"A Botka az, aki mindenhol otthon van"

Publikálás dátuma
2017.04.20. 07:01
Botka László tényleg minden egyéni problémát meghallgat az utcafórumokon FOTÓK: GYÜLVÉSZI ANDRÁS
Élhető, igazságos ország megteremtését ígéri hatalomra kerülése esetén az MSZP miniszterelnök-jelöltje és a párt elnöke a hetek óta tartó országjáró körútján, amelynek egy napjára a Népszava is elkísérte őket. Kinek szól a "Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!" kampány?

Cölöpöket verünk le - magyarázza lelkesen az autóban Molnár Gyula, miért is ismétlik el mindenhol az országban hetek óta ugyanazt. Bátonyterenyébe tartunk. Félúton járunk, ahogyan az MSZP két vezetője, Molnár pártelnök és Botka László miniszterelnök-jelölt is félúton jár már az utcafórumokkal láncot alkotó Fizessenek a gazdagok! országjáró-kampánnyal. Eddig több mint egy tucat helyszínen mondta már el Botka, amit minden újság- és televízió interjújában, sőt, február 18-i programhirdetése óta valójában minden egyes nyilvános szereplésén megismételt: valódi baloldali fordulatot akar végrehajtani, ehhez luxusadót kell bevezetni, s ezzel párhuzamosan csökkenteni a legrosszabbul élők adóterheit. Tehát: "tegyünk igazságot! fizessenek a gazdagok!"

Az igazságtétel remekül hangzik, de miért kell mindezt ilyen rosszemlékű, sőt, támadó szólamba csomagolni - tudakolom Molnártól. "Nincs ebben semmi populizmus vagy <komcsi>. Ha csak persze nem akarjuk ezt a bélyeget rásütni a jó célra: mert igen, ez cél: igenis nagyobb részt kell vállalni a vagyonosoknak ahhoz, hogy azok, akiknek két forint is számít, megtarthassák azt a két forintot". Látom, zavarja, hogy még mindig fintorgok, így sebtében előkeres egy számítást, táblázatot, s elkezdi magyarázni a terveket. Azt, hogy valójában hány embert, hány jól kereső magyart érinthet kellemetlenül az adótervük, miközben mennyi minden jót tudnának csinálni a közterhek igazságosabb elosztásával, sokaknak. "De ezt nem mondhatjuk el ilyen részletesen, szakszerűen mindenkinek az utcán, most azért megyünk, hogy a megyei jogú városokban és még több településen megmutassuk, újra itt vagyunk, velük vagyunk és van nekik mondanivalónk. Ennek kellett egy megjegyezhető szlogen. Ezt pedig meg tuti megjegyzik" - nyugtázza lazán. Mielőtt reagálhatnék, folytatja: "lehet, hogy a szlogen nem mindenkinek jön be, lehet, hogy csípi a körúti értelmiség szemét, de az biztos, hogy ma is, és minden nap azt láthatjuk az országban, hogy döbbenetes nyomor van. Majd meglátod." Hallgatok.

Ami csípi a szemet

Körúti értelmiségiként tényleg érdekel, milyen emberek mennek el egy szocialista utcafórumra. Mégis kit vonz a szlogen? Vagy profin odaszervezik a hallgatóságot? Úgy tűnik, is-is. Korán érkezünk, Bátonyterenyén néhány szocialista aktivista fogadja a pártelnököt. Botka még nincs itt, csokit viszont máris kapunk: "mi terenyeiek már csak ilyenek vagyunk" - erőlteti az ajándékozást a bácsi, akit Molnár régi barátként üdvözöl. Egyébként is mindenkit megölel, mindenkivel lekezel - nem unja a dolgot, noha ez az országjárás nem egy hagyományos tornacsarnokos fellépéssorozat. Itt minden helyszínen ismerkedni, tényleg beszélgetni kell, nemcsak előadni és lelépni, így a gyakorló kispapa Molnárnak mostanában csak az éjszakai virrasztás jut néhány hónapos fiával. Kérdezem, szokott-e valami személyes vonalat vinni a beszédeibe az egyes városok lakosainak, tud-e valamit például Bátonyterenyéről. Épp egy könyvet kap ugyanis a város történelméről, na meg persze neki is jut csoki. Belelapoz a könyvbe, "nem, én nem szoktam egyéni élményeket belefűzni a mondandómba, az a miniszterelnök-jelölt. A Botka az, aki mindenhol otthon van az országban, tényleg minden helyen fel tudott hozni valami emléket" - neveti el magát.

Pedig külső szemmel Molnár a sokkal lazább figura: bratyizik, a nőkkel üzemszerűen flörtöl, a gyerekeket láthatóan imádja - és viszont -, az odatévedő, nem párttag helyiek is barátként üdvözlik. Afféle haver-pártelnök, mindenki barátja. Így vegyül el gyorsan, s míg Botka megérkezik, jó hangulatú alapozás veszi kezdetét: Molnár hallgatja, mit kellene tenni a terenyeiek szerint az országgal.

Egytől egyig szegény emberek. Sokuk kifejezetten megnyomorítottnak tűnik. Ráncokkal barázdált arcok, megtört szemek, még ha a hangulat vidám is, ha valami csípi a szemünk itt, az a letargia. Húsz-harminc fős csoport alakul ki az MSZP-s aláírásgyűjtő stand körül, további néhány tucatnyian pedig kicsit hátrébb figyelnek. Amikor Botka megérkezik, s odalép Molnárhoz, azonnal a térkőre sétálnak, kezdik is.

Egy asszony az unokájának magyarázza, mit jelent a felirat a fára kifüggesztett plakáton: fizessenek a gazdagok. "A’ már biztos. Fizessenek biz’, vagy takarodjanak" - kapom oda a fejem az indulatos szavakra. A kisfiú nagyanyja lába mögé bújik, kicsit talán szégyelli a mama szabadszájúságát. Hogy mégse ijedjen meg, mosolygok: kinek kellene eltakarodnia? "Hát, az Orbánnak, drága" - jön a válasz nagyapától, akinek - mint rögtön el is meséli - elvették a korkedvezményes bányásznyugdíját, az orvos a felülvizsgálaton munkára alkalmasnak ítélte, igaz ugyan: "se munka, se egészség". Valami véres köhögést is említ, meg tüdőnyavalyát, amit aztán - azonnal a kis tér kövezetére terelve a szót - sosem fejt ki. Azt mondja, nézzem meg, milliókért burkolták le a teret, a padokat elvették, de sosem tették vissza. "Ez a Fidesz." Kő kövön nem marad - nevetek. Meglepetésemre nem nevet vissza. Csak halkan mond bármit az "újságíró hölgynek", mert ugye ő nem akar ám szerepelni. "Itt mindenkinek meggyűlik a baja, aki szólni mer" - fogalmaz, mire megkérdezem, hogyhogy mégis eljöttek, ha ennyire tartanak a hatalomtól - értsd: a polgármestertől. Vállrándítás a válasz, ahogyan attól a közmunkás nőtől sem kapok más feleletet, akit személyesen parancsolt ide egy Botkának címzett gyalázkodó levéllel a településvezető. A miniszterelnök-jelölt később felháborítónak mondja az eljárást, ahogyan a mikrofonba, a terenyeiknek tartott beszédben is a hatalmi arrogancia példáival tüzeli a kedélyeket.

"Majd a Botka helyrerakja a dógokat" - szól még egyszer hozzám a bátor nagypapa, aztán jön a taps, ováció fogadja a miniszterelnök-jelölt idevágó mondatát: "le lehet jövőre váltani a Fideszt, s le is fogjuk jövőre váltani". "Na végre" - nyugtázza végre mosollyal a nagymama, aztán a családi hármas megindul, megkerüli a maréknyi embertömeget, hogy a nagyszülők aláírjanak. Szürreális módon tülekednek az emberek, hogy aláírják az MSZP támogatóíveit. Döbbenten figyelem, ahogy a sorba mindenki beáll, aki meghallgatta a Botka-Molnár előadást - még azok is, akik addig úgy tettek, mintha csak a boltba igyekezvén kerültek volna oda.

"Ezek a kézfogások a fontosak"

A rendezvényt tüntetők, rendzavarók nem, csak egy elbicikliző kisfiú zavart meg: "szevasz Botka, szevasz Botka!" - kiáltozta, s csengetett. Válasz nélkül maradt. "Ne már, nem is hallottam, de kár" - neveti el magát később Botka, amikor felrovom neki, mégis milyen dolog nem visszaköszönni egy ilyen fiatal rajongónak. Mielőtt tovább indulunk Salgótarjánba, a jelölt sokáig vegyül még a terenyeiekkel, tényleg elmeséli emlékeit a helyszínről, így aztán a beszédek után a legtöbben igyekeznek afféle régi ismerősként köszönteni. Egy bácsi azzal kezdi: "jól beszélt, csak ne engedjen ide migránsokat!" Erre Botka hangosan nevet, s kikéri magának: "mégis hány migráns szeretne idejönni, hát mutasson már egyet az isten szerelmére!" Aztán replikázik, s tényeket sorol, válaszul pedig szeretetteljes kézrázásban részesül, egymás után veregetik a vállát az idegyűltek.

"Látom az élettörténeteket, azokat a léthelyzeteket, amiben ezek az emberek vergődnek, amibe bele vannak szorulva" - mondja később a kocsiban. Kíváncsiskodom, mit mondott neki például a kerekesszékes férfi Terenyén, akihez odahajolva sokáig bizalmasan beszélgetett. Elsötétedik az arca, mintha csak valami megoldás után kutatna fejben - nem megjátszás. A férfi mozgássérülteknek járó utazási, vagy akár autóvásárlási támogatás hiányára panaszkodott, anélkül ugyanis ősszel és télen egyáltalán nem tud kimozdulni a lakásból. "Kapott ígéretet?" - kérdezem, de Botka azonnal kiérzi az iróniát: "szakítottunk a régi, rossz szocialista hagyományokkal: csak azt ígérjük meg, amit be is tudunk tartani, de minden lehetőséget megkeresünk, hogy segíteni tudjunk". Vitát nem tűr a hanglejtése, döbbenetesen határozott. Magától kezdi mondani: minden találkozón több tucat, gyötrelmes emberi sorssal, húsbavágó problémával találkozik, "nehéz nem felvenni ezeket". Borzasztó történetek a munka elvesztéséről és hiányáról, az egészségügyi ellátásról, vagy épp annak hiányáról, "legutóbb pedig már azzal jött oda egy fiatal család, hogy a helyi iskola borzasztó, a tanárok szenvednek, a tankönyvek pedig butaságokkal vannak tele, nem akarják, hogy a gyerek ebből tanuljon, ilyeneket. Erre sem tudtam persze azonnali megoldást, csak azt mondtam: otthon nyugodtan használják csak a régi tankönyveket, én is azt szoktam elvenni a lányaimmal".

Nem sok ideje juthat persze a gyerekek korrepetálására, meg is kérdezem, hogy bírja a család a kampányt: "ők és én is hozzá vagyunk szokva, nincs nekem ebben semmi új". Az egyre durvuló lejárató hadjáratnak viszont vannak új elemei - vetem fel, de ezen is csak mosolyog, pontosan tudja mire célzok: "folytatjuk a munkát, amibe most tényleg nem fér bele a búvárkodás, jön még egy csomó állomás, a Habony-gépezet pedig próbálkozhat, amennyit akar, de engem nem tudnak lejáratni". Provokatívan kérdezem, vezeti-e a luxusterepjárót, mire egy vállrándítással kijelenti: "nem szoktam, nem az enyém. Nekem sosem okozott problémát, hogy a feleségem jobban keres nálam, sőt, örülök a sikereinek. Két éve megvan az autója, hiába fotózzák le - egyébként jogsértő módon -, ezt sem titkoltuk, nincs mit titkolnunk. Ezért nem tudnak kihozni a sodromból. Sőt, sikernek tudom be: rég volt már, hogy ekkora energiát fordítottak egy szoci lejáratására" - nevet. Jókedve törhetetlennek tűnik. Május elejéig még egy tucat helyet látogat meg, "tízezer emberrel fogok kezet nyár elejére. Nekem ezek a kézfogások a fontosak, nem az, hogy olyan baromságok miatt magyarázkodjak, amiken épeszű ember csak röhög".

Move in the right direction

Salgótarjánban - Fekete Zsolt polgármesterrel és Huszár Máté megyei szocialista elnökkel - sétálunk egyet, szikrázó napsütésben. Minden kétméteren megállunk, hiszen valaki odaköszön Botkának, kezet ráznak. "A Botka Miklóssal dolgoztam együtt, tetszik emlékezni" - örül nagyon egy idős hölgy a zebránál, Botka pedig barátságosan emlékszik, hogyne emlékezne. Afféle helyiként ballag a neki örülők között, leginkább úgy viselkedik, mintha az idegenvezetőm lenne. Tényleg otthon érzi magát - nevetve sztorizik Fekete Zsolttal, a polgármesterek egymás között bizalmasan beszélik meg városaik eseményeit. A találkozót a kétszáz fős utcafórum zárja, Botkát és Molnárt ováció fogadja, a helyzetet persze némiképp szürreálissá teszi a tomboló zene: a Gossip nevű világhírű punk-rock zenekar Move in the right direction (Jó irányba tartok) című slágerét hallgatja a bányászváros színe-java. Az arcok alapján persze nem sokan fordítják le fejben a szöveget, na meg a napsütést is gyülekező felhők és hurrikánszerű szélvihar zavarják meg, ám Botka és Molnár a megszokott forgatókönyv szerint, sorra kezelnek mindenkivel.

A miniszterelnök-jelöltnek itt is van egy Tarjánhoz kötődő élménye, személyes mondanivalója a helyieknek, amit mindenki ért, szeretik. Kezdem érteni, hogy a volt szocialista szavazók lehetnek jelen, akiket most újra meg kell hódítani. "Sokaknak most nyílt ki a szemük. Ezért jönnek el, ezért akarnak találkozni velünk azok, akik évekkel ezelőtt csalódtak, eltávolodtak tőlünk. Most ismét kapcsolatot teremtünk velük, megmutatjuk, hogy bármilyen rossz a helyzet, nem reménytelen. Ők még csak most realizálják, amit mi évek óta mondtunk: Orbán az ország minden pontján, mindenben átvette a hatalmat, kiszolgáltatottá vált mára mindenki, így a mindennapok világában ma már fortélyos félelem irányít." Botka szerint ez vezet ahhoz a feszültséghez, ami áttört például a Közép-európai Egyetem esetében, s sorra fog felszínre törni más ügyekben is. Molnár Gyula az utcafórumon épp azzal zárja mondandóját: "mindenkinek megvan ma Magyarországon a maga CEU-ja". Hatalmas tapsot kap ez a mondat, két férfi összenéz, bajusz alatt odamormogja egyik a másiknak: "hogyne lenne, csak az enyémet kenyérnek hívják."

Szerző

Veszélyes hulladék - Víztározóhoz kerül a Pecsa-törmelék

Publikálás dátuma
2017.04.20. 07:00
Felismerhetően a Petőfi Csarnok elbontott elemei fedezhetőek fel Dunakeszin FOTÓ: ZSIDAI PÉTER
Veszélyes hulladékokat is tartalmazó lerakóba hordják a Petőfi Csarnok (Pecsa) bontási törmelékét. A 022-es helyrajzi számú terület Dunakeszi és Göd határán helyezkedik el, a földhivatal bányatelepként tartja nyilván, körülötte mezőgazdasági területek, szőlőültetvények, szántóföldek terülnek el. Nagy földterületről van szó, 79 ezer négyzetméterről, ahol gigantikus mennyiségű hulladék-keveréket terítenek szét. A hulladékbányává alakított terület már csak ezért is poszt-apokaliptikus látványt nyújt a zöld mezők közepén.  A FŐ KÉPRE KATTINTVA TOVÁBBI FOTÓKAT LÁTHAT!

A Dunamenti Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet (Mgtsz) egykori homokbányája ma inert hulladéklerakóként üzemel, ide csak meghatározott körű építési és bontási törmeléket engedélyeznek deponálni. Az inert lerakókra a legenyhébb környezetvédelmi előírások vonatkoznak. Mesterséges szigetelőréteget sem kell kialakítani bennük, mivel veszélyes hulladék ezekbe sem elvileg, sem gyakorlatilag nem kerülhet. Csak olyan anyag, amit nem old a víz, így a talajba nem juthat. A Dunakeszin működő lerakónak tehát nincs engedélye olyan veszélyes anyagok tárolására, mint például az azbeszt, amely a Pecsa bontásakor előkerült, ráadásul a közelben egy víztározót rejt a föld.

Hiába van engedélye bizonyos hulladéktípusokra a Dunakeszin található lerakónak, a Népszava helyszíni bejárásán mindenféle hulladékot talált az építési törmelékben, amelyeknek ebben a lerakó-típusban nem lenne helyük. Aszfalt-tömböket, ledarált és egészben maradt azbeszt tartalmú palát, kegyeleti szertartásból maradt hulladékot, marhaállkapcsot, ipari sósavat, televíziót, hűtőt, merevlemez meghajtót, háztartási- és fahulladékot. A hulladéklerakással foglalkozó kormányrendelet kimondja, nem tekinthető inert építési és bontási hulladéknak az a hulladék, amely szerves vagy szervetlen veszélyes összetevőket, például azbesztet vagy bitument tartalmaz. Az ilyen hulladékok tehát csak kis mennyiségben tartalmazhatnak más összetevőket, így fémeket, műanyagokat, talajt, szerves anyagokat, fát, gumit.

Csakhogy - mint kiderítettük - a Petőfi Csarnok bontásából származó hulladék is ide kerül. Ami a kis mennyiségű fémet illeti, a lerakó észak-keleti csücskében jól felismerhetőek az épület fémvázai, amelyeket nagy mennyiségben hoznak ide. A hulladéklerakó közvetlen szomszédságában egy farm működik, illetve szőlős kerteket művelnek helyi gazdák. Szintén ebben az ingatlancsoportban található a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. telepe. A 019-es helyrajzi számú ingatlan a magyar állam tulajdonában álló medence, a 020-as számú pedig víztározó és vízmű. A különféle hulladékokat, köztük az egészségre is veszélyes anyagokat befogadó lerakó egyik markáns szomszédja jelenleg egy földalatti víztározó.

Felismerhetően a Petőfi Csarnok elbontott elemei fedezhetőek fel Dunakeszin FOTÓ: ZSIDAI PÉTER

Felismerhetően a Petőfi Csarnok elbontott elemei fedezhetőek fel Dunakeszin FOTÓ: ZSIDAI PÉTER

A lerakó érvényes engedéllyel működik. A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Természetvédelmi Felügyelőség 2011. februárban adta ki a Sa-Ho Építőanyagipari Kft. 9 hektáros területére a környezetvédelmi engedélyt inert hulladékhasznosításra. 2020. december 31-ig évi 10 ezer tonnányi szemetet helyezhetnek el az egykori bányába, de az ott általunk talált különféle szennyező anyagokra ez nem vonatkozik. "Az engedély alapján begyűjthető és hasznosítható hulladékok: beton, tégla és bitumen keverékek." A hatóság előírta a vállalkozónak, hogy az előzetes válogatás utáni aprításos hulladékkezelési eljárással biztosítsa a keletkezett frakciók másodnyersanyagként történő hasznosítását. Utóbbi jeleit szintén nem láttuk, a telepre folyamatosan érkeznek a teherautók, amelyeknek csak befele van rakományuk.

A hulladékhegyek egyre nőnek Dunkaeszin. Ennek azért lehet jelentősége, mert a környezetvédelmi engedélyt úgy kapta a Sa-Ho, hogy a telephelyen a feldolgozásra váró nem veszélyes hulladékokat csak rövid ideig deponálják - azaz őrzik -, majd a szétválogatott zúzást követően elszállítják. Így nem fogják szennyezni a talajt. "A szennyező anyagok csapadékvíz általi kioldása nem várható. Az inert hulladékhasznosítási technológia és a hozzá kapcsolódó járulékos tevékenységek anyagmozgatás, deponálás normál üzemi körülmények között sem a talaj, sem a talajvíz minőségét nem veszélyezteti, szennyezésre nem kell számítani" - olvasható a környezetvédelmi engedélyben. A törvény azt is előírja, hogy az építési hulladékot elkülönítve kell tárolni, ennek azonban szintén nem láttuk a jelét a helyszínen.

Százmillióért a Vasasnak
Szűcsék nem csak a Városliget Zrt.nek illetve alvállalkozóinak dolgoznak. Ők gondoskodnak a Vasas-stadion bontásáról és a hulladék elhelyezéséről. A Szűcs Fuvar Team nettó 94 millió forintért nyerte el a Vasas SC közbeszerzését. Ezt a közelmúltban az előre nem látható körülmények miatt 5 millióval megtoldottak, így a bontás költsége jelenleg 100 millió forint. A Szűcs Fuvar Team Kft.-nek rendszeresen adóelszámolási gondjai vannak, a NAV eddig három végrehajtást kezdeményezett a céggel szemben, a legutóbbit április 10-én. Ebbe a folyamatba illik, hogy az az óbudai önkormányzat adóügyi főosztálya idén márciusban üzletrészt foglaltatott le a cégben.


Kérdéses még a fuvarozó is

A Pecsa hulladékát a Városliget Zrt. szinte állandósult fuvarozó partnere, a Szűcs Fuvar cégcsoport munkatársai ömlesztik válogatás nélkül a dunakeszi bányatelepen. A lerakó a piliscsabai Sa-Ho tulajdona, a Duna Menti Mgtsz-től vásárolta 1995-ben. A Sa-Ho dunakeszi lerakója ma már Szűcsék érdekeltségében van, 2016. novemberben Szűcs Gábor és felesége megvásárolta a Sáfár család három tagjától. Ez azért érdekes, mert a céginformáció szerint Szűcs Gábort 2020. januárig eltiltották a cég-képviseleti tevékenységektől. Ennek hátterében a Szűcs Junior Trans Kft. 2014-ben elrendelt kényszertörlése áll, amelyet a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását követően a NAV rendelt el, miután megszüntette a Szűcs Junior Trans Kft. adószámát. Szűcsöt 2015-től tiltotta el a cégbíróság, a törvény szerint az eltiltott személy öt évig nem szerezhet gazdasági társaságban többségi befolyást, továbbá nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelős tagjává, nem lehet cég vezető tisztségviselője. Szűcsnek ugyanakkor sikerült a Sa-Hóban tulajdonrészhez jutni, ezen kívül a felszámolás alatt álló Szűcs Fuvar Plusz Kft.-nek is résztulajdonosa. A céginformációs adatbázis mindkét cégben bejegyzett tulajdonosként tünteti fel.

Egyébként a Szűcs Fuvarnak a városligeti bontás hulladékszállítása miatt a rendőrséggel is akadt dolga. A dunakeszi rendőrkapitányság tavaly júliusban szabálysértés miatt intézkedett, figyelmeztetésben részesítették a tehergépjárművek vezetőit. Akkor a lebontott Hungexpo-pavilon maradványait szállították, akkor is egy volt homokbánya volt a célállomás. A fóti tsz bányájába a sitt közé akkor is kerülhetett azbeszt, ahogy most Dunakeszin.

Szerző

Elmaradt a Barca-csoda

Publikálás dátuma
2017.04.20. 00:47
FOTÓ: Getty Images/Shaun Botterill
A Monaco kettős győzelemmel, a Juventus pedig a hazai pályán aratott 3-0-s siker után gól nélküli döntetlennel lépett túl a Barcelonán, így ott lesz a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az pedig már kedden eldőlt, hogy a két madridi csapat, a Real és az Atlético is bejutott a legjobb négy közé. Zinedine Zidane csapatának továbbjutásában Kassai Viktor is kulcsszerepet vállalt.

Hiába birtokolta többet a labdát a Barcelona a Juventus elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen, a katalánok nem tudták feltörni az olaszok védelmét, az idegenben elszenvedett 3-0-s vereséget követően hazai környezetben csupán csak gól nélküli döntetlenre voltak képesek az olasz bajnok ellen. A katalánok meddő fölényben futballoztak, ám alig-alig tudták eltalálni Gianluigi Buffon kapuját, így egy pillanatig sem forgott veszélyben a vendégek továbbjutása. A meccs tanulsága: az olaszok tudnak és akarnak is védekezni, s mentálisan is sokkal erősebbek, mint a PSG, amely a nyolcaddöntőben elherdálta négygólos előnyét a katalán csapattal szemben.

Az este másik összecsapásán a Dortmund egygólos hátránnyal utazott Monacbóba, s három perc alatt szerte is foszlottak a németek egyébként is csekély továbbjutási esélyeik. Benjamin Mendy távoli lövését maga elé paskolta Roman Bürki, a kipattantót pedig Kylian Mbappé lőtte a hálóba. A 18 esztendős támadó ezzel a találatával történelmet írt, ilyen fiatalon korábban senkinek sem sikerült öt gólt elérnie egy BL-idényben. A francia tini a Real Madrid egykori klasszisának, Raúl Gonzáleznek a rekordját írta felül. Szűk húsz perc elteltével pedig Radamel Falcao növelte a franciák előnyét. A második játékrész elején aztán Marco Reus góljával szépített a Dortmund, ám a hajrában csereként beálló Valère Germain is betalált, s beállította a 3-1-es végeredményt.

Rengeteg izgalmat és hat gólt hozott az előrehozott döntőként aposztrofált Real Madrid-Bayern München párharc második mérkőzése. A bajorok a hazai pályán elszenvedett 2-1-es vereség után Madridban hosszabbításra kényszerítették a Bajnokok Ligája címvédőjét, ám a vendéglátó bírói segítséggel elbúcsúztatta a bajorokat.

A találkozó magyar játékvezetője, Kassai Viktor ugyanis a hat gólból négynél téves, vagy legalábbis erősen megkérdőjelezhető döntést hozott. A hosszabbításban tíz emberrel futballozó bajorok hálójába Cristiano Ronaldo kétszer is úgy talált be, hogy lesen tartózkodott. Helyszíni beszámolók alapján a mérkőzést követően néhány dühös Bayern-játékos - Lewandowski, Vidal és Thiago - hevesen kifogásolták Kassai Viktorék teljesítményét az öltözőfolyosón. A helyzet odáig fajult, hogy rendőröknek kellett onnan elküldeni a három labdarúgót, akiket szemtanúk szerint úgy kellett visszarángatni a saját öltözőjükbe. Később állítólag a stadionból is rendőrök kísérték ki Kassaiékat.

„Szégyen, hogy egy ilyen remek összecsapást, amelyet rengetegen néznek, amelyen topjátékosok és minőségi futball van, kritikus hibák döntenek el” – nyilatkozta Arjen Robben. – Nem szeretek a játékvezetőkről beszélni, mert általában csak saját magaddal szabad foglalkoznod, de ebben az esetben nem egy és nem két döntésről beszélünk. Szégyen, ez a futball ünnepe lehetett volna."

A kiállítás sorsára jutó Arturo Vidal pedig azt mondta, a bíró kirabolta a Bayernt, és hasonló nem fordulhat elő a Bajnokok Ligájában. A bajorok pedig nemcsak a BL-től búcsúztak, a szezon hátralévő részére elveszítették kapusukat, Manuel Neuert, aki a Real harmadik góljánál sérülést szenvedett, s legalább két hónapra harcképtelenné vált.

Negyeddöntő, visszavágók:

Barcelona–Juventus 0-0 (0-0)

Továbbjutott: Juventus, 3-0-s összesítéssel

Monaco–Borussia Dortmund 3-1 (2-0)

Gólszerzők: Mbappé (3.), Falcao (17.), Germain (81.), illetve Reus (48.)

Továbbjutott: Monaco kettős győzelemmel, 6-3-as összesítéssel

Leicester City–Atlético Madrid 1-1 (0-1)

Gólszerzők: Vardy (61.), illetve Saúl Níguez (27.)

Továbbjutott: Atlético Madrid 2-1-es összesítéssel

Real Madrid–Bayern München 4-2 (0-0, 1-2)

Gólszerzők: Ronaldo (76., 105., 110.), Asensio (112.), illetve Lewandowski (53. - büntetőből), Ramos (öngól, 78.)

Kiállítva: Vidal (84.)

Továbbjutott: Real Madrid kettős győzelemmel, 6-3-as összesítéssel

Kassai: a Bayernnél csalást emlegetnek
Csalásról, átverésről beszélt Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke a Real Madrid ellen elbukott Bajnokok Ligája-negyeddöntőt követő banketten. A klubvezető elégedett volt a csapat teljesítményével és hozzáállásával, beszédében azt mondta, Kassaival nem bírt az együttes. A „Collina öröksége” elnevezésű német portál (Pierluigi Collina kiváló játékvezető volt, a sportág történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS 1998-2003 között egymásután hatszor választotta meg az év legjobb bírójának) kizárólag a játékvezetők teljesítményét elemzi a mérkőzéseken korábbi sípmesterek részvételével. Kassairól azt írta, hogy sok hibát követett el, de mindkét csapat kárára tévedett. A portál szerint a müncheni tizenegyes erősen vitatható, mert, ha hozzá is ért Casemiro Robben lábához, a holland biztos nem ettől esett el nagyon látványosan. Azzal viszont egyetértett a portál, hogy a madridi játékos azért nem kapta meg második sárga lapját, mert az európai kupameccseken azt az iránymutatást kapják a játékvezetők, hogy büntetőnél csak akkor adjanak sárga (vagy piros) lapot, ha a szabálytalankodó nem tesz kísérletet a labda megjátszására. Viszont az elemzés szerint Casemirónak volt két-három olyan szabálytalansága, melyekért járt volna neki a második sárga lap, és ennek következtében a kiállítás. A 66. percben Lewandowski egyedül törhetett volna kapura, ha nem állítják meg tévesen lesen. Vidal a portál szerint szabályos becsúszásnál kapta a második sárga lapját, viszont viselkedése és korábbi szabálytalanságai miatt nem lett volna jogos, ha végig a pályán marad. A müncheni második gól szabálytalan körülmények között született, mert a saját kapujába továbbító Sergio Ramost megzavaró Lewandowski lesről lépett vissza, amit az asszisztensnek jelezni kellett volna. A hosszabbításban Ronaldo lesről szerezte csapata mindkét gólját, a madridiak harmadik találatánál (amikor ketten vitték a labdát Neuerre), az asszisztens nem volt vonalban, ezért ítélte meg rosszul a helyzetet.Szerző