Előfizetés

CEU: Az Oktatási Hivatal megerősítette, törvényes a működés

A CEU most kapta kézhez az Oktatási Hivatal állásfoglalását, miszerint a Central European University  (New York) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek. Ez megerősíti, hogy a CEU törvényesen működik Magyarországon a Miniszterelnök és más politikusok állításaival szemben - írta közleményben az intézmény. Az OH - a CEU közleménye után - közleményben cáfolta, hogy állásfoglalást adott volna ki az ügyben.  

"Megállapítható, hogy a Central European University az Amerikai Egyesült Államok belső joga alapján elismert és fokozatadási joggal felruházott felsőoktatási intézmény, így megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 76.§ (1) bekezdésében foglaltatnak" – áll a CEU-hoz hivatalosan eljuttatott, az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által a Felsőoktatási Nyilvántartási Főosztály részére küldött állásfoglalásban. A törvény 76. § (1) bekezdése szabályozza a külföldi egyetemek magyarországi működését.

 A levél megerősíti, hogy "a Central European University felsőoktatási intézmény rendelkezik a New York államban területileg illetékes regionális akkreditációs bizottság, a The Middle States Commission on Higher Education általi akkreditációval, tehát az Amerikai Egyesült Államok belső joga szerint elismert felsőoktatási intézmény. Az intézmény által Magyarország területén folytatott, a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ felé továbbított oklevélhez vezető képzések, valamint az ezekre tekintettel kiállított oklevelek államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó képzéseknek (okleveleknek) felelnek meg."

update: Az OH - a CEU első közleménye után - közleményben cáfolta, hogy állásfoglalást adott volna ki az ügyben. A szervezet honlapján megjelent rövid közlemény szerint az OH "a CEU közleményére hivatkozva egyes portálokon megjelent híresztelésekkel ellentétben nem adott ki semmiféle állásfoglalást arról, hogy a CEU törvényesen működik". Ezután a CEU újabb közleményt küldött, amelyben pontosította korábbi megnyilatkozását. Eszerint az OH Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által tett megállapítások a CEU által még korábban az OH-hoz benyújtott, 17 CEU-s képzés engedélyezési ügyére vonatkoznak.  "A CEU-val kapcsolatos, jelenleg még tartó működési engedély felülvizsgálati eljárás még nem zárult le, de ez az eljárás is vizsgálja az Nftv. 76. Szakasz (1) bek. szerinti feltételeket, így a CEU ezen eljárás kapcsán is arra számít, hogy a hivatal megállapítja: a CEU mindenben megfelel a jelenlegi jogszabályi előírásoknak" - közölte az egyetem.

CEU - Nobel-díjasok sürgetik a törvény visszavonását

A világ legnagyobb élő közgazdászai álltak ki a CEU mellett egy nyílt levélben - írja az Index.  

A levelet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek, Palkovics László oktatási államtitkárnak, és Szemerkényi Rékának, Magyarország amerikai nagykövetének címezték, reagálva a kormány törvényjavaslatára, amely - a kormány érvelése szerint - a Magyarországon működő külföldi egyetemekkel kapcsolatos szabálytalanságokat rendezné, de minden jel szerint a Soros György által alapított egyetemet hivatott ellehetetleníteni - írja a portál.   

Az aláíró Nobel-díjas közgazdászok
A. Michael Spence, New York University;
Alvin E. Roth, Stanford University, az Amerikai Közgazdasági Társaság elnöke;
Angus Deaton, Princeton University;
Bengt Holmström, MIT;
Edward C. Prescott, Arizona State University;
Eric Maskin, Harvard University;
George A. Akerlof, Georgetown University és University of California, Berkeley;
Lars Hansen, University of Chicago;
Oliver Hart, Harvard University;
Peter Diamond, MIT;
Robert Solow, MIT;
Thomas J. Sargent, New York University;
Robert Shiller, Yale University;
Roger Myerson, University of Chicago.

A dokumentumban azt írják: elismerésüket és csodálatukat szeretnék kifejezni a CEU iránt, amely a régió egyik vezető egyeteme, amelytől nagyon sokat tanultak, amelynek kutatóival sikeresen működtek együtt. Az aláírók szerint a CEU integrációja és együttműködése más magyar egyetemekkel elengedhetetlen Magyarország sikeréhez. Nemcsak a CEU-n tanuló diáknak és az egyetemen dolgozó vagy velük együttműködő kutatóknak, de az egész magyar tudományos életnek rosszat tenne, ha a kormány elfogadná az egyetem működését ellehetetlenítő törvényjavaslatot. Éppen ezért az aláírók a lehető leghatározottabban azt kérik a magyar kormánytól, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot.Vajna Chili TV-jére cserélték a TV Paprikát

Publikálás dátuma
2017.03.31. 20:25
Az örök nyertes: a TV2-Csoport FOTÓ: Népszava
Az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tulajdonában lévő TV2-Csoport Chili TV-jére cseréli április elsejétől az Antenna Hungária a fizetős MindigTV extra digitális földfelszíni platformon eddig elérhető TV Paprika csatornát.

Ezt a 24.hu-nak pénteken Tóth András, az állami műsorszóró kommunikációs igazgatója erősítette meg. Mindez azért is érdekes, mert a TV Paprikát működtető AMC Networks hónapok óta perben áll a TV2-vel, egy bírósági végzés alapján a TV2 nem is használhatná a Chili TV nevet, ezt azonban nem tartja be Vajna tévéje, ezért bírósági végrehajtás is folyamatban van az ügyben.