Az EU legszegényebb régiói között vagyunk

Az egy főre jutó GDP alapján az EU 276 régiója közül Románia észak-keleti térsége az öt legszegényebb egyike: 34 százalékkal marad le az Európai Unió átlagától. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint csupán három régiót előz meg: három bolgár térséget és egy, Franciaországhoz tartozó afrikai szigetet, Mayotte-ot.

Az egy főre jutó GDP az EU 19 térségében marad el több, mint 50 százalékkal az EU átlagától: az afrikai szigeten kívül  öt ilyen térség Bulgáriában, négy-négy Magyarországon és Lengyelországban, három Romániában, kettő pedig Görögországban található.

A helyzet Romániában javult a tavalyi évhez képest, mivel akkor még öt román régió szerepelt az EU legszegényebb 20 térsége között.

Az Európai Unióban van 20 olyan régió is, ahol az egy főre jutó GDP több, mint 50 százalékkal magasabb, mint az EU átlaga. Öt ilyen régió van Németországban, négy az Egyesült Királyságban, kettő Hollandiában és Ausztriában, egy-egy pedig Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Dániában, Franciaországban, Szlovákiában, Svédországban és Luxemburgban.

Romániában a legjobb helyezést a Bucharest-Ilfov térség érte el, ahol az egy főre jutó GDP az EU átlagának 136 százaléka.

Szerző

Kinek a kezébe kerül az energiarendszer kulcsa?

A német Deutsche Wirtschafts Nachrichten (a Német Gazdaság Hírei) szerint Lengyelország és Németország verseng azért, hogy Európa legfontosabb energetikai-elosztó központjává váljék. 

A portál szerint a Baltic Pipe gázvezeték, amely a Norvégia és Lengyelország közötti gáz-szállítási lehetőséget tervezi megteremteni, „komoly veszélyt jelent Németország számára”. Németország azon van, hogy kihasználja az orosz gázkereskedő-óriás, a Gazprom által megépíteni tervezett Északi Áramlat 2 vezeték által kínált lehetőséget, átvegye Ukrajna szerepét és fontos energia-kereskedelmi központtá váljék.

Az „Északi Áramlat 2” projekt a Balti tengeren keresztül szállítja majd az orosz gázt Németországba, kikerülve Lengyelországot és szomszédjait. Az új vezeték tervét a varsói kormány határozottan ellenzi. Arra kérte az Európai Bizottságot, vizsgálja felül a beruházást.

A német portál úgy látja: bár kevés az esély arra, hogy az Európai Bizottság a vezeték építését megtiltja, Brüsszel egyre kritikusabban tekint az „Északi Áramlat 2” terveire. A Deutsche Wirtschafts Nachrichten utal arra is, hogy amennyiben a Baltic Pipe projekt előrehalad, a verseny jövőbeni erősödésének lehetősége a Gazpromot monopol-árainak emelésére késztetheti.

Szerző

Robbantás Szentpéterváron - Ő lehet az elkövető (fotó)

A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható.

A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt.

Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

Szerző