Vida kerül Nyerges helyére egy újabb Simicska-érdekeltségnél

Publikálás dátuma
2017.03.14. 18:34
A Közgépnél már megtörtént a csere FOTÓ: Népszava
Távozik a Mezort Zrt. éléről Nyerges Zsolt, miután a cég keddi közgyűlésén lemondott az igazgatóság elnöki posztjáról – tudta meg a Világgazdaság.

Nyerges Zsoltot az igazgatóság élén a cég felügyelőbizottságát eddig elnöklő Vida Ildikó váltja, aki korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke volt. A lap információja szerint Vida Ildikó helyett Simicska Lajos lesz a cég felügyelőbizottságának új elnöke. A Mezort Zrt.-t eddig a Simicska-Nyerges páros agrárbirodalmának központi cégeként tartották számon.

A VG szerint a Mezort élén történő változás beleillik abba a folyamatba, amely szerint szétválnak, illetve távolodnak egymástól a két üzletember, Nyerges Zsolt és Simicska Lajos érdekeltségei. Január elején Nyerges Zsolt a Közgép Zrt. elnöki posztjáról mondott le ott is Vida Ildikó váltotta. 

A vállalkozó Közgépből való távozása után több Fidesz-közeli, jellemzően a Habony-médiához tartozó portál írt arról, hogy Simicska és Nyerges durván összeveszett, és utóbbi ezért távozott a szimbolikus jelentőségű nagyvállalat éléről. Nyerges az Indexnek nemcsak az összeveszésük tényét cáfolta, hanem arról is beszélt, hogy bár a cég menedzsmentjéből távozott, a Közgépnek továbbra is tulajdonosa, és így Simicska üzlettársa marad. Mint fogalmazott, „egy nagyvállalat irányítása folyamatos figyelmet és rengeteg energiát követel, amit már nem akartam vállalni. Az az igazság, hogy belefáradtunk az elmúlt évek mindennapi küzdelmeibe" - nyilatkozott korábban távozásának okáról Nyerges.

 

Szerző

Parragh neje közelebb a jegybankársághoz

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen és 2 nem szavazattal elfogadta Parragh Bianka és Kocziszky György jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába keddi ülésén.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének feleségét Cinkotai János Béla helyére jelölték, akinek 2017. március 22-én jár le a mandátuma.

Parragh Bianka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa felvezetőjében elmondta, a monetáris tanács tagjaként szem előtt tartaná egyebek mellett a fenntartható gazdasági növekedés, a nemzetgazdasági érdekek és a versenyképesség monetáris politikai eszközökkel való támogatását. Kiemelte a nemzetgazdaság külső sérülékenységének csökkentését célzó finanszírozási programot a kockázatok csökkentése kapcsán, valamint a növekedési hitelprogram (nhp) kedvező hatásait, és a piaci hitelezés egészséges szintjének helyreállítását.

Kocziszky György jelenleg is a monetáris tanács tagja, és bár mandátuma lejár 2017. április 5-én, várhatóan újraválasztja őt az Országgyűlés. Kocziszky elmondta, 2012-ben azok közé tartozott, akik úgy gondolták, az inflációs célkövetési rendszer lehetőséget biztosít egy kamatcsökkentési pálya elindítására, folytatására. Visszatekintve úgy vélte, beigazolódott, hogy a lazább monetáris politika lehetőséget ad az egyensúlyi állapot megteremtésére.

A monetáris tanács tagjainak megválasztásáról szóló gazdasági bizottsági javaslatról az Országgyűlés dönt majd.

A gazdasági bizottság 10 nem és 2 igen szavazattal elvetette Matolcsy György jegybankelnök meghallgatását, amelyet Tóth Csaba alelnök és Szakács László (MSZP), Volner János és Z. Kárpát Dániel (Jobbik) képviselők kezdeményeztek. Bánki Erik (Fidesz) bizottsági elnök elmondta, a nemzetbiztonsági bizottság tárgyalta a jelentéseket, amelyek a jegybankelnök "által felvázolt eseteket" is tartalmazták, de ezek minősített információk, nyilvánosan nem számolhatnak be erről, ezért nem tartja szükségesnek a meghallgatást.

Szerző

Döntenek a dollár kamatáról

Publikálás dátuma
2017.03.14. 06:23
Illusztráció: Thinkstock
Szinte bizonyos, hogy az amerikai, szövetségi jegybank szerepét betöltő monetáris döntő tanácsa holnap 0,25 százalékponttal felemeli a dollár irányadó kamatát.

Az elemzők ezen kívül idén még három, jövőre pedig négy kamatemelésre számítanak. Londoni elemzők szerint ennek hatására az amerikai GDP a tavalyi rendkívül alacsony 1,6 százalékos gazdasági növekedés 2017-ben 2,4 százalékosra gyorsulhat. Az azonban továbbra sem világos, hogy Donald Trump elnök gazdaságpolitikai elképzeléséből mennyi valósul meg, teljesül-e az 1000 milliárd dollárosra tervezett infrastrukturális beruházási programból, valamint a társasági és a személyi jövedelemadó tervezett csökkentéséből. Az is kérdéses, hogy ismét erősödik-e majd a dollár az euróval szemben, miként azt 2016 decemberében tette, vagy már a piacok beárazták a kamatemelés hatását. A londoni Capital Economics előrejelzése szerint a dollár az idei év végére az 1:1-es árfolyamparitás alá, 0,95 dollár/euróra drágul. (Tegnap délután 1,068 dollár/euró volt a kurzus.) Ez együtt járhat azzal is, hogy rövidesen 300 forintnál többet kell adni az amerikai deviza egy egységéért, a tegnapi közel 293 forintos árfolyammal szemben.

Szerző