Donald Trump gratulált a török elnöknek

Telefonon gratulált Recep Tayyip Erdogannak Donald Trump a referendumon elért győzelméhez. Az amerikai elnököt nem befolyásolták a nemzetközi megfigyelők által jelzett fenntartások. A beszélgetés átirata szerint Trump és Erdogan a szíriai helyzetről, a szíriai vegyifegyver-támadásról beszélt, s egyetértettek abban, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt felelősség terheli a történtekért. Erdogan irodája is beszámolt Trump hívásáról. Elsőként az azeri, majd a fehérorosz elnök gratulált a török elnök teljhatalmának megerősítését lehetővé tevő népszavazási eredményhez.

Szerző

Erdogan elutasít minden bírálatot

Publikálás dátuma
2017.04.18. 10:23
FOTÓ: Getty Images, Elif Sogut
Visszautasította a török elnök a vasárnapi referendumra érkezett nemzetközi megfigyelők bírálatait. Recep Tayyip Erdogan szerint a külföldi megfigyelőknek nem kellene beleszólniuk Törökország ügyeibe. A megfigyelők szerint ugyanis az államfőnek teljhatalmat adó alkotmánymódosításokról rendezett népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. 

A voksoláson szűk többség, 51,4 százalék támogatta a török elnök jogosítványainak kiterjesztését, az elnöki hatalom megerősítését. Az ankarai külügyminisztérium is kifogásolta a megfigyelők jelentésében foglaltakat, mondván, a megállapításaik „elfogult hozzáállást” tükröznek. Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), illetve az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) küldött megfigyelőket a török népszavazásra.

A nemzetközi megfigyelő csoport a BBC jelentése szerint megállapította:
- A török voksoláson nem egyenlő feltételekkel küzdött egymással a kormánypárt és az ellenzék.
- Az államfő és számos kormánytisztviselő az igenek pártján, egyoldalúan foglalt állást.
- A „nem” támogatóit terrorista szimpatizánsoknak bélyegezték.
- Állami forrásokból csak az alkotmánymódosítás támogatói részesültek.
- A rendkívüli állapot közepette eleve sérültek az alapvető szabadságjogok, s így a voksolás sem volt teljesen szabad.

A referendum másnapján egyébként Ankara további három hónappal meghosszabbította a tavaly júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot.

Szerző

Menekültáradattól tart Japán

A japán miniszterelnök közölte, kormánya válságtervet készít arra az esetre, ha konfliktus törne ki a Koreai-félszigeten, s menedékkérők áradata érkezne a távol-keleti szigetországba.

Abe Sinzo a tokiói parlamentben beszélt arról, hogy intézkedéseket dolgoznak ki menekültszállások létrehozására, az esetleges menedékkérők átvilágítására, külföldiek védelmének garantálására. A kormány azt sem zárja ki, hogy a Dél-Koreában élő mintegy 60 ezer japán válság esetén felkerekedik és visszatér Japánba. A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a tokiói nemzetbiztonsági tanács arról is tárgyalt, hogy fennáll a terrortámadások veszélye, ha Észak-Korea egy esetleges menekültáradatot kihasználva, ügynököket telepít Japánba.

Szöulból ma érkezett Tokióba Mike Pence. Az amerikai alelnök hétfőn Panmindzsonban, a két Korea közötti demilitarizált övezetben járt, ahol kijelentette: elfogyott az Egyesült Államok stratégiai türelme Észak-Koreával szemben. Japánt közvetlenül fenyegetik az észak-koreai rakétakilövések, s Abe egyetért azzal, hogy Washington a korábbiaknál erélyesebb nyomást gyakorol Phenjanra.

Szerző