Előfizetés

Botka: leváltható a kormány

Publikálás dátuma
2017.04.05. 21:04
MTI Fotó: Kovács Tamás
Hiteles, új, igazságosságra épülő baloldali programmal leváltható az Orbán-kormány - hangoztatta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A XVIII. kerületi Havanna lakótelepen tartott utcafórumon megjegyezte: korábban azt mondták neki, akkor fogják tudni, hogy működik a programjuk, ha "a Fidesz provokátorokat küld". Hozzátette, ezért ő és Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök is örömmel fogadta, hogy rendezvényükre táblákkal és molinókkal ellentüntetők is érkeztek.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyar emberek döntő többsége kormányváltást akar - mondta Botka László, aki szerint "a demokratikus oldalon" visszatért a remény, ezért minden demokratának, akinek célja a kormány leváltása, szövetséget ajánl, s ehhez kéri az emberek támogatását.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz hatalma az igazságtalan adórendszeren és igazságtalan választási rendszeren, az "orbáni strómanok által hazugsággyárrá tett médián", és azon nyugszik, hogy mindig ellenséget keresnek, legyen az a Heineken, Brüsszel vagy éppen a CEU. Problémának nevezte, hogy az ellenzék eddig nem tudott hiteles programot állítani. Ezért ha a baloldal új, hiteles, igazságosságra épülő programot állít, el fogják tudni zavarni az Orbán-rezsimet - szögezte le.
Az MSZP olyan országot akar, ahol a többség terheit csökkentik, és nagyobb hozzájárulást kérnek a Fidesz politikájának kedvezményezettjeitől - mondta Botka László.

A felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosítására kitérve szégyennek nevezte, ami az országban történik, azt, hogy az Orbán-kormány "a régió és Magyarország legszínvonalasabb egyetemét" találta meg ellenségének. Hozzátette: a szegedi egyetem két kara is tiltakozását fejezte ki a törvénymódosítás miatt. Úgy fogalmazott: a kormányváltás után első dolguk lesz megsemmisíteni "ezt a szégyenteljes" törvényt és visszaállítják az egyetemi autonómiát és szabadságot.

Az utcafórumon mintegy százan vettek részt, de Botka-ellenes feliratú táblákkal és molinóval több ellentüntető is érkezett. A rendezvény házigazdájaként Kunhalmi Ágnes az ellentüntetőket helyi fideszeseknek nevezte, s azt hangsúlyozta: a Fidesz hét éve nem mer az emberek közé menni, csak akkor, ha a szocialisták is ott vannak.

Fidesz: Botka László egy újabb kétszínű szocialista

A Fidesz szerint Botka László egy újabb kétszínű szocialista, aki kampányidőszakban megpróbálja eljátszani a "nép egyszerű gyermekét", miközben 25 milliós luxusautóval jár és több tízmillió forintot költ luxusnyaralásokra. A nagyobbik kormánypárt reagálásában közölte: a szocialistáknál semmi nem változik, az MSZP mindig is a milliárdosok pártja volt, és ma is az.

Botka: a demokratikus oldalon visszatért a remény

Hiteles, új, igazságosságra épülő baloldali programmal leváltható az Orbán-kormány - hangoztatta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten.

A XVIII. kerületi Havanna lakótelepen tartott utcafórumon megjegyezte: korábban azt mondták neki, akkor fogják tudni, hogy működik a programjuk, ha "a Fidesz provokátorokat küld". Hozzátette, ezért ő és Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök is örömmel fogadta, hogy rendezvényükre táblákkal és molinókkal ellentüntetők is érkeztek.

A demokratikus oldalon visszatért a remény, ezért minden demokratának, akinek célja a kormány leváltása, szövetséget ajánl - mondta Botka László, hozzáfűzve: ehhez kéri az emberek támogatását.

Pittella: meg kell állítani Orbán Viktort

Publikálás dátuma
2017.04.05. 19:04
"Családi fotó" a Néppárt kongresszusán FOTÓ: Getty Images, Pablo Blazquez Dominguez
"Meg kell állítani Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök darabonként adja el a magyar demokrácia alapköveit" - jelentette ki Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője szerdán.

A magyarországi emberi jogi helyzetről és a civil szervezeteket érintő új rendeletről több parlamenti képviselőcsoport tagjainak részvételével tartott sajtótájékoztatón Pittella aláhúzta, az uniós parlamentnek reagálnia kell az Európai Unió alapértékei ellen indított súlyos magyar támadásokra.

Kiemelte, Orbán Viktor és pártja ellen irányul minden kritika, nem a magyar polgárok ellen. Véleménye szerint az uniós parlament néppárti frakciójának ki kell állnia a szabadság, a demokrácia, az oktatás és a magyar kultúra mellett.
Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő elmondta, Orbán Viktor szívesen tetszeleg az áldozat szerepében, amikor személyét, vagy kormányát Brüsszelben kritika éri. Aláhúzta: "nem Orbán Viktor, hanem egyedül a magyar emberek az áldozatok, akiktől megtagadják a jó oktatásban való részvételt, az akadémiai szabadságot, hozzáférést a szabad médiához és a civil szervezetekhez."

Véleménye szerint az uniós parlament néppárti frakciójának nem szabadna védelmébe venni a magyar miniszterelnököt, hanem fel kellene lépnie ellene. Továbbá szükségesnek nevezte az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást megindítását Magyarország ellen az előremutató és mély párbeszéd érdekében.

Gabriele Zimmer, az Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal frakcióvezetője felszólalásában kijelentette, nem fogadható el, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja budapesti látogatását követően nem emelte fel szavát az emberi jogok romló magyarországi helyzete miatt. Elfogathatatlannak nevezte azt is, hogy a migránsok jogait jelentős mértékben korlátozó magyar intézkedésekre az uniónak nincsenek válaszai. Az uniós intézményeknek és az néppárti frakciónak állást kell foglalnia az ügyben - húzta alá.

Ska Keller zöldpárti politikus, európai parlamenti képviselő a magyar nemzeti konzultációról beszélve kijelentette, nem Brüsszelt, hanem Orbán Viktort kell megállítani.

Rosa Thun lengyel, néppárti EP-képviselő szerint nem lehet csendben marad maradni akkor, amikor ki kellene fejezni a szolidaritást mindazokkal, akik egyre nehezebb körülmények között küzdenek a civil szervezetek és intézmények megmaradásáért. Az uniós parlament néppárti frakciójának jobban meg kell becsülnie az uniós értékeket és nem csukhatja be a szemét a Magyarországon jelentkező problémákkal kapcsolatban - tette hozzá.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában elmondta, az Európai Parlament képviselőcsoportjainak rendhagyó strasbourgi kiállása világossá tette, hogy "az illiberális magyar kormány immár visszafordíthatatlanul letért a demokrácia útjáról."

Kijelentette, "az Európai Néppárt szégyene", ha továbbra is megtűri soraiban Orbán Viktort. Az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja, amely nemrég kötött Európa-párti koalíciót a liberálisokkal, "nem tűrheti tovább a Fidesz erőszakos ámokfutását" - fogalmazott a képviselő.