Előfizetés

Meghosszabbíthatják Jordán Tamás kinevezését

Publikálás dátuma
2017.03.24. 12:48
Fotó: Szalmás Péter
Ha a város közgyűlése megszavazza, 2018. szeptember 30-ig, vaqyis a következő színházi évad végéig meghosszabbíthatják Jordán Tamás igazgatói kinevezését a szombathelyi Weöres Sándor Színház élén, ugyanakkor új pályázatot is kiírnak az ügyvezetői állásra - ez a javaslat szerepel a testület március 27-re összehívott rendkívüli ülésének, az interneten is közzétett határozati javaslatai között.

A direktor ezt az áthidaló megoldást saját maga javasolta megfontolásra a színház fenntartói számára, miután a korábban kiírt ügyvezetői pályázatot eredménytelennek nyilvánították, az ismételt kinevezésére tett javaslat pedig nem kapta meg a szükséges többséget az önkormányzati testületben.

Jordán Tamás azt nyilatkozta: a szerződés meghosszabbítására azért lenne szükség, hogy a következő évadot tervezni, a társulat tagjait pedig szerződtetni lehessen. Bejelentette azt is, hogy ismét indulni fog a pályázaton és bízik abban, hogy a megismételt pályázati eljárás minden szempontból tiszta és megnyugtató helyzetet teremt.

A Weöres Sándor Színház ügyvezetői tisztségére tavaly december 15-én írt ki pályázatot Szombathely önkormányzata, miután a jelenlegi ügyvezető ötéves megbízása idén szeptember végén lejár. Az állásra ketten adták be a pályázatukat, Dér András filmrendező és Jordán Tamás színművész, a teátrum jelenlegi vezetője.

Március 2-i ülésén az intézményt fenntartó szombathelyi közgyűlés ülésén a színházigazgatói kinevezésről nem tudtak dönteni, a városvezetés ugyanis a pályázati eljárás sérülésére hivatkozva - a másik pályázó, Dér András filmrendező pályázati anyaga kiszivárgott és ezért ő visszalépett - előbb új pályázat kiírását javasolta, majd az egyedüli pályázóként maradt Jordán Tamás harmadszori kinevezéséről is szavazott, de mindkét esetben patthelyzet alakult ki, így a név szerinti szavazás után végül mégis eredménytelen lett a pályázat.

Láttam, hallottam... - Békés Itala 90

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2017.03.24. 11:59

Fotó: Madách Színház

Fotó: Madách Színház

Így kellene megöregedni, vagy éppen hogy így kellene fiatalnak maradni. Békés Itala bár tegnap ünnepeltük a Madách Színház Tolnay Szalonjában a 90 éves születésnapját, nyugodtan kiadhatná magát energikus hetvenesnek. A kíváncsiságát, tettrekészségét, játékosságát pedig megirigyelhetnék a kamaszok is. A mai napig van benne valami kölykös vagányság, képes olyan huncutul nézni, mint egy rosszcsont gyerek. Nagy merészen mindenbe belevágott. Tán először ő pantomimezett az országban, a később Kossuth-díjas rendezővé vált iker bátyjával, Andrással. Rögtön az első egyszemélyes színháza, a Nő!?, amit az Egyetemi Színpadon mutatott be, több mint 1000 előadást ért meg. Még mindig nem rest országot járni. Gondolatiskolájában sokakat tanított meg a létezésre. Kreatív játékokkal temérdek gyerkőcöt derített jó kedvre, árasztott el életismerettel.

Könyveket írt. „Mellékesen” több mint száz szerepet játszott színházban és filmen is. Változatlanul rendszeresen tornázik. Ép lelket őrzött meg ép testben, amihez még szívderítő víg kedély is társul. Könnyedsége a munkában maximális precizitással elegyedik. Szeretet sugárzik belőle. Életöröm. Kilencvenedik születésnapján nem visszamereng az eddigiekre, hanem megjelentetett egy lemezt, Szaltó Mortále címen, Ha még egyszer 80 éves lehetnék alcímen. A dalok között rövid prózai részletek segítségével találó megjegyzéseket tesz a világról. Tiszteletére kiállítást rendezett a színházban Papp Mária. Enyedi Ildikó pedig filmfőszerepet írt neki. Meg is jegyezte az ünnepelt, hogy „ most már muszáj élnem, hogy eljátsszam.” Hát bizony, mindannyiunk érdekében, muszáj.

Nemzetközi díjat nyert a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a nemzetközi zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Bár az alkotókat díjazzák, az elismerés nyertese a Zeneakadémia, Bartók Béla ügye és a kulturális kormányzat - mondta Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs és médiatartalmi igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: ez a komoly eredmény és visszajelzés azt igazolja vissza, hogy sikerült olyan erős pulzáló jeleket kibocsátani, amire a nemzetközi közvélemény nyitott. "Mindenki büszke a csapaton belül" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a Zeneakadémia lehetőséget adott arra, hogy olyan dolgokkal kísérletezzenek, amiben nemzetközileg újszerű utat lehetett találni. 

A film írója és kreatív producere a Bartók Világverseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, rendezője Géczy Dávid. Az operatőr Dobóczy Balázs, a zenész szereplők pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói voltak, a trükkök és speciális effektek Tóth Gergely munkáját dicsérik.

A 45 másodperces filmetűd a Zeneakadémiától követ egy fiatal zenészt, aki Bartók eredeti Allegro Barbaro felvételét hallgatja. A kisfilm idősíkokkal, a valós és a képzeletbeli határaival játszik, majd a perspektívát a végtelenig tágítva, Bartókkal szembesíti a főszereplőt, s a képernyőről egy pillanatra kitekint maga a zeneszerző is. 

"Az egész kreatív koncepció középpontjába - hosszú töprengés után - a bartóki hídszerkezetet helyeztük" - mutatott rá Szabó Stein Imre, hozzáfűzve: a film egy valódi hídon, a Lánchídon éri el tetőpontját, ahol a Zeneakadémiától hajnali útjára induló fiatal zenész egy pillanatra öntudatlanul beleütközik Bartókba. 

"Nagyon erősen Bartók személyiségére építettünk, ettől válik személyessé a dolog, ebben rejlik az ereje" - hangsúlyozta az igazgató, kiemelve: egy alacsony költségvetésű film elkészítésénél nagyon komolyan el kell gondolkodni, hogyan lehet kiemelkedni a nemzetközi mezőnyből, miként lehet erősebb jelet hagyni.

A Bartók-kisfilm díja a Szabó Stein vezette kommunikációs irány második versenygyőzelme a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, ugyanis a 2015 januárjában bemutatott, Lisztérium című filmet is Silver Hugo-díjjal jutalmazta akkor a zsűri. Az elmúlt négy évben továbbá két, a kreatív iparág "Oscar-díjának" is hívott Red Dot Design Award irányított komoly nemzetközi figyelmet a Zeneakadémiára. Szabó Stein Imre elmondta, hogy a Bartók-filmet más versenyekre is benevezték, amelyek eredményei a következő hónapokban várhatók.

A Bartók Világverseny és Fesztivál meghirdetését támogató kampány a Zeneakadémia, Magyarország és Bartók életművének a nemzetközi népszerűsítéséhez is hozzá kíván járulni. A kommunikációs igazgatóság irányításával kifejlesztett megjelenés a világ zenei rendezvényeinek élmezőnyébe - a moszkvai Csajkovszkij-verseny, a brüsszeli Erzsébet királyné-verseny vagy a müncheni ARD-verseny mellé - igyekszik pozícionálni a versenyt, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó
Bartók verseny és fesztivál