Tervezik a maglódi iskola bővítését

Publikálás dátuma
2017.04.26. 07:16

Új tantermek építését ígéri a Klebelsberg Központ a túlzsúfolt maglódi iskolában, ahol a diákok egy része "szükségtantermekbe" szorult, az egyik ilyet egy konténerben alakították ki.

Már tervben van a helyhiánnyal küszködő Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bővítése - derült ki a Klebelsberg Központ (KK) lapunk érdeklődésére küldött válaszából. Megírtuk: Maglódon a Vermesy az egyetlen általános iskola, s mivel évről évre egyre több gyerek jelentkezik oda, a diákok egy részének már csak átmeneti - például konténerből kialakított - tantermekben jutott hely.

- A tankerület ismeri a kialakult helyzetet és tisztában van a tanulólétszám emelkedéséből fakadó tanterembővítés szükségességével. Mivel a prognózisok alapján az iskolában tanuló diákok számának további emelkedése várható, a fenntartó az önkormányzattal szorosan együttműködve egy új iskolaépület létesítését kezdeményezte - közölte a KK. Mint írták, Maglód önkormányzata felajánlott egy nyolc hektáros területet erre a célra, ahol zöldmezős beruházásként indulhat meg egy tíz tantermes épület kivitelezése. Hogy pontosan mikor, azt nem fejtették ki, mindössze annyit közöltek, hogy a közeljövőben.

Mindezt az önkormányzat is megerősítette. Tabányi Pál polgármester lapunkat úgy tájékoztatta, valóban tervben van az iskola bővítése, az erről szóló kérésüket a KK és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is támogatta. A kormányzati döntésre azonban még várni kell. - A végső döntés reményeink szerint még az idei év első felében megszületik. Bízunk benne, hogy a következő évben már a kivitelezés befejezéséről adhatunk számot - írta. 

A Népszava beszámolt arról is, hogy egy maglódi feltaláló, Radosza Sándor - a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Radosza-gyűrűk megalkotója - felajánlotta a kormánynak, hogy átruházza az államra legújabb találmányának, egy víz alatti áramfejlesztőnek a hasznosítási jogát, ha cserébe új iskolaépületet kap Maglód. A KK erről nem tudott, s mint írták, "a fenntartó a felajánlásoktól függetlenül is gondoskodik a feladatellátás biztosításáról". Igaz, Radosza elsősorban az Emmit kereste ajánlatával. Érdeklődtünk a minisztériumnál is, megfontolták-e a feltaláló ajánlatát. Egyelőre nem kaptunk választ.

Radosza megkeresésünkre elmondta, továbbra is várja az Emmi reakcióját. Ugyanakkor hangsúlyozta: bárhogy is lesz, a legfontosabb, hogy az iskolaépület mihamarabb megépüljön.

Szerző

Itt élünk - Pókeres vállalkozó bérli a pavilonokat a Városligetben

Publikálás dátuma
2017.04.26. 07:05
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Az ismeretlen és alig működő WO-Europe Kft. három épület, az úgynevezett pavilonok működtetésére kapott megbízást a Városliget Zrt.-től. Számos vállalkozást jegyző tulajdonosa nem riad vissza az offshore megoldásoktól, de a pókerhez is ért és szerencsejáték-szervezésben is van tapasztalata.

Érdemi gazdasági tevékenységet alig folytató, szinte alvó cég, a 2013-ban alapított WO Europe Kft. működtetheti húsvéttól a városligeti pavilonokat. A Városliget Zrt. ugyanis a WO-t tartotta alkalmasnak arra, hogy a három, Feszl Frigyes tervei szerint újraépített árusítóhelyet üzemeltesse 2019. augusztusig. A Városliget Zrt. nem hozta nyilvánosságra, miért éppen ezt céget választotta, amelynek 3 éves működése során mindössze 980 ezer forint bevétele keletkezett. Eközben eredménye mindvégig negatív volt, mínusz 100-200 ezer forintos éveket produkált, ami nem egy prosperáló vállalkozást valószínűsít. A Városliget Zrt. értékelésének szempontjairól annyit lehetett tudni, a termékskála színvonala, s a megajánlott bérleti díj mértéke meghatározó volt.

2015 decemberében Baán László, a projekt miniszteri biztosa a három pavilon külön pályáztatásáról nyilatkozott. Ami logikusnak is tűnt, mivel eltérő profilú üzleteket adtak bérbe. Az egyikben cukrászda működik, a másikban a Liget márkanevet viselő ajándéktárgyakat, a harmadikban pedig szabadidős termékeket árusítanak az Állatkerti körúton.

Ami biztos, az épület bérbeadással, ruházati, textil és bőrárú-kereskedelemmel foglalkozó WO-t félmillió forintból alapította Bomnivest néven a gyulai illetőségű Bagyinszki Gábor. Hárommillió forintra akkor nőtt a törzstőkéje, amikor Bagyinszki Pozsonyba szervezte át a céget, majd 2014. szeptemberben Bagyinszki Alili s.r.o. nevű vállalkozása lett a tulajdonosa. Ez az állapot 2016. májusig megfelelőnek bizonyult gazdája számára, a ligeti pavilonok pályáztatása előtt három hónappal azonban jónak látta, hogy szlovák cégétől visszavásárolja. A szlovák kitérőt a Dobos Gerlai és Társai ügyvédi iroda intézte Budapesten. Az ügyvédi iroda egyik specialitása offshore cégek alapítása. "A nemzetközi adótervezés lehetőséget ad olyan cégstruktúrák, szerződéses megoldások alkalmazására, melyek adózási szempontból optimális feltételeket biztosítanak mind külföldi társaságok magyarországi befektetéseihez, mind a hazai vállalkozások külföldi terjeszkedéséhez, illetve egyéb adótervezési modellek kialakításához" - olvasható az iroda honlapján. A Meyer & Levinson hálózat magyar tagjának belvárosi irodája hozzávetőleg 400 vállalkozást képvisel a Deák téren.

Nemcsak tőlük, Bagyinszkitől sem állnak távol az offshore megoldások. A 2009-ben általa alapított Romnivest Kft. (nem ugyanaz, mint a későbbi Bomninvest - a szerk.) egy évet se működött Magyarországon, 2010-ben már Panamában kötött ki. Egész pontosan Dunaújvárosban, ahol a PBP Holding S.A. hazai képviselője lakik. A PBP Holding egyik érdekessége, hogy a magyar cégbíróság úgy jegyezte be a Romnivest tulajdonosának, hogy a panamai cég adószámmal nem rendelkezett. Ez pedig ellentétes a panamai joggyakorlattal. Az egyik panamai offshore cégalapítással kínáló szolgáltató tájékoztatójában arról ír, hogy a bejegyzés során a Panamai Ipari és Kereskedelmi Minisztériumnál be kell szerezni a működési engedélyt, majd regisztrálni a jövedelemadó bevalláshoz, csak így kapja meg a cég a panamai adóhivatalnál az adószámot. ez azonban a PBP Holding S. A. tulajdonosi bejegyzése során nem állt rendelkezésre. A PBP másik érdekessége, hogy panamai székhelye megtalálható a Panama-iratokban, mint a panamai offshore vállalkozások egyik lelőhelye.

Bagyinszki egy másik cégében is adóoptimalizálási megoldással találkozunk. Tavaly januárban vette át a Kis-Antillák déli részén, a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken bejegyzett offshore cég magyar vállalatának igazgatását egy másik gyulai üzletembertől. Ez a cég a volt brit gyarmaton székelő Avantador Holding Ltd., amely 2015-ben hozta létre a Win Invest Holding Kft.-t. Ebben a műveletben szintén a Dobos és Gerlai ügyvéd iroda segédkezett, jelenleg is ők látják el az Avantador képviseletét Magyarországon.

Bagyinszkiról tudni lehet azt is, hogy a póker avatott ismerője. A Dunakeszire bejegyzett Excalibur Pókerklub Kártya és Darts Szabadidő Sportegyesület elnöki tisztét is elnyerte. 2011-ben a World Championship of On­line Poker internetes pókertorna előtt a Blikk szakértőként szólaltatta meg. Pókeres elkötelezettségét jelzi, hogy az érdekeltségében lévő Win Online Hungary Kommunikációs Kft. referenciái között elsőként nevesíti a Pokerstars weboldal promócióját. Ez a vállalkozása kiemelkedik a vele összefüggésbe hozható 22 céggel: elképesztő növekedési pályát jelez: 2012-ben még csak 570 ezer forint bevétele volt, 2015-ben viszont már átlépte az 1 milliárd forintot, noha mindössze 2 főt foglalkoztat.

Bagyinszki a szerencsejáték-szervezésben is gyűjtött tapasztalatot. 2007-2008-ban a jelenleg felszámolás alatt álló 3 Joker Szerencsejátékszervező Kft. egyik ügyvezetőjeként tevékenykedett. Ez azért fontos év, mert a céget alapító Zilahi Gerárd annak a Playsystems Játékgyártó Kft.-nek volt a tulajdonosa, amely leánycégén keresztül a Szerencsejáték Zrt. önkiszolgáló terminálprojektjének egyik esélyese volt 2008-ban. A terminálokon Puttó és Tippmix játékokat abszolválhattak volna a fogadók. A Playsystem Kft. székhelye egyébként megegyezett a Bagyinszki által elnökölt dunakeszi pókerklub címével. A két játékcég életében nem véletlenül a Dobos és Gerlai ügyvédi iroda is megjelent: nekik köszönhetően került a 3 Joker Kft. 2007-ben egy Belize-ben, a Playsystems Kft.- 2010-ben egy ciprusi offhsore társaság érdekeltségébe. A városligeti pavilonokat működtető üzletember 2010-11-ben is észre vétette magát egy pókerjátékra utaló cégben, a világháló portál szolgáltatással foglalkozó Poker 4 all Kft. egyik vezető tisztségviselőjeként.

Nem tudni, mit terveznek a Vajdahunyad várával
Tavaly ősszel derült ki, hogy a következő három évben 3,7 milliárd forintot költenek a Vajdahunyad vára műemléki épületrekonstrukciójára a Liget Budapest projekt keretében.
A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a nemzetgazdasági miniszternek a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával a 2017 és 2019 közötti költségvetési időszakban kell biztosítania legfeljebb 3,7 milliárd forintos forrást a Vajdahunyad várára, a büdzsé állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezetében. Az épületrekonstrukció beruházásának építtetői feladatait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. látja el a kormányhatározat alapján. Mint írják, a munkálatok határidejét a Liget Budapest projekt megvalósításával összehangoltan állapítják meg. Csak azt nem tudni, végül mi lesz az épület sorsa.
A Liget-projekt indulásakor több forrásból is lehetett olyan pletykákat hallani, amelyek szerint Andy Vajna filmügyi kormánybiztos kaszinót nyitna az épületben, Baán László, a Liget-projektet felügyelő kormánybiztos azonban határozottan cáfolta ezt a tervet.

Szerző

Ősztől minden általános iskolás ingyen kaphat tankönyvet?

Publikálás dátuma
2017.04.26. 07:05
A képre kattintva nagyban is megnézheti!
A kormány az általános iskola valamennyi évfolyamán ingyenessé tenné a tankönyveket. A szülők többsége elutasítja a rossz minőségű állami tankönyveket.

A kormány április végéig dönthet arról, hogy az általános iskolák további évfolyamain is kiterjeszti a tankönyvek ingyenességét - derült ki egy lapunk által megismert tájékoztatóból, amit a tankönyvellátásért felelős Kello küldött ki az iskoláknak. Jelenleg az általános iskola első öt évfolyamán kap mindenki ingyen tankönyvet. A felsőbb évfolyamokon rászorultsági alapon jár, ám a tájékoztatóból az szűrhető le, a következő tanévben akár mindenki ingyen kaphatja meg a csomagokat. A kormány 2013-ban elkezdett tankönyvreformja ugyan a tankönyvárak csökkenését is magával hozta, ám ez jelentős minőségromlással járt.

Az olcsó, kísérleti állami tankönyveket számos kritika érte a tankönyvszakma és a pedagógusok részéről, idén márciusban pedig a Szülői Hang portál készített internetes felmérést arról, miként vélekednek a szülők az állami tankönyvekről. Az eredményeket - amelyek mintegy ötszáz szülő válaszán alapulnak - a napokban ismertették. A válaszadók jelentős többsége (93 százaléka) nem ért egyet azzal a kormányzati elképzeléssel, hogy az iskolában az biztosít egyenlő esélyeket, ha mindenki ugyanabból a tankönyvből tanul.

Ugyanennyien gondolják azt, hogy az állami "egyentankönyvek" nem ugyanolyan jók, mint bármelyik, korábban használatos könyv. A válaszoló szülők 90 százaléka pedig úgy véli, az iskoláknak azokat a tankönyveket kellene megrendelniük, amiket a tanárok jobbnak tartanak, függetlenül attól, hogy azok állami tankönyvek vagy nem. A tankönyvek árával kapcsolatban a többség úgy nyilatkozott, nem olcsó, hanem minőségi tankönyvek kellenének. Bár a tankönyvek ára 2014 óta valóban csökkent (a kormánypropagandával ellentétben nem 35-40 százalékkal, hanem csak 12-15 százalékkal), a szülők 62 százaléka mégis úgy nyilatkozott, saját bőrén nem érzi, hogy olcsóbbak lennének a tankönyvek.

A felmérés egyik legfontosabb üzenete, hogy a válaszadók több mint háromnegyede úgy gondolja, kidobott pénz azon családok számára is ingyen tankönyveket biztosítani, akik olyan anyagi helyzetben vannak, hogy nem okozna gondot nekik a tankönyvek megvásárlása.

Az ingyenes tankönyvek differenciálatlan osztogatásának veszélyeire korábban a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) is felhívta a figyelmet. Mint írták, a mindenkire kiterjedő ingyenesség növelheti az iskolák közötti különbségeket, hiszen a jó körülmények között működő iskolákban, osztályokban a szülőkkel vásároltatják meg az alacsony tankönyvkeret miatt szükségessé váló kiegészítő tankönyveket, munkafüzeteket. Ezt a szegényebb térségekben lévő iskolákban már nem tudják megtenni.

"Mindez így többe kerül az államnak és valójában a szülőknek is" - mutatott rá Romankovics András. A Tanosz elnökhelyettese szerint, ha valóban csak a rászorulók kapnák ingyenesen a tankönyveket, akkor a tankönyvellátásra fordított eddigi közpénzekből jobb tankönyvcsomagokat lehetne összeállítani, különös tekintettel a hátrányos helyzetű iskolák kiemelt tankönyv- és taneszköz-fejlesztésére.

Szerző