A CEU rektora délután Navracsics Tiborral találkozik

 Egyebek mellett a felsőoktatást érintő magyar szabályozásról is tárgyal szerdán az Európai Bizottság Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének a vezetésével, ezt követően a testület sajtótájékoztatón közzéteszi a vitáról szóló jelentését - közölte az Európai Bizottság (EB) szóvivője kérdésre válaszolva kedden a bizottság sajtótájékoztatóján.

Margarítisz Szkínász elmondta, hogy sem Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, sem Frans Timmermans alelnök nem tervezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel ez utóbbi szerdai brüsszeli látogatása alkalmából. 

Ellenben Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora hétfőn találkozott Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével és Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztossal, hogy egyeztessen a CEU-val kapcsolatos közelmúltbeli magyarországi politikai és jogi fejleményekről. A találkozót követően Moedas aggodalmát fejezte ki a (felsőoktatási) törvénymódosítással kapcsolatban, és elkötelezettségét fejezte ki a tudományos kutatás szabadsága mellett - közölte a szóvivő, aki elmondta azt is, hogy a CEU elnök-rektora kedden délután Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős uniós biztossal találkozik.

Az Európai Parlament néppárti frakciója az MTI-hez eljuttatott levelében szintén megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán felszólal az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a magyarországi helyzetről szóló napirendi pont keretében, ezt követően pedig nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

Szerző

Meghalt Vajda Miklós író

Publikálás dátuma
2017.04.25. 15:47
Forrás: Vajda Miklós/Facebook
Vajda Miklós Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Déry Tibor- és Szépíró-díjas író, műfordító kedden reggel, hosszan tartó betegség után 85 éves korában elhunyt - közölte a család.

Vajda Miklós 1953-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának angol-magyar szakán. 1954-1958 között a Szépirodalmi Könyvkiadó felelős szerkesztőjeként dolgozott, 1963-ig szabadúszó műfordító, 1964-1989 között a The New Hungarian Quarterly irodalmi szerkesztője, 1999-2006 között főszerkesztője volt. Az austini Texasi Egyetem vendégprofesszoraként 1989-ben ténykedett.

1965-ben a Vígszínházban mutatkozott be drámafordítóként, amikor Arthur Miller Közjáték Vichyben című művét fordította magyarra, később több mint száz bemutató kapcsolódott nevéhez. Első, önéletrajzi ihletettségű műve 2009-ben jelent meg Anyakép amerikai keretben címmel.

Munkásságát többek között Déry Tibor- és Szépíró-díjjal, illetve Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerték el. Temetéséről a család a később intézkedik.

Szerző

Meghalt Földes Anna

Életének 87. évében elhunyt Földes Anna újságíró, színikritikus, az Irodalmi Újság és a Nők Lapja egykori munkatársa, a Bálint György Újságíró Iskola volt igazgatója, tanára - közölte a család kedden az MTI-vel.

A hosszú betegség után, hétfőn elhunyt újságíró az irodalomtudományok kandidátusa volt, 26 monográfia és riportkötet szerzője. Pályáját még egyetemistaként a Március Tizenötödike és a Szabad Ifjúság ifjúsági lapoknál kezdte. 1952 őszétől a lap betiltásáig, 1956 végéig a legendás Irodalmi Újság munkatársa volt. Ezt követően 34 éven át a Nők Lapja kulturális rovatvezetőjeként dolgozott, interjúkat készített, riportokat, színikritikákat írt. Évtizedeken át rendszeresen jelentek meg tanulmányai a Színház és Criticai Lapok című szakfolyóiratban.

1991-ben átvette a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Bálint György Újságíró Iskolájának vezetését, ahol előbb igazgatóként, majd tanárként 17 éven át pályakezdő újságírók százait oktatta. Újságírói munkásságát a szakma Rózsa Ferenc-díjjal és a MÚOSZ Aranytoll életműdíjával ismerte el. Több egyetemen és főiskolán is tanított újságírást, megkapta a címzetes főiskolai tanári rangot.

Szerző