Előfizetés

Az Oktatási Hivatal a lex CEU-nak falaz?

Az LMP megpróbálta megszerezni az Oktatási Hivatalnak azt a vizsgálati anyagát, amellyel a kormány a lex CEU-t indokolta, de a hivatal az adatkérésre először időt kért, majd megtagadta a külföldi egyetemek működésének vizsgálatára vonatkozó anyag kiadását - közölte a hvg.hu-val Szél Bernadett, aki szerint ez azt jelenti, hogy nem is létezik a szóban forgó anyag.

"Az Oktatási Hivatal kétségbeesetten falaz a kormánynak, de éppen a titkolózásával ismeri el, hogy semmilyen vizsgálat sem alapozta meg a CEU ellehetetlenítését célzó felsőoktatási törvény módosítását, ezért az LMP jogi úton rendezné a kérdést” - mondta Szél. Az LMP szerint az Oktatási Hivatal ezzel beismerte, hogy Palkovics László hazudott akkor, amikor azt mondta, hogy a vizsgálat alapján akarták módosítani a felsőoktatási törvényt. Az Oktatási Hivatal szerint ugyanis a vizsgálat még nem zárult le, így nem is létezik a vizsgálat megállapításait összegző anyag.

„Ez azt jelenti, hogy a CEU számára teljesíthetetlen feltételek előírását semmilyen vizsgálat sem alapozta meg, az Oktatási Hivatal pedig aktívan közreműködött egy egyetem elleni politikai lejárató akcióban. Az LMP feljelentést tesz az ügyben” - közölte Szél Bernadett.

Kamu elemzések 150-200 millióért a Matolcsy rokontól

Publikálás dátuma
2017.04.26. 12:51
Mindig kell egy barát... - Népszava fotó
2016 egyik említésre méltó botránya volt a Pallas-ügy, amikor is Matolcsy Györgyék a Fidesz frakción keresztül benyújtott törvényben ki akarták mondatni, hogy az alapítványaikba betett 250 milliárd forint közpénz elvesztette közpénzjellegét, ezért senkire nem tartozik, hogyan gazdagítják belőle például a jegybankelnök rokoni, politikai vagy baráti körét - emlékeztet a 444.hu. a cseppet sem dicső múltra. 

Miután a portál szerint annyira még jogállam Magyarország, hogy ennyi pénzt ne lehessen teljes titokban magánzsebekbe juttatni, a bíróság verdiktje szerint nyilvánossá kellett tenni a Pallas Athéné alapítványok költéseit.

Ez egy kis időhúzás után meg is történt, így belenézhettünk a költésekbe, hogy döbbenten elborzadhassunk - fokozza a feszültséget a 444.hu. 

Nos, mint kiderült: példányonként 750 ezer forintot kapott a Bankonzult Kft. egy „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” nevű, havonta kiadott elemzéseiért. A Bankonzult Kft. Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére tulajdonában áll. Mivel mind a hat MNB-s alapítvány, továbbá a Magyar Nemzeti Bank és biztonság kedvéért még az MNB-tulajdonban lévő GIRO Zrt. is rendelt belőlük, ezért havi hatmillió, évi hetvenkét millió forint körüli összeg vándorolt Matolcsy unokatestvérének központi cégéhez.

A 444 a Transparency Internationallal együttműködve kiperelte a dokumentumokat, amelyekről pillanatok alatt megállapítható, hogy a világon semmi nélkülözhetetlen nincs bennük. Vannak forrásmegjelölés nélkül összefoglalt OECD-tanulmányok, általános megállapítások kíséretében ismertetett KSH-, Eurostat- vagy MNB-adatsorok, sőt, lefordított és kicsit továbbgondolt Economist-cikkek is. Nagyjából olyan részletességgel feldolgozva, ami egy világ iránt közepesen érdeklődő, újságot olvasó közgazdász egyetemistától elvárható, egy kis gyakorlás után.

Ilyen megállapításokat találhatunk, hogy: „A magyar foglalkoztatási fordulat évek óta sikereket ér el, amiből látszik, hogy a 2010-ben indult folyamat fenntarthatónak bizonyul.” Vagy: „Hazánk egy új növekedési időszak kezdetén lehet, ráadásul úgy, hogy nem kellett ehhez egyensúlyi áldozatot hozni.”

„Élénkíteni kellene a vállalati hitelezést”, „ösztönözni kéne exportáló vállalatokat”, „erősíteni kellene a foglalkoztatást”. Vagy hogy jó lenne, ha lassulna a népességfogyás üteme. ( mellékesen: nem teljesült az óhaj)  A havi elemzések 12-13 rövid, kétoldalas anyagból állnak. Nincs bennük semmi eredeti anyaggyűjtés, ami esetleg költségessé tenné az előállítást, sem egyedi megközelítés, ami értékessé tenné őket.

A teljes cikket itt, az említett dokumentumokat pedig itt találja

Kevés baba, sok halál - Tovább fogy a magyar

Publikálás dátuma
2017.04.26. 12:14
Illusztráció/Thinkstock
Az év első két hónapjában 2,2 százalékkal kevesebb gyermek született, mint az előző év azonos időszakában, a halálozások száma pedig 21 százalékkal növekedett 2016. január-februárhoz képest, 1999 óta ez a legmagasabb első kéthavi halálozási érték - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-t.

Az év első két hónapjában 14 582 gyermek jött világra, ami 321-gyel maradt el a 2016. január-februári születésszámtól - olvasható a közleményben, amely szerint a csökkenés részben azzal magyarázható, hogy 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám kisebb mértékben, 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A halálozások számának tavaly szeptember óta tartó emelkedése tovább folytatódott. Januárban és februárban 26 970-en vesztették életüket, ami nagymértékű, 21 százalékos emelkedést, számszerűen 4658-cal több elhunytat jelent az egy évvel korábbihoz képest. 1999 óta ez a legmagasabb első kéthavi halálozási érték, és a szökőnaphatást figyelembe véve az elhunytak számának emelkedése még jelentősebb mértékű, 23 százalék volt.

Ezen belül januárban 25, februárban pedig 20 százalékkal többen vesztették életüket, mint az előző év azonos hónapjában. A 2017. év eleji jelentős halálozási többlet hátterében - a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan - most is a tetőző influenzajárvány állhatott - írták.

A halálozások számának jelentős emelkedése, valamint a születések csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. január-februári 7409-cel szemben 2017 első két hónapjában 12 388 fő volt, ami 67 százalékos növekedést jelent.

A KSH tájékoztatása szerint a házasságkötések száma januárban és februárban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az év első két hónapjában anyakönyvezett 3227 frigy 12 százalékkal, számszerűen 431-gyel volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának visszaesése 9,9 százalék volt .

A közlemény szerint ezer lakosra 9,2 élveszületés és 17 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 3,2 ezrelékponttal magasabb volt az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás 3,2 ezrelékponttal, 7,8 ezrelékre emelkedett. Az év első két hónapjában ezer élveszületésre 3,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,1 ezrelékpontos visszaesést jelentett az előző év január-februárjához képest. A házasságkötési arányszám 2,0 ezrelékes értéke 0,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.