Iványiék jótékonysági estet rendeznek

Publikálás dátuma
2017.04.03. 21:57
FOTÓ: Népszava
Adománygyűjtő estét szervez április 6-án, 19 órakor az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület. Az Átrium Film-Színházban a Dankó utcai népkonyha és nappali melegedő felújítására gyűjtenek. 

Az Oltalmat segítve, Alföldi Róbert egy fiatalkori alkotását aukcióra ajánlotta fel. Iványi Gábor beszéde után fellép Szalóki Ági, Karafiáth Orsolya, a Pa-Dö-Dő, Balatoni Péter zongoraművész, Dalabai Band, Bródy János, Halász Judit, Szabó Borbála író és Hevesi Judit költő.

Szerző

Pálffy: több sebből vérzik a népszavazás szabályozása

Publikálás dátuma
2017.04.03. 21:20
Pálffy Ilona FOTÓ: Népszava
Több sebből vérzik a népszavazás jogi szabályozása, és ezt nem akárki mondta, hanem a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona, illetve Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában - írta a hvg.hu. 

A portál szerint a vonatkozó törvény módosításához egyszerű többség kell, tehát elvileg lehetne változtatni, ha megvolna a politikai akarat. Tisztázni kellene például a köztársasági elnök és a miniszterelnök, mint népszavazást kezdeményezők jogosítványait, a kampányköltés szabályait és szükséges lenne lerövidíteni a népszavazási kérdések hitelesítésénél a 90 napos kúriai jogorvoslati határidőt.

Emellett fontos lenne azt is tisztázni, hogy helyi népszavazás esetén ki jogosult aláírásával támogatni a népszavazási kezdeményezést és ki szavazhat. Az sem pontos a hatályos jogszabályban, hogy mikor, és milyen adatok alapján kell megállapítani a helyi népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírások számát, de gondok vannak a külhoni választópolgárokkal is.

A bizottság fideszes tagja, Répássy Róbert azonban úgy látta, a politikai helyzet nem alkalmas arra, hogy változtassanak a levélszavazás szabályairól is rendelkező eljárási törvényen, így nem lesz népszavazási szabályváltoztatás sem.

Szerző

Röghöz kötnék a vasúti dolgozókat

Szokatlan ötlettel próbálja visszatartani a ferencvárosi vasúti kocsivizsgálókat a Rail Cargo Hungaria: egy évig havonta akár 70 ezer forinttal is többet vihetnek haza az ott dolgozók, ha kötelezik magukat, hogy plusz egy évig nem mennek el a cégtől. A „Fradiból” ugyanis egy lényegesen jobb ajánlat miatt egyszerre tízen készülnek felmondani, s ez súlyos működési zavart okozhat.

A Vasutasok Szakszervezete aggályosnak tartja az összesen 50 millió forintos eseti megoldást, az elvándorlás ugyanis nemcsak Ferencvárosban, hanem hálózat szerte komoly problémát jelent, és általános megoldást sürget. A munkáltató közölte, a szokatlan ajánlatát a szakszervezet támogatása nélkül is tartja, hogy megelőzze a katasztrofális következményeket. Zlati Róbert alelnök azért is tartja aggályosnak a pillanatnyilag kizárólag a ferencvárosiak megtartására tervezett pluszpénzt, mert mérhetetlenül nagy feszültséget gerjeszt nemcsak a Ferencvárosban más területen dolgozók körében, hanem vállalat szerte is, hiszen általános a létszámhiány.

Szerző