Előfizetés

Orbán a fejsze az erdőben

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap és a liberális Süddeutsche Zeitung kommentárban foglalkozott Magyarországgal a felsőoktatási törvény módosításával, illetve a menekültüggyel kapcsolatban.

Reinhard Veser a FAZ-ban kiemelte: ha "elszigetelt esetről" lenne szó, akkor talán "a hivatali butaság különlegesen kirívó példájáról" lehetne beszélni azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány "galléron akar ragadni" egy nemzetközileg kiemelkedő hírű egyetemet, amely semmibe sem kerül az államháztartásnak, "de Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem buta", és a Közép-európai Egyetem "ellen irányuló" felsőoktatási törvény egy nagyobb kép része.

A szerző szerint a kormányfő hét évvel ezelőtti választási győzelme óta hatalma kiterjesztésére és "a demokratikus nyilvánosság játékterének korlátozására" törekszik. Lépései ezen az úton külön-külön "nem különösebben drámaiak", ezért a velük szemben megfogalmazott kritika "szinte hisztérikusnak" hat, de együttvéve hozzájárultak ahhoz, hogy "Magyarország egyre inkább több hasonlóságot mutat az EU-tól keletre fekvő autoriter rezsimekkel, mint egy nyílt demokráciával" - írta a FAZ szerzője, hozzátéve: mindez "különösen egyértelművé" válik a következő tervezett lépés, a civil szervezetekről szóló, "orosz példa" alapján készített törvény ügyében.

A Süddeutsche Zeitungban Heribert Prantl azt írta: Orbán Viktor úgy viselkedik, mint "fejsze az erdőben"; "Magyarországon kivágta az emberi jogokat és felaprította a menekültjogokat", és senki sem szállt szembe vele. Éppen ellenkezőleg, Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke "Orbánnal smúzolt", Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztos pedig úgy tett, mintha a gondokat szőnyeg alá tudná söpörni.

Ez arra bátorította Orbánt, hogy "még féktelenebbül tomboljon". Új menekültügyi törvénye "gyakorlatilag a menedékjog felszámolását" jelenti, és mindent megtesz azért, hogy "lehetetlenné tegye Magyarországot uniós országként" - tette hozzá Heribert Prantl. Kiemelte: az uniós tagállamok "későn, túl későn reagáltak az inzultusra". Az EU-nak, "amelynek szabályait így megcsúfolják, elő kell vennie és használnia kell szankciós eszközeit" - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Európának meg kell állítania Orbánt címmel jelent meg kommentár a Der Standard című osztrák újság szerdai számában. Gregor Mayer budapesti tudósító szerint Orbán Viktor autoriter rendszert épít ki, és az egész kormányzását ennek a célnak veti alá. Mayer úgy véli, hogy a magyarországi demokrácia leépítése és a civil szervezetekkel szembeni hadjárat ellentmond az unió értékeinek.

A cikkíró szerint az EU eddig inkább passzív és "bátortalan" volt a "szemtelen" magyarországi lépésekkel szemben.
"Ha Európa nem állítja meg sürgősen ezt a +hamis budapesti prófétát+, akkor ő populista elvbarátaival együtt tönkre fogja tenni Európát" - állapítja meg a budapesti tudósító.

Orbán Viktor politikájáról és az EU hozzáállásáról közölt elemzést a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével összefüggésben a The Guardian hasábjain Timothy Garton Ash brit történész és publicista, "Tudjuk, mivel jár az appeasement. Ezért kell kiállnunk Orbán Viktorral szemben" címmel.

A baloldali brit napilap online kiadásán szerdán megjelent cikkében Ash azt írja, hogy véget kell vetni az "appeasement", a kiegyezés gyakorlatának, és ha Magyarország "antiliberális, nacionalista miniszterelnöke" kitart az ország legjobb és legfüggetlenebb egyetemének bezárására tett kísérletei mellett, és folytatja a liberális demokrácia aláásását sok más módon, akkor az Európai Unió jobbközép pártjai alkotta csoportnak ki kell vetnie őt soraiból. A szerző szerint ellenkező esetben azok a folyamatos deklarációk, amelyekben az Európai Néppárt (EPP) ad kifejezést hűségének bizonyos általános értékekhez, annyit sem érnek, mint a papír, amelyre e deklarációkat írják.

Garton Ash szerint Magyarország híres a szalámijáról, Orbán pedig a szalámitaktika mestere. E kifejezés Rákosi Mátyástól ered, most pedig az antikommunista Orbán Viktor szeleteli fel a liberális demokráciát egy EU-tagállamban, mindegyik szeletet avatott módon olyan vékonyra vágva, hogy európai partnerei szerint egy-egy ilyen szelet önmagában legfeljebb hangos morgolódásra adhat okot - fogalmaz a szerző.

A szerző szerint az Orbán által Magyarországon épített rendszer "még nem fasizmus", de a nyelvezet, amely "ragadozónak állít be egy zsidó milliárdost", és hangyáknak bélyegez emberi lényeket, "fasisztoid".

Nemzeti konzultáció - Brüsszel is elküldi válaszait

Magyarországgal foglalkozott az Európai Bizottság biztosi testülete és a következő lépésekről döntött. Összességében  úgy értékelte, hogy a  magyarországi helyzet aggodalomra ad okot, ezért párbeszédet indít a hatóságokkal. Az EB Magyarországi Képviseletének közleménye:

Jean-Claude Juncker elnök kezdeményezésére a biztosi testület ma Frans Timmermans első alelnök vezetésével megvitatta azokat a magyarországi fejleményeket, amelyek az utóbbi időben széles körben aggályokat vetettek fel az uniós joggal és az Unió közös alapértékeivel való összeegyeztethetőséget illetően. A biztosok a magyar felsőoktatási törvényt, a civil szervezetek külföldi pénzügyi támogatására vonatkozó törvényjavaslatot, az "Állítsuk meg Brüsszelt!" nemzeti konzultációt, valamint a menedékjog és a diszkrimináció elleni fellépés területén felmerülő jogi aggályokat vitatták meg.

A testület abban állapodott meg, hogy a kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó soron következő, a hónap végén esedékes döntései keretében előrébb viszik az egyes releváns és jogilag érett kötelezettségszegési eseteket. A Bizottság ezen felül hamarosan be fogja fejezni a felsőoktatási törvény átfogó jogi elemzését, majd dönteni fog a következő lépésekről a soron következő kötelezettségszegési ciklusban. Ami a civil szervezetek pénzügyi támogatására vonatkozó törvényjavaslatot illeti, a Bizottság nagy figyelemmel kíséri a folyamatot és visszatér a kérdésre a jogi vonatkozások elemzése alapján. Végül az "Állítsuk meg Brüsszelt!" nemzeti konzultációval kapcsolatban a Bizottság azt a döntést hozta, hogy előkészíti és hamarosan nyilvánosságra hozza a testület saját válaszát.

A biztosi testület által ma megvitatott kérdések kapcsolódnak mind az uniós jog, mind az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében lefektetett közös uniós értékek tiszteletben tartásához. Együttvéve a Bizottság úgy értékeli, hogy a magyarországi helyzet aggodalomra ad okot. A biztosi testület ezért megállapodott arról, hogy politikai párbeszédet indít a magyar hatóságokkal, a többi tagállammal és az Európai Parlamenttel.

Merénylet Dortmundban - Őrizetbe vettek egy embert

Publikálás dátuma
2017.04.12. 16:45
FOTÓK: Maja Hitij/Getty Images
Őrizetbe vettek egy embert Németországban a Borussia Dortmund labdarúgócsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben - jelentette be szerdán a német szövetségi legfőbb ügyészség szóvivője.

A kedd esti támadással kapcsolatban két ember került a hatóságok látókörébe. Mindketten az "iszlamista spektrumhoz" tartoznak. Házkutatást tartottak náluk, az egyiket őrizetbe vették. Egyelőre vizsgálják, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatását - ismertette Frauke Köhler a legfőbb ügyészség karlsruhei központjában tett sajtónyilatkozatában.

Az eddigi adatok szerint feltételezhetően terrorista hátterű merénylet történt, de az indíték egyelőre ismeretlen. A helyszínen három, azonos szövegezésű írást találtak, amelyek alapján "lehetségesnek tűnik az iszlamista háttér". A szöveget mindenekelőtt a muzulmán vallással és kultúrával foglalkozó tudomány, az iszlamológia elemzési szempontjai szerint vizsgálják - mondta a szóvivő.

A német sajtóban megjelent híreket megerősítve hozzátette, hogy az "Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében" kezdetű, aláírás nélküli szöveg tartalmazza azt a követelést, hogy vonják vissza az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióból a német légierő Tornado felderítő gépeit és zárják be a németországi Ramsteinnél működő amerikai légi bázist.

Az interneten megjelent egy másik szöveg is, amely szélsőbaloldali háttérre utal, ennek eredetisége az első értékelések alapján erősen kétséges - mondta Frauke Köhler.

A robbanószerkezetekben fém szegecseket helyeztek el. Egy ilyen tárgy áthatolt az autóbusz szélvédőjén és belefúródott egy ülésbe. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt komoly baj - emelte ki a súlyos, állam elleni ügyekben illetékes ügyészség szóvivője. A pokolgépek összetételét és gyújtószerkezetét még tanulmányozzák.

Angela Merkel kancellár szerdai sajtónyilatkozatában visszataszító tettnek nevezte a BVB elleni támadást, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok mindent megtesznek az eset lehető leggyorsabb feltárásáért. A kancellár méltatta a szurkolók "nagyszerű szolidaritását", amely szavai szerint egyértelmű, világos üzenet az erőszak minden formája ellen.

Hasonlóan nyilatkozott számos további vezető német politikus is, köztük a szövetségi kormány több minisztere és Martin Schulz, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje, elnöke.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden 19.15-kor követtek el robbantásos merényletet a csapat dortmundi szállásának közelében, a városi stadiontól mintegy 10 kilométerre. Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők három robbanószerkezetet rejtettek el egy parkolónál a sövényben. Mindhárom működésbe lépett, amikor a busz elhaladt mellettük.

A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel ellátott jármű két helyen károsodott, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, az együttes egyik védőjét. A spanyol légiós felületi sérülések mellett csonttörést szenvedett a jobb csuklójában, szerdára virradóra megoperálták. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott.

A mérkőzést elhalasztották szerda estére. A találkozón a szolidaritás jeleként részt vesz Hannelore Kraft észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.