Azerbajdzsán;kenőpénz;Luca Volonté;

2017-04-22 07:01:00

Kenőpénzért védhette az azeri diktatúrát Orbán barátja

A korábban Orbán illiberális államát nyilvánosan pártoló olasz politikusról azt gyanítja az ügyészség, hogy dollármilliókért cserébe védte az ET-ben Azerbajdzsánt civilekkel szembeni fellépését.

Bíróság elé állítaná az olasz ügyészség Luca Volontét, az Európa Tanács olasz képviselőjét és az Európai Néppárt parlamenti közgyűlési csoportjának az elnökét pénzmosás és korrupció vádjával. A jelenleg a mentelmi joga által védett politikusról azt gyanítják az olasz ügyészek, hogy egy brit cégen keresztül 2,3 millió dollárt kapott 2012 és 2014 között az azeri elnök, Ilham Alijev családjához kötődő azeri cégtől, hogy az Európa Tanácsban lobbizzon Azerbajdzsán mellett, illetve hogy a tanács ne kritizálja az ET-tag Azerbajdzsán sorozatos emberi jogsértéseit. Így az ET-ben a Fideszt is magában foglaló, legnagyobb frakciót képviselő Volonté fúrta meg, hogy az ET elfogadja a német Christoph Strasser azeri politikai foglyok helyzetéről írt jelentését.

Emberjogi megfigyelők szerint az ET döntése nyomán Azerbajdzsán utána sokkal keményebb kézzel tudott fellépni a politikai ellenfeleivel és az azeri civil szervezetekkel szemben. A nyomozók szerint a Volontét feltehetően lefizető azeri cégtől a brit Hilux Services LLP számláin 2013 és 2014 között egymilliárd dollár áramlott át, így gyanítható, hogy az ET-t érintő korrupció is jóval kiterjedtebb lehetett.

Volonté neve Magyarországon sem ismeretlen: a néppárti képviselő volt az ET-ben Orbán egyik legfontosabb szövetségese. Luca Volonté 2013-14-ben harciasan kiállt Orbán Viktor illiberális államról szóló, elhíresült tusnádfürdői beszéde mellett, illetve ő volt az, aki a tanácsban lobbizott, hogy ne induljon monitoring-eljárás Magyarországgal szemben. Az Európa Tanács monitoring bizottsága 2013 áprilisában kezdeményezte Magyarországgal szemben a monitoring eljárás megindítását, mivel a bizottságot aggasztotta a magyar jogállam leépítése, a megosztó, egypárti alkotmány áterőltetése. Végül 2013 júniusában az ET parlamenti közgyűlése kétórás vita után elvetette a javaslatot. A vitában Volonté is felszólalt. Szerinte az Orbán-kormányt érő kritikák „a tények ismeretének a hiányáról tanúskodnak”, illetve a kormánnyal szembeni kritika csupán "a választáson elbukott ellenzék" műve.

Volonté később is a Fidesz fő szövetségese volt: 2014-ben a Heti Válaszban tette közzé az „El a kezekkel Magyarországtól!” című cikkét, amelyben Charles Gáti, Orbán-kritikájára válaszolt. Ellenzéki kritikusai szerint Volonté cikkeiben is visszaköszöntek a magyar kormányzati kommunikációs panelek, így Volonté írásában célozgat arra, hogy az Orbánt érő kritikák mögött „a magyar szocialisták és liberálisok európai parlamenti (EP-) választási veresége" lehet, illetve a paksi atomerőmű-szerződés megkötése, mivel így az amerikaiak elestek attól, hogy palagázt szállítsanak Magyarországnak.