Lázár: Bayer Zsolt a barátom

Publikálás dátuma
2017.04.20. 17:14
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lázár Jánost a 85. Kormányinfón arról kérdezték, hogy elhatárolódik-e Bayer Zsolt véleményétől, aki a blogján azt írta, ők is záros határidőn belül utcára fognak vonulni.

A szélsőjobboldali publicista a tüntetésekre reagálva közölte bicskanyitogató irományát, amiben azt írta: „Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?”

Lázár János Bayer kirohanását azzal magyarázta, hogy magyarok vagyunk, "indulatosan intézzük a dolgainkat." A miniszter az ATV újságírójának azt is mondta: nem az ő dolga, hogy véleményezze Bayer Zsolt publicisztikáját, majd kijelentette: barátjának tekinti az újságírót.

A minisztertől azt is kérdezték - utalva Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújára -, hogy viszket-e a tenyere. Lázár nemmel felelt, melyből a kérdező szerint következik, hogy a politikus nem jóravaló keresztény. A tüntetéssorozatról Lázár tömören azt mondta: mindenkinek van joga tüntetni, de nem szükséges a véleménynyilvánítás részének lennie annak, hogy állami épületeket festékkel dobálnak meg.

Lásd még: Lázár János: "Magyarország komoly támadás alá került"

Szerző

Lázár János: "Magyarország komoly támadás alá került"

Publikálás dátuma
2017.04.20. 15:33
Lázár János korábbi Kormányinfója FOTÓ: Vajda József/Népszava
Lázár János immár 85. alkalommal kezdett bele szokásos csütörtöki Kormányinfójába, melynek főbb témái a kormányülés és a jövő évi költségvetés. A Miniszterelnökséget vezető miniszter gyorsan rátért a szintén szokásos Brüsszel-ellenes riogatásra, miszerint Magyarország komoly támadás alá került.

Négy kabinetülés, és egy kormányülés után Lázár elmondta, hogy utóbbinak legfontosabb mozzanata a 2018-as költségvetés benyújtása volt, melynek középpontjában a család-, a munkavállalók és a munkakeresők támogatása, valamint a biztonság áll. A miniszter azzal dicsekedett, hogy Magyarországot kormányzati stabilitás jellemezte - legalábbis amikor a Fidesz volt hatalmon. A költségvetési helyzet szerinte kiszámítható és átlátható, a jövő évi büdzsét pedig június 15-én fogadhatják el.

Lázár közölte, hogy módosítják a 2017-es büdzsét, de a parlament elé kerülnek a 2018-as adóváltozások is. 5 százalék lesz jövőre az internet áfája, míg a hal áfája is 5 százalékra csökken - tette hozzá. Minden tárca legalább annyit kap, mint tavaly, de várhatóan többet. A miniszter ígérete szerint a földárverésekből befolyó jövedelmeket az államadósság-csökkentésére fordítják majd, az erről szóló vita május elején kezdődhet el.

Brüsszel, a fő gonosz

Magyarország komoly támadás alá került, mivel Európában többségében vannak azok az erők, akik szerint a kontinens problémáit a bevándorlás oldja meg. Lázár szerint ezek az erők Brüsszellel karöltve meg akarják szervezni a bevándorlást. Az európai határ megvédhető, és az tesz jót, ha nem engedjük be az illegális bevándorlókat - jelentette ki. A miniszter úgy folytatta Brüsszel-ellenes rigmusait, hogy az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz, mert Ausztriát megdicsérik azért, mert megállítják a határon az uniós polgárokat, míg Magyarországot büntetik azért, mert megállítják az illegális bevándorlókat - mondta, majd visszautasította azokat a támadásokat, miszerint náci haláltáborokra hasonlítanának a szerb határon lévő tranzitzónák. Mint mondta, mindent megtesznek, hogy méltó körülményeket teremtsenek. A miniszter a tájékoztatón Magyarország unió iránti elkötelezettségét is hangoztatta, az Európai Néppártot pedig a Fidesz legfontosabb politikai szövetségesének nevezte.

Lázár visszatért a HBLF Pénzügyi csúcstalálkozó Új világ? című ma délelőtti konferencián elhangzottakra, miszerint Magyarországnak esze ágában sincsen, hogy kivonuljon az EU-ból, hanem átalakításban gondolkoznak. A miniszter következő mondatában egyszerre támadta az uniót és a szocialistákat, amikor azt mondta, hogy Brüsszel visszavenné az adómegállapítás jogát, emögött pedig az európai szocialisták állnak.

Ujhelyi: Lázár hazudik
Az MSZP alelnöke szerint Lázár János miniszter hazudik, nem az európai baloldal, hanem a jobboldal akarja megbüntetni Magyarországot. Az ellenzéki képviselő közleményében azt írta: Lázár János tudatosan hazudik és félrevezeti a nyilvánosságot, amikor egyfajta európai, baloldali összeesküvést fest fel Magyarországgal szemben. A miniszter kiszolgálja a kormány Európa-ellenes, oroszérdekű propagandáját - tette hozzá. A valóság az, hogy a Fidesz-kormány politikája miatt immár a keresztény-konzervatív Európai Néppárt vezetői és politikusai beszélnek Orbánék lehetséges kizárásáról - közölte, hozzátéve: Magyarország helye az Európai Unióban van. A Fidesznek pedig a történelem szemétdombján.

Paks 2

A miniszter közölte, hogy Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter - aki szerinte pártokon felül áll - május 2-án tesz esküt. Lázár ismertette az energiafüggetlenségre vonatkozó kormányzati célkitűzést is, amelynek lényege, hogy Magyarország saját maga tudja előállítani a szükséges áramot. A kabinet terve az, hogy 50 százalékban a paksi erőmű szolgálja ki a magyar igényeket, a másik 50 százalék pedig zöldenergiából - elsősorban napenergiából - származzon - közölte. 

Lázár azzal is eldicsekedett, hogy a paksi beruházás előkészítésének semmi akadálya sincsen, az összes uniós engedély megvan. Elmondása szerint eddig 100 millió euróba került a paksi bővítés, aminek a forrása nem csak az orosz hitel lesz. A miniszter arról már nem beszélt, hogy a jövő év elejéig újabb százmilliárdokba kerül az atomerőműbővítés előkészítése, azt viszont hangsúlyozta, hogy Magyarország sem a hiteltől nem függ - mert képes akár saját forrásból vagy az orosznál is olcsóbb hitelből finanszírozni az építkezést -, sem pedig a technológiától, mert az erőmű működtetéséhez szükséges üzemanyag bárhonnan beszerezhető. A beruházással összefüggésben szorgalmazta a kalocsai Duna-híd építésének felgyorsítását - tette hozzá.

Civil törvény

Lázár azzal magyarázta a Kósa Lajos, Gulyás Gergely és Németh Szilárd által jegyzett, civileket vegzáló törvényjavaslatot, hogy a kormány által támogatott szervezetekre teljes bevallási kötelezettség vonatkozik, míg körülbelül 100 külföldről támogatott szervezet esetében nincsen ilyen kötelezettség. Azt mondta: ha nem szégyen elfogadni a külföldi támogatást, akkor nyilvánosságra hozni sem az.

A miniszter elővette a Közép-európai Egyetemet is, amire szerinte nem terjednek ki az uniós jogszabályok, sőt! a CEU egyenesen egy offshore-egyetem. Lázár elismételte az Orbán által is hangoztatott kedélynyugtatót, miszerint ők semmilyen egyetemet nem akarnak bezárni, de a CEU-val való jogviszonyt tisztázni kell. 

"Bayer a barátom"
A szélsőjobboldali publicista korábban a tüntetésekre reagálva közölte bicskanyitogató irományát, amiben azt írta: „Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?”
Lázár János Bayer kirohanását azzal magyarázta, hogy magyarok vagyunk, "indulatosan intézzük a dolgainkat." A miniszter az ATV újságírójának azt is mondta: nem az ő dolga, hogy véleményezze Bayer Zsolt publicisztikáját, majd kijelentette: barátjának tekinti az újságírót.

Adóbürokrácia, multik

A tárcavezető  az adóbürokrácia csökkentése mellett foglalt állást, majd közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megújításának stratégiáját megtárgyalta a kormány, azt a versenyképesség javítása érdekében kell végrehajtani 2018 után. A miniszter azt is elmondta: a hazai kereskedelempolitikát érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban a gazdasági kabinet arra jutott, hogy újabb tárgyalásokra van szükség a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel. "Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával", mert "sok barátjuk van" minden szinten - fogalmazott. 

Lázárnak nem viszket a tenyere

A minisztertől azt kérdezték - utalva Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújára -, hogy viszket-e a tenyere. Lázár nemmel felelt, melyből a kérdező szerint következik, hogy a politikus nem jóravaló keresztény. A tüntetéssorozatról Lázár tömören azt mondta: mindenkinek van joga tüntetni, de nem szükséges a véleménynyilvánítás részének lennie annak, hogy állami épületeket festékkel dobálnak meg.

Tao-pénzek

Ezért tettek feljelentést
A DK korábban arra volt kíváncsi, hogy mire költötték azokat a milliárdokat, amiket tao-pénzként kaptak, hány milliárd ment a Mészáros és Mészáros Kft-nek vagy más Orbán-közeli magáncégnek. A bíróság jogerős döntése után az alapítványnak 15 napja volt ezt kiadni, de a párt a határidő lejárta után sem kapta meg a számlákat és szerződéseket, ezért tettek feljelentést.

A politikust arról kérdezték, hogy a Demokratikus Koalíció közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelenti a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, miután a szervezet nem tett eleget egy bírósági döntésnek. 

Lázár szerint nagyon helyes, hogy Kisvárdán és Felcsúton az utánpótlásra költenek, és hiba lenne, ha ezt megtagadnánk az ottani gyerekektől - mondta, hozzátéve, hogy a sportegyesületek működésének a törvényességét is ellenőrzik.

A miniszter elhárította a bírósági döntésre vonatkozó kérdést, mondván, nem kommentál ítéleteket, ezért arra kérte az újságírókat, hogy az illetékes bírókat kérdezzék.

Szerző
Frissítve: 2017.04.20. 17:47

Lázár János: "Magyarország komoly támadás alá került"

Publikálás dátuma
2017.04.20. 15:33
Lázár János korábbi Kormányinfója FOTÓ: Vajda József/Népszava
Lázár János immár 85. alkalommal kezdett bele szokásos csütörtöki Kormányinfójába, melynek főbb témái a kormányülés és a jövő évi költségvetés. A Miniszterelnökséget vezető miniszter gyorsan rátért a szintén szokásos Brüsszel-ellenes riogatásra, miszerint Magyarország komoly támadás alá került.

Négy kabinetülés, és egy kormányülés után Lázár elmondta, hogy utóbbinak legfontosabb mozzanata a 2018-as költségvetés benyújtása volt, melynek középpontjában a család-, a munkavállalók és a munkakeresők támogatása, valamint a biztonság áll. A miniszter azzal dicsekedett, hogy Magyarországot kormányzati stabilitás jellemezte - legalábbis amikor a Fidesz volt hatalmon. A költségvetési helyzet szerinte kiszámítható és átlátható, a jövő évi büdzsét pedig június 15-én fogadhatják el.

Lázár közölte, hogy módosítják a 2017-es büdzsét, de a parlament elé kerülnek a 2018-as adóváltozások is. 5 százalék lesz jövőre az internet áfája, míg a hal áfája is 5 százalékra csökken - tette hozzá. Minden tárca legalább annyit kap, mint tavaly, de várhatóan többet. A miniszter ígérete szerint a földárverésekből befolyó jövedelmeket az államadósság-csökkentésére fordítják majd, az erről szóló vita május elején kezdődhet el.

Brüsszel, a fő gonosz

Magyarország komoly támadás alá került, mivel Európában többségében vannak azok az erők, akik szerint a kontinens problémáit a bevándorlás oldja meg. Lázár szerint ezek az erők Brüsszellel karöltve meg akarják szervezni a bevándorlást. Az európai határ megvédhető, és az tesz jót, ha nem engedjük be az illegális bevándorlókat - jelentette ki. A miniszter úgy folytatta Brüsszel-ellenes rigmusait, hogy az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz, mert Ausztriát megdicsérik azért, mert megállítják a határon az uniós polgárokat, míg Magyarországot büntetik azért, mert megállítják az illegális bevándorlókat - mondta, majd visszautasította azokat a támadásokat, miszerint náci haláltáborokra hasonlítanának a szerb határon lévő tranzitzónák. Mint mondta, mindent megtesznek, hogy méltó körülményeket teremtsenek. A miniszter a tájékoztatón Magyarország unió iránti elkötelezettségét is hangoztatta, az Európai Néppártot pedig a Fidesz legfontosabb politikai szövetségesének nevezte.

Lázár visszatért a HBLF Pénzügyi csúcstalálkozó Új világ? című ma délelőtti konferencián elhangzottakra, miszerint Magyarországnak esze ágában sincsen, hogy kivonuljon az EU-ból, hanem átalakításban gondolkoznak. A miniszter következő mondatában egyszerre támadta az uniót és a szocialistákat, amikor azt mondta, hogy Brüsszel visszavenné az adómegállapítás jogát, emögött pedig az európai szocialisták állnak.

Ujhelyi: Lázár hazudik
Az MSZP alelnöke szerint Lázár János miniszter hazudik, nem az európai baloldal, hanem a jobboldal akarja megbüntetni Magyarországot. Az ellenzéki képviselő közleményében azt írta: Lázár János tudatosan hazudik és félrevezeti a nyilvánosságot, amikor egyfajta európai, baloldali összeesküvést fest fel Magyarországgal szemben. A miniszter kiszolgálja a kormány Európa-ellenes, oroszérdekű propagandáját - tette hozzá. A valóság az, hogy a Fidesz-kormány politikája miatt immár a keresztény-konzervatív Európai Néppárt vezetői és politikusai beszélnek Orbánék lehetséges kizárásáról - közölte, hozzátéve: Magyarország helye az Európai Unióban van. A Fidesznek pedig a történelem szemétdombján.

Paks 2

A miniszter közölte, hogy Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter - aki szerinte pártokon felül áll - május 2-án tesz esküt. Lázár ismertette az energiafüggetlenségre vonatkozó kormányzati célkitűzést is, amelynek lényege, hogy Magyarország saját maga tudja előállítani a szükséges áramot. A kabinet terve az, hogy 50 százalékban a paksi erőmű szolgálja ki a magyar igényeket, a másik 50 százalék pedig zöldenergiából - elsősorban napenergiából - származzon - közölte. 

Lázár azzal is eldicsekedett, hogy a paksi beruházás előkészítésének semmi akadálya sincsen, az összes uniós engedély megvan. Elmondása szerint eddig 100 millió euróba került a paksi bővítés, aminek a forrása nem csak az orosz hitel lesz. A miniszter arról már nem beszélt, hogy a jövő év elejéig újabb százmilliárdokba kerül az atomerőműbővítés előkészítése, azt viszont hangsúlyozta, hogy Magyarország sem a hiteltől nem függ - mert képes akár saját forrásból vagy az orosznál is olcsóbb hitelből finanszírozni az építkezést -, sem pedig a technológiától, mert az erőmű működtetéséhez szükséges üzemanyag bárhonnan beszerezhető. A beruházással összefüggésben szorgalmazta a kalocsai Duna-híd építésének felgyorsítását - tette hozzá.

Civil törvény

Lázár azzal magyarázta a Kósa Lajos, Gulyás Gergely és Németh Szilárd által jegyzett, civileket vegzáló törvényjavaslatot, hogy a kormány által támogatott szervezetekre teljes bevallási kötelezettség vonatkozik, míg körülbelül 100 külföldről támogatott szervezet esetében nincsen ilyen kötelezettség. Azt mondta: ha nem szégyen elfogadni a külföldi támogatást, akkor nyilvánosságra hozni sem az.

A miniszter elővette a Közép-európai Egyetemet is, amire szerinte nem terjednek ki az uniós jogszabályok, sőt! a CEU egyenesen egy offshore-egyetem. Lázár elismételte az Orbán által is hangoztatott kedélynyugtatót, miszerint ők semmilyen egyetemet nem akarnak bezárni, de a CEU-val való jogviszonyt tisztázni kell. 

"Bayer a barátom"
A szélsőjobboldali publicista korábban a tüntetésekre reagálva közölte bicskanyitogató irományát, amiben azt írta: „Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?”
Lázár János Bayer kirohanását azzal magyarázta, hogy magyarok vagyunk, "indulatosan intézzük a dolgainkat." A miniszter az ATV újságírójának azt is mondta: nem az ő dolga, hogy véleményezze Bayer Zsolt publicisztikáját, majd kijelentette: barátjának tekinti az újságírót.

Adóbürokrácia, multik

A tárcavezető  az adóbürokrácia csökkentése mellett foglalt állást, majd közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megújításának stratégiáját megtárgyalta a kormány, azt a versenyképesség javítása érdekében kell végrehajtani 2018 után. A miniszter azt is elmondta: a hazai kereskedelempolitikát érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban a gazdasági kabinet arra jutott, hogy újabb tárgyalásokra van szükség a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel. "Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával", mert "sok barátjuk van" minden szinten - fogalmazott. 

Lázárnak nem viszket a tenyere

A minisztertől azt kérdezték - utalva Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújára -, hogy viszket-e a tenyere. Lázár nemmel felelt, melyből a kérdező szerint következik, hogy a politikus nem jóravaló keresztény. A tüntetéssorozatról Lázár tömören azt mondta: mindenkinek van joga tüntetni, de nem szükséges a véleménynyilvánítás részének lennie annak, hogy állami épületeket festékkel dobálnak meg.

Tao-pénzek

Ezért tettek feljelentést
A DK korábban arra volt kíváncsi, hogy mire költötték azokat a milliárdokat, amiket tao-pénzként kaptak, hány milliárd ment a Mészáros és Mészáros Kft-nek vagy más Orbán-közeli magáncégnek. A bíróság jogerős döntése után az alapítványnak 15 napja volt ezt kiadni, de a párt a határidő lejárta után sem kapta meg a számlákat és szerződéseket, ezért tettek feljelentést.

A politikust arról kérdezték, hogy a Demokratikus Koalíció közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelenti a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, miután a szervezet nem tett eleget egy bírósági döntésnek. 

Lázár szerint nagyon helyes, hogy Kisvárdán és Felcsúton az utánpótlásra költenek, és hiba lenne, ha ezt megtagadnánk az ottani gyerekektől - mondta, hozzátéve, hogy a sportegyesületek működésének a törvényességét is ellenőrzik.

A miniszter elhárította a bírósági döntésre vonatkozó kérdést, mondván, nem kommentál ítéleteket, ezért arra kérte az újságírókat, hogy az illetékes bírókat kérdezzék.

Szerző
Frissítve: 2017.04.20. 17:47