Netes utazás- és szállás csalások - Lép az Európai Bizottság

Publikálás dátuma
2017.04.07. 16:09
Thinkstock illusztrációk
Az Európai Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok határozottabb és hatékonyabb fellépés mellett kötelezték el magukat a félrevezető utazás- és szállásfoglalási szolgáltatást nyújtó weboldalak ellen.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint, miközben az internetes szálloda- és repülőjegy-foglalás egyre általánosabbá válik, a fogyasztók egyre több problémával szembesülnek az online utazási szolgáltatásoknál. Ennek visszaszorítása és megszüntetése érdekében az uniós bizottság és az unió fogyasztóvédelmi együttműködési hálózata úgy döntött, hogy felveszi a kapcsolatot a nem megfelelően működő - az előzetes vizsgálatok során összegyűjtött - 235 weboldal üzemeltetőivel és felszólítja őket a megtévesztő gyakorlat megszüntetésére, a félrevezető tartalmak javítására.

A bizottság a leggyakoribb hibák között említette, hogy az esetek harmadában az elsőként megmutatott ár nem egyezik meg a végső árral. Az esetek ötödében a meghirdetett akciós árakon valójában nem kínáltak szolgáltatást, a vizsgált oldalak mintegy harmada esetében nem volt egyértelmű a teljes ár, illetve kiszámításának módja. Négyből egy weboldal pedig nem jelöli meg egyértelműen, hogy az ajánlatokra vonatkozó állítások - például, hogy már csak 2 szoba van - szigorúan az adott weboldalra vonatkoznak.

A tájékoztatás szerint a bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok további ellenőrzéseket végeznek, és ha egy weboldal sérti az uniós fogyasztóvédelmi jogot, a jogsértés megszüntetésére szólítják fel. Amennyiben az üzemeltetők nem tesznek eleget a felszólításnak, a nemzeti hatóságok - az alkalmazandó nemzeti jogtól függően közvetlenül vagy a nemzeti bíróságok útján - közigazgatási vagy jogi eljárást kezdeményezhetnek ellenük.

Szerző

A tiszai halászlé is hungarikum lett

Publikálás dátuma
2017.04.07. 15:38
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A nemrég hunagrikumok sorába emelt tiszai halászlé része a magyar életérzésnek, kultúrának - jelentette ki Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter pénteken Tiszafüreden, a helyi önkormányzat rendezvényén tartott sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor gratulált a tiszai halászlé hungarikummá minősítését kezdeményező tiszafüredi önkormányzatnak és a nemes ételt generációkon keresztül fenntartóknak, akik eredeti formájában őrizték meg a Tisza-tavi nyári programok "gasztronómiai csúcspontjának" számító tiszai halászlevet. 

Szakáli István Loránd, az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az eseményen felidézte, hogy a 152 tagú Magyar Értéktár a "hungarikummá válás előszobájának" is számít, de mellette több mint tízezer helyi érték található egyéb - helyi, megyei, tájegységi, határon túli nemzetrészi - értéktárakban. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke szerint a tiszai halászlé megérdemelné, hogy ismerje az egész világ.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere(Fidesz-KDNP) elmondta: büszke arra, hogy a tiszai halászlé tiszafüredi kezdeményezéssel bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. Hozzátette: a Tisza-tó és annak "fővárosa" Tiszafüred az elmúlt években látványosan megszépült, gazdag madárvilággal, horgászparadicsommal rendelkezik, ott található Magyarország legnagyobb ártéri kalandparkja, és az ország legnagyobb kerékpáros centruma.

Elmondta: augusztus végéig 15 helyszínen több mint 40 program várja az érdeklődőket, amelyek közül kiemelte a Tiszafüredi Halas Napokat.

Szerző

BKV-sztrájk - Tarlós szerint elutasíthatatlan ajánlatot kaptak

A főpolgármester szerint a béremelésre vonatkozóan olyan ajánlatot kaptak BKV-s érdekképviseletek, amit lehetetlen visszautasítani.

A főpolgármester péntek budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a BKV menedzsmentje a főváros vezetésének támogatásával elutasíthatatlan ajánlatot tett a BKV munkavállalóinak nyolcvan százalékát képviselő két szakszervezeti szövetségnek. Ha az érdekképviseletek ezt elfogadják, akkor a béremelési probléma egy időre megoldottnak látszik - tette hozzá. Tarlós István azt mondta, hogy az idei évre vonatkozó béremelési ajánlat nagyobb mértékű annál, mint amit az állami cégek dolgozói kapnak erre az évre. A béremelésnek megvan a fedezete - jelentette ki.

Szerző