Előfizetés

Erdogan elutasít minden bírálatot

Publikálás dátuma
2017.04.18. 10:23
FOTÓ: Getty Images, Elif Sogut
Visszautasította a török elnök a vasárnapi referendumra érkezett nemzetközi megfigyelők bírálatait. Recep Tayyip Erdogan szerint a külföldi megfigyelőknek nem kellene beleszólniuk Törökország ügyeibe. A megfigyelők szerint ugyanis az államfőnek teljhatalmat adó alkotmánymódosításokról rendezett népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. 

A voksoláson szűk többség, 51,4 százalék támogatta a török elnök jogosítványainak kiterjesztését, az elnöki hatalom megerősítését. Az ankarai külügyminisztérium is kifogásolta a megfigyelők jelentésében foglaltakat, mondván, a megállapításaik „elfogult hozzáállást” tükröznek. Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), illetve az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) küldött megfigyelőket a török népszavazásra.

A nemzetközi megfigyelő csoport a BBC jelentése szerint megállapította:
- A török voksoláson nem egyenlő feltételekkel küzdött egymással a kormánypárt és az ellenzék.
- Az államfő és számos kormánytisztviselő az igenek pártján, egyoldalúan foglalt állást.
- A „nem” támogatóit terrorista szimpatizánsoknak bélyegezték.
- Állami forrásokból csak az alkotmánymódosítás támogatói részesültek.
- A rendkívüli állapot közepette eleve sérültek az alapvető szabadságjogok, s így a voksolás sem volt teljesen szabad.

A referendum másnapján egyébként Ankara további három hónappal meghosszabbította a tavaly júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot.

Menekültáradattól tart Japán

A japán miniszterelnök közölte, kormánya válságtervet készít arra az esetre, ha konfliktus törne ki a Koreai-félszigeten, s menedékkérők áradata érkezne a távol-keleti szigetországba.

Abe Sinzo a tokiói parlamentben beszélt arról, hogy intézkedéseket dolgoznak ki menekültszállások létrehozására, az esetleges menedékkérők átvilágítására, külföldiek védelmének garantálására. A kormány azt sem zárja ki, hogy a Dél-Koreában élő mintegy 60 ezer japán válság esetén felkerekedik és visszatér Japánba. A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a tokiói nemzetbiztonsági tanács arról is tárgyalt, hogy fennáll a terrortámadások veszélye, ha Észak-Korea egy esetleges menekültáradatot kihasználva, ügynököket telepít Japánba.

Szöulból ma érkezett Tokióba Mike Pence. Az amerikai alelnök hétfőn Panmindzsonban, a két Korea közötti demilitarizált övezetben járt, ahol kijelentette: elfogyott az Egyesült Államok stratégiai türelme Észak-Koreával szemben. Japánt közvetlenül fenyegetik az észak-koreai rakétakilövések, s Abe egyetért azzal, hogy Washington a korábbiaknál erélyesebb nyomást gyakorol Phenjanra.

Fénykarddal kampányolt a georgiai jelölt

Időközi választást tartanak ma Georgiában, mivel az amerikai szövetségi állam egyik honatyáját nevezte ki egészségügyi miniszterének Donald Trump, s emiatt megüresedett egy képviselői hely.

Tom Price posztjára 18-an pályáznak, a legesélyesebbnek a 30 éves, atlantai demokrata jelöltet tartják. Jon Ossoff pozícióját nagyban felértékelte, hogy maga az amerikai elnök indított ellene támadást Twitteren. Donald Trump üzenetében azt írta: „a szuperliberális jelölt védi a bűnözőket, engedélyezi az illegális bevándorlást, s adókat fog emelni!”

Ossoff azonban nem maradt adós a válasszal. Hízelgő, hogy az amerikai elnök érdeklődik a georgiai voksolás iránt, de félretájékoztatták – írta közleményében. „Célom az, hogy megújulást, friss szemléletet, elszámoltathatóságot, kétpárti problémamegoldásokat vigyek Washingtonba, megnyirbálnám a pazarló költekezést, s Atlantából a déli országrész Szilícium-völgyét alakítanám ki” – sorolta terveit.

Ossoff már dolgozott a kongresszusban egy georgiai képviselő mellett, az utóbbi időben egy kis tévétársaság producereként leleplező dokumentumfilmeket készített az igazságszolgáltatásban jelen lévő korrupcióról, a szervezett bűnözésről, háborús attrocitásokról.

A demokrata színekben induló Ossoffról cikket közölt a New Yorker magazin. Az illusztrációként szereplő fotón a georgiai képviselői posztra pályázó fiatalember fénykarddal játszik az atlantai gyerekekkel. Mintegy válaszul a republikánusok lejárató kampányhirdetésére, amelyben a demokrata jelöltet Hahn Solóként ábrázolták. A támadás inkább visszájára fordult, Ossoffra a választók 45 százaléka szavazna a felmérések szerint. Ha egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot, június 20-án második fordulót tartanak.