Gyurcsány: "Miniszterelnök úr, most is veszíteni fogsz" - Videó!

Publikálás dátuma
2017.05.01. 13:22
Felvétel egy korábbi majálisról Illusztráció: Tóth Gergő/Népszava
"Ha törik, ha szakad, minden választókörzetben egy demokratikus ellenzéki jelöltje lesz a Fidesznek" - ígérte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció majálisán a Városligetben, a Lev Tolsztoj sétányon. A volt miniszterelnök beszédében Orbánnnak és Mészáros Lőrincnek is üzent, méghozzá azt: ne legyen a kormányfő barátja, mert földönfutóvá válik. Az MSZP Kormányváltó Május 1-nek nevezte el rendezvényeit, ahol 2-kor felszólalt Kunhalmi Ágnes, Botka László és Molnár Gyula pártelnök is. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje is felszólította Orbánt, hogy takarodjon el a magyar emberek életéből.  Az MSZP majálisán elhangzottakért kattintson ide!

A Demokratikus Koalíció a Városligetben, az Olof Palme Ház főbejárata mögötti réten tartotta rendezvényét.  Az Együtt elnöke, Juhász Péter az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma meghívására a szakszervezetek városligeti majálisán és 11 órától az ott szervezett politikai-közéleti fórumon vett részt.

Gyurcsány Ferenc beszéde előtt a hvg.hu-nak nyilatkozott. Az élő közvetítésben a DK elnöke korábbi kijelentéséről beszélt, miszerint az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált. Gyurcsány azt mondta: nem bánta volna, ha Orbán kolléga perel, mert akkor a bírósággal és nem az ügyészséggel állt volna kapcsolatban. 

Forrás: Demokratikus Koalíció/Facebook

Forrás: Demokratikus Koalíció/Facebook

Gyurcsány elsősorban Orbán Viktornak üzent beszédében. Azt mondta: a miniszterelnök téved, ha azt gondolja, hogy az ellenzéki pártok közötti viták lehetetlenné teszik, hogy közös erővel forduljanak szembe vele. Az április 23-i zuglói időközi választásra utalva hangsúlyozta: a voksolás világosan megmutatta, hogy ha együttműködnek, akkor győznek, "nem kicsit, hanem nagyon". Hozzátette, hogy habár a zuglóiból nem lehet országos következtetést levonni, de a Fidesz valamennyi helyi választáson rosszabbul szerepel, mint három vagy négy éve. Emellett azt javasolta a kormányfőnek, hogy ne higgyen a közvélemény-kutatásoknak, mert ugyanúgy fog járni, mint 2002-ben. "Miniszterelnök úr, most is veszíteni fogsz" - jelentette ki Gyurcsány.

Az a vezető, aki nem nyugalmat akar, az nem mindannyiunk miniszterelnöke kíván lenni, hanem saját hátországának erőszakos hódítója - jelentette ki, hozzátéve: nem engedjük magunkat meghódítani, mert "ez az ország a miénk is! Nem elég azt kiabálni, hogy Orbán, takarodj!, mert sok miniszterelnök szembesült ezekkel a mondatokkal, függetlenül attól, hogy rászolgált vagy nem. Orbán rászolgált, mert kiszolgáltatja hazáját idegen uralmaknak. Más országok érdekérvényesítője, nem minket képvisel, hanem utat nyit Európa megfélemlítésééhez - fogalmazott, hozzátéve: azért vitatkozunk, mert két másik világot képzelünk el. Olyan világot, ahol úgy élhetünk, ahogy Európa országainak többségében. mert mi európaiak vagyunk, mi Nyugatra tartunk. Ilyen a kultúránk, az ízlésünk, ez az általános emberi meggyőződésünk - mondta.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán élőben közvetítették a beszédet:

Amikor Gyurcsány megemlítette Mészáros Lőrincet, óriási füttyögéssel fejezte ki nemtetszését a hallgatóság.„Nem szegődtem Mészáros Lőrinc tanácsadójának, de kénytelen vagyok figyelmeztetni: Iványi Gábor megkeresztelte Orbán gyermekeit, mára Iványi Orbán ellensége. Soros taníttatta Orbánt, mára Soros György Orbán Viktor ellensége. Simicska Lajos éveken keresztül finanszírozta Orbánt és pártját, mára Simicska Orbán ellensége. Mészáros ma Orbán strómanja, holnapra olyan sorsra juthat, mint a többiek. Ne legyél Orbán Viktor barátja, mert földönfutó, ellenség leszel, osztozni fogsz a tisztességtelenségben. Orbán nem a barátunk, ő az ellenfelünk" - jelentette ki. A DK elnöke megemlítette, hogy a napokban kapott egy levelet Orbántól, amiben azt írta: "kedves barátom". Gyurcsány ezt úgy kommentálta: madarat tolláról, embert barátjától. Én ebbe beleborzongtam. "Iktattam a levelét, mert a levele és a politikája is a kukába való."

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

A hatalom ellopta gyermekeink tudáshoz való jogát. El a kezekkel gyerekeinktől! Attól a generációtól, ami Budapesten megmutatta, hogy tíz év barangolás után megjelent egy új liberális, demokrata ifjúság, akik nem a szélsőjobboldalon keresnek válaszokat, hanem a demokratikus Magyarországban hisznek, amikor Orbán egyetemeket akar bezárni, és civileket akar megbélyegezni. 

Orbán, te ácsolod a jövő fiataljának a koporsóját, a szellemi eltunyulás embere vagy, de megérett az idő, hogy hagyjál minket békén, hogy újrateremthessük az új jóléti államot, ami tudásról, kultúrától, művészetről szól - szólított fel az ellenzéki párt elnöke. 

Orbán a magyar dolgozók júdása, remélem úgyis fogja végezni - utalt a volt miniszterelnök a rabszolgatörvényre, amit egy hét múlva vissza is vontak.

Gyurcsány a beszéd végén azt ígérte, hogy tisztességesen, de eltávolítjuk a hatalomból Orbánt, veletek - üzente a hallgatóságnak, a köztársaságért. 

Schmuck Erzsébet MTI Fotó: Mohai Balázs

Schmuck Erzsébet MTI Fotó: Mohai Balázs

Az LMP is a Városligetben tartotta rendezvényét, idén a teljes programot a liget megóvásának és az erről szóló népszavazási kezdeményezésüknek szentelték. A délelőtt folyamán a referendum benyújtója, Moldován László VII. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő, valamint Jancsó Andrea országos elnökségi tag, IX. kerületi önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót a témában, amiben azt ígérték, hogy megakadályozzák a Városliget beépítését.

Párbeszéd Magyarországért a városligeti Királydombon tartotta május elsejei rendezvényét 10 órától. Fél 2-től Karácsony Gergely társelnök és Majtényi László volt ombudsman beszélgetett Az Orbán-rezsim után címmel, amit a Kettős Mérce élőben közvetített: 

A Magyar Liberális Párt és a Liberális Fiatalok Társasága (Lift) a város több pontján egész napos akció keretein belül hívta fel a figyelmet Magyarország európai uniós csatlakozásának 13. évfordulójára. 

Jobbik Budapesti Nemzeti Majális címmel tartott ingyenes rendezvényt a Hajógyári-szigeten. Az ellenzéki párt elnöke, Vona Gábor egy szabadabb és igazságosabb Magyarország felépítése mellett foglalt állást beszédében. Fontosnak nevezte a párt változását, amit azzal magyarázott, hogy ami nem változik, az elpusztul. Értékelése szerint nem az a Jobbik küldetése, hogy egy társadalmi réteget örömmel töltsön el, hanem hogy Magyarországot erős, boldog és szabad országgá tegye. Vona Gábor ismertette a párt törekvéseit, köztük az európai béruniót, az úgynevezett földesúradót és a "lux Lúdas Matyi" törvénycsomagot, valamint azt a tervet, hogy egy ember legfeljebb nyolc évig lehessen kormányfő. 

Tüntetés a Szabadság téren

Május 1-jére, az EU-csatlakozás évfordulójára hívja tüntetni a Momentum Mozgalom mindazokat, akik úgy érzik, hogy mi, magyarok Európához tartozunk. "Európához, és nem Moszkvához". A felvonulás résztvevői este 6-kor gyülekeznek a Szabadság téren, majd átvonulnak a Hősök terére, ahol beszédet mond Soproni Tamás, Pottyondy Edina és Fekete-Győr András. Az esemény Facebook-oldalán eddig 8500 ember jelezte, hogy ott lesz a tüntetésen, és 12 ezer fő érdeklődik iránta.

ához

Szerző

Ma 13 éve lett Magyarország az Európai Unió tagja

Publikálás dátuma
2017.05.01. 11:49
Illusztráció: Thinkstock
A 2003. április 12-én Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása ügyében megtartott országos népszavazás a maga 45,62 részvételi százalékával eredményes volt, és az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76%-a támogatta a belépést.

2004. május elsején, szombaton történt: „nagyszerű pillanat részesei vagyunk: Magyarország visszatért Európához, visszatért azokhoz az értékekhez, amiket ezer éve vall magáénak” - idézi Medgyessy Péter miniszterelnök ünnepi beszédét a HRportal, miután elhangzott a magyar és az európai uniós himnusz: Beethoven IX. szimfóniájának Örömódája.

Magyarország Szlovéniával, Szlovákiával, Csehországgal, Lengyelországgal, Litvániával, Lettországgal, Észtországgal, Máltával és Ciprus görögök lakta részével együtt vált az Európai Unió tagjává, 25 tagúra bővítve az eddig 15 tagú közösséget.

„Európa nagyszerű esély, nagyszerű lehetőség. Nem több, nem kevesebb. A magyar képességek, a magyar emberek tehetnek ebből az esélyből, ebből a lehetőségből csodát” - fogalmazott a miniszterelnök. „Örüljünk együtt. Ünnepeljünk együtt. Legyen sikeres évszázada Magyarországnak! - mondta.

Brendan McMahon, Írország magyarországi nagykövete az Európai Unió soros ír elnöksége képviseletében üdvözölte Magyarországot a szervezet tagjai között.

„Azért jöttünk ide, hogy együtt ünnepeljük életünk egyik legnagyszerűbb pillanatát, ezer éve vártunk erre” - mondta Demszky Gábor főpolgármester az európai uniós csatlakozás Erzsébet téri ünnepségén néhány perccel éjfél előtt. A tömeg a főpolgármesterrel együtt számolta vissza az utolsó tíz másodpercet. Az éjfélt és a kezdődő tűzijátékot hangos tapssal és üdvrivalgással köszöntötték – tudósított az MFOR.

Az első uniós magyar polgárok - tizenéves gyermekek - útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal lépték át a magyar-osztrák határt május 1-jén nulla órakor a hegyeshalmi határátkelőn. A fiúkat és lányokat szállító autóbusz a diplomatasávra gördült be. Magyarország „ifjú nagykövetei” gyermeki természetességgel, de a pillanat emelkedettségét átélve mutatták fel ellenőrzésre személyi igazolványukat Béndek József vezérőrnagynak, a határőrség országos parancsnokának és osztrák kollégájának.

A hegyeshalmi kamionterminálon szombaton nulla órakor áthaladt az első vámkezelés nélküli kamion. Határtalan határmenti népünnepélyt, uniós partit tartottak a magyar-szlovák határon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornyosnémetinél lévő közúti határátkelőhelyen, valamint a településen és a közeli Hidasnémetiben az uniós csatlakozás éjjelén, ahol pontban éjfélkor „ünnepélyesen és jelképesen átvágták a határt”. A határállomást éjfélkor több tucatnyian lépték át kezükben zászlóval, pezsgős poharakkal.

Az éjféli órákban Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy másik térségében, a Bodrogközben is „megnyílt a határ”. Kisrozvágyban a trianoni döntéssel kettészakított történelmi Bodrogköz több mint félszáz településének képviselői találkoztak. Az országhatár mentén a sötétedés után őrtüzek gyúltak, a fáklyák élő láncot alkottak.

A gyulai határátkelőhelyen elsőként - nulla óra után két perccel - Popa Mihály magyar állampolgár lépte át az unió határát.

Milan Kucan, Szlovénia volt köztársasági elnöke előző nap, Göncz Árpád volt magyar köztársasági elnökkel közösen vett részt a Bajánsenye-hodosi magyar-szlovén határátkelőhelyen rendezett EU-csatlakozási ünnepségen. A volt szlovén elnök kíséretében lévő Pavel Gantar informatikai miniszter emlékeztetett arra, hogy 15 évvel ezelőtt éppen a Szlovénia-Magyarország-Ausztria közötti hármashatár térsége volt az egyik legszigorúbban őrzött határ Európában.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Zalaegerszegen mondott ünnepi beszédet a csatlakozás tiszteletére. „A 15 év alatt egyetlen kormány sem kérdőjelezte meg ezt a kitűzött utat, és egyetlen politikai erő nem vitázott azzal, hogy ennek a népnek, nemzetnek igenis Európában van a helye” - mutatott rá Szili Katalin.

A Fidesz-frakció ünnepi nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez, amelyen közös sikerről és közös örömről írt. „Legyen hát ez a nap, Európa újraegyesülésének dátuma, a közös remény és közös ünneplés napja. A közös reményé és ünneplésé, hiszen mindnyájan megdolgoztunk érte” - állt a nyilatkozatban. A frakció azonban azt is leszögezte: az uniós csatlakozással Magyarország nem célba ért, a csatlakozás várva várt pillanatával csak a lehetőségek új kapui nyílnak meg előtte.

Az MDF Budapesten Antall József néhai MDF-es miniszterelnökre emlékezett, aki, mint Dávid Ibolya jelenlegi MDF-elnök mondta, „szellemileg és erkölcsileg is hozzájárult Magyarország európai uniós csatlakozásához”.

Szerző

Lecsap az állami túlköltekezésekre a számvevőszék?

Az adórendszer korszerűsítésével eredményes lépések történtek a versenyképesség irányába, hiszen az adóhatékonyság fokozatosan nő. A kiadási oldalon azonban jelentős átalakításokra lenne még szükség, többek között mérhetővé szükséges tenni, hogy a közkiadások elérik-e közhasznú céljukat – mondta Domokos László a Zsigmond Király Egyetemen tartott, „Versenyképesség 2017” című konferencián.

 Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kiemelte: ellenőrzéseik során nemcsak a szabályos működést, hanem a közpénzek felhasználásának hatékonyságát is számon kérik, s ezzel hozzájárulnak a gazdaság versenyképességének fejlődéséhez – tudósít az ÁSZ honlapja.

Az ÁSZ elnöke rámutatott: a közpénzek és a közvagyon hasznosítására vonatkozó alkotmányos alapelvek visszatükröződnek a közpénzek és a közvagyon felhasználását ellenőrző Számvevőszék mandátumának megfogalmazásában is. „Az ÁSZ ennek megfelelően nem csak a szabályos működést, hanem a közpénzek felhasználásának célszerűségét és eredményességét is számon kéri az ellenőrzött intézményeken” – hívta fel a figyelmet Domokos László.

Az ÁSZ elnöke szerint a célszerűség és eredményesség fogalma nem csak jogi és erkölcsi, de versenyképességi értelemben is meghatározó – mégpedig az állami bevételek és kiadások, vagy más megfogalmazásban az elvonás és az elköltés hatékonysága szempontjából.

Domokos a kiadási oldal eredményességének vizsgálatáról elmondta: álláspontja szerint a közszférában az eredményességet annak alapján lehet mérni, hogy a közpénzek felhasználása elérte-e, illetve mennyire közelítette meg az előre meghatározott célt. Az értékelésnek tehát feltétele, hogy legyenek előre lefektetett és jól meghatározott célok – ám az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai szerint ez az elvárás a közszféra számos területén nem teljesül.

Szerző