házon, mint kés a vajon. Sőt, azt a baloldali ellenzék sikerének tartja az MSZP frakcióvezetője, hogy a Jobbik kivételével minden ellenzéki párt beállt Majtényi mögé. Tóth Bertalan azt is mondta, ha a volt ombudsman továbbra is a kormányváltás mellett áll ki, akkor a jövőben is együtt fognak működni. Majtényi is sikernek tartja, hogy több két hónapon át járhatta az országot, s meglehetős médiafigyelem jutott a negyedik köztársaságot hirdető programjának. A jogtudós ugyanakkor a választást követően, a Ház előtt beszélt a jövőjére vonatkozó kérdésre sokadszor is megismételte: a vállalása március 15-ig szól, amikor még részt vesz egy demonstráción. Azt követően pedig vissza szeretne térni korábbi életéhez, ugyanis nincsenek "politikai karriervágyai".

Üzenetek a piros társalgóból
Miután harmadik ciklus már nincs a számára, újraválasztását követően végre teheti azt, ami a dolga - üzente lapunkon keresztül a régi-új államfőnek Szelényi Zsuzsa. Az Együtt parlamenti képviselőjének nem voltak illúziói, biztosra vette, hogy a kormánypártiak fegyelmezetten Áderre voksolnak, ezért fogalmazta már a szavazásokat megelőzve meg azt is, hogy Ádernek köztársasági elnökként a jövőben nem szabad félnie. Szelényi szerint az államfő nem különösebben bátor, ám mindenki életében eljöhet az a pillanat, amikor megérti az idők szavát. Ettől lesz valaki történelmi személyiség.
Ismét pártkatona lesz a köztársasági elnök, ez nem kétséges. Annak viszont szimbolikus jelentősége van, hogy Majtényi László is jelöltként szólalhatott fel - fogalmazott lapunknak a piros társalgóban Mesterházy Attila. "Áder pártkatona, hiszen a fékek és ellensúlyok megteremtésénél számára a PR fontosabb" - tette hozzá a szocialista honatya, aki azzal vádolta az államfőt, hogy csak látszattevékenységet folytat. Ez szerinte a jövőben is így lesz.
Orbánéknak szükségük lenne valós ellensúlyra, amelyik a kormányzati túl hatalmat képes fékezni. Ezt a szerepet azonban Áder nem tudta és nem is akarta betölteni. Erről már a jobbikos Volner János beszélt a Népszavának. A frakcióvezető a közvetlen elnökválasztás mellett érvelt és állította, Áder nem lenne köztársasági elnök, ha személyéről az emberek dönthetnének. Volner egyébként maga sem értette, miért a piros társalgóban kérdezzük, emlékeztetett, hogy az újságírók korábban a titkos szavazások idején is bemehettek, legalább a Kossuth tér felőli folyosóra. "Ez is jelzi, hogy szükség lenne ellensúlyokra" - fogalmazott.

Különböző tizenöt percek

MAJTÉNYI LÁSZLÓ

- "Legyünk bármilyen meggyőződésen, legyünk bármelyik párt szavazói, mindannyiunknak jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni!"

- "Akár a harmadik világbeli viszonyokat idéző szegénységre, akár az ellopott magánnyugdíjpénztári vagyonra, trafikokra, akár Kishantosra és bármely más törvényesen elrabolt földre, az elcsent tan- és sajtószabadságra, a kultúra szabadságára vagy más konfiskált fizikai és szellemi tulajdonunkra, jószágunkra gondolunk, be kell látnunk, hogy a hatalmasok személyes önzésével szemben csakis a független intézmények védelmében bízhatunk."

- "Szabad és szolidáris Magyarországot szeretnénk. Az én eszményem a lehető legkevesebb állam és a minél több szolidaritás."

- "Jogainkat nem az államtól kaptuk. Azért illetnek meg minket, mert embernek születtünk."

- " Ha a fejedelem ellenséget keres, akkor tegnap a migráns, ma a rossz oligarcha, holnap a Soros, holnapután pedig Te magad leszel az ellenség."

- "Azonban a békességnek vannak kulturális előfeltételei: a nyomorral, a korrupcióval, a megfélemlítéssel, az elnyomással, a környezet pusztításával például soha nem szabad békét kötni. A béke továbbá nem csend, ellenkezőleg a békében folyamatos a vita, a párbeszéd. Amíg viszont az óriásplakátról és a heccmédiából egyetlen vélemény harsog, addig soha nem lesz béke."

- "Nem árulok zsákbamacskát. Újonnan megválasztott köztársasági elnökként biztosan nem lennék fél óránál tovább hálás az engem megválasztó pártoknak, hiszen a köztársasági elnök az alkotmányosság felett őrködik, a hála pedig bizonyosan nem alkotmányossági kategória."

- "Aki minden hatalmat megszerez, törvényszerűen mindent el is veszít. Útja ezért politikai értelemben a semmibe vezet."

- "Köztársasági elnökként bizonyosan nem lennék sem odafagyott mosolyú köszönőember, sem pedig néma és komor szfinx. Olyan helyzetben, amelyben az alkotmányosság helyreállítása a tét, a köztársasági elnök felelőssége különösen nagy. Ez azzal a felelősséggel jár, hogy az alaptörvényben számára biztosított eszközöket az alkotmányosság védelmében maradéktalanul használja ki!"

- "Az igazságról szóló beszéd soha nem teljesen erőtlen."

- "Szeretném megjegyezni, hogy kevesebb gyalázkodás, hazugozás, sorosozás, idegen ügynöközés talán több lett volna. Az elmúlt hetek fényében akár azt is kérhetném, hogy ha vannak itt olyan pártok, amelyek vezetői élvezték Soros támogatását, a mai szavazás során szavazzanak rám. Persze hogy nem kérem."

ÁDER JÁNOS

- "Első szavam a köszöneté."

- "Abban a szándékomban, hogy életünk központi kérdésévé tegyük a teljesítményt, az elmúlt öt évben csak megerősödtem, hiszen rengeteg bizonyságra leltem."

- "Elnöki munkámban az elmúlt öt év során kiemelt helyen szerepelt a jövő generációk iránti felelősség, az őket leginkább érintő kérdések taglalása."

Az újraválasztott Áder János a vele elégedettnek tűnő kormánypárti képviselők körében FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az újraválasztott Áder János a vele elégedettnek tűnő kormánypárti képviselők körében FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

- "Nem véletlennek, inkább sorsszerűnek tartom, hogy az első nemzetközi fórumon Rio de Janeiróban, ahol 2012 júniusában Magyarországot képviseltem, már a klímaváltozás, a környezeti fenntarthatóság, a fenyegető vízválság kérdéseiről kellett véleményt mondanom."

- "Épített és természeti környezetünkért viselt felelősségünk közös. Parlamenti, kormányzati ciklusokon átnyúló."

Majtényi bejelentette: kiszáll

Publikálás dátuma
2017.03.13. 21:20
Fotó: Molnár Ádám
A baloldali ellenzéki pártok köztársasági elnök-jelöltje kiszáll a politikából, és visszatér a korábbi hivatásához - mondta Majtényi László az ATV-ben. 

Majtényi László egy bevásárlóközpontból jelentkezett be a csatorna A nap híre című műsorba. 

„A politikai pályámnak ezzel vége” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a jövőben vállal-e politikai szerepet.

Elmondta, hogy nem tervez sem főpolgármester-jelöltként, sem kormányfő-jelöltként ringbe szállni a jövőben, és hogy visszatér az eredeti hivatásához.

Megírtuk: A Parlamentben újabb öt évre megválasztották Magyarország köztársasági elnökét. Áder Jánost a második fordulóban, már a jelenlévők egyszerű többségével választották újra az államfői posztra. Újraválasztása május 10-től hatályos. Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.

A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson, vagyis ugyanannyit, mint az első fordulóban. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra a második voksoláskor 39-en szavaztak, öttel kevesebben, mint előzőleg. (A DK korábban közleményben tudatta, hogy a második fordulóban, amelyikben már az egyszerű többség is elég, nem veszik fel a szavazólapot, nem akarnak "a demokrácia díszleteként" asszisztálni Áder János újraválasztásához.)

Végrehajtás indul a TV2 ellen

Publikálás dátuma
2017.03.13. 20:01
FOTÓ: Népszava
Végrehajtást rendelt el a Fővárosi Törvényszék az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 Zrt. ellen – tudta meg a 24.hu.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a TV2 a bírósági döntés értelmében február elején már több mint egy hónapja nem használhatta volna a TV2 Zrt. a Chili TV nevet, ám ezt Andy Vajna csatornája a mai napig teljes mértékben figyelmen kívül hagyta.

A Fővárosi Törvényszék januárban kötelezte arra a TV2 Zrt.-t az AMC Networks Central Europe Kft. kérelme nyomán, hogy hagyjon fel a „Chili TV” megjelölés televíziós szórakoztatás és televíziós programok készítése körében történő használatával, továbbá e szolgáltatásainak chilitv.tv internetes oldalon történő reklámozásával és a chilitv.tv domain név használatával. 

A végzés óta ( január 4. ) már több, mint két hónap telt el, ám a csatorna azóta sem tartja be az azonnal végrehajtandó ideiglenes bírósági döntést, azaz nem változtattak nevet. A pert nyert AMC ezért végrehajtást kezdeményezett a céggel szemben, amit most el is rendeltek.

A portálnak egy jogi szakértő elmondta, hogy a törvényszék a végrehajtás esetében napi bírságot határozhat meg, aminek nagyságrendje 10 és 200 ezer forint között lehet. Az összeg 30 naponta megduplázódik, és a végrehajtásra kötelezett félnek mindaddig fizetnie kell, amíg nem hajtja végre a bírósági döntést. A TV2 eszerint súlyos bírság elé nézhet.