Kunhalmi: Orbánékat kell eltakarítani, nem a civileket

Publikálás dátuma
2017.05.01. 16:19
Az MSZP majálisa FOTÓ: Népszava
Ma azok támadják az Európai Uniót, akik ellopják a pénzét - kezdett erősen Kunhalmi Ágnes az MSZP majálisán a Városligetben. A szocialista párt budapesti elnöke arra emlékeztetett, nemcsak a munka ünnepe, hanem az EU-hoz való csatlakozásunk 13. évfordulója is van.

Kunhalmi beszédében felidézte Áder János és Orbán Viktor kijelentéseit, s kérdezte: nem szólna nekik valaki, hogy nem a '60-as években élünk? Szerinte azért erőltetik a szakmunkásképzést, mert olyan kétkezi munkásokat akarnak, akik nem tudnak kitörni a hatalmuk alól. Szerinte nem több munkásra, hanem intelligens, okos fiatalságra van szükség. "A Fideszt nem érdekli a fiatalok jövője" - fogalmazott, hozzátéve, azért van szükség a népbutításra, hogy megőrizze hatalmát.

"Orbán Viktor egész egyszerűen lufi, nincs benne semmi, csak áporodott levegő, meg azok a milliárdok amiket tőletek lopott el".Nem a civileket, hanem őket kell eltakarítani, akik élősködnek a magyar népen - harsogta Kunhalmi.

Szerző
Frissítve: 2017.05.01. 16:30

Május 1. - LMP: megakadályozzuk a Városliget beépítését!

Publikálás dátuma
2017.05.01. 14:41
Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Moldován László VII. kerületi LMP-s képviselő és Jancsó Andrea ors
Az LMP szerint egy közparkban nincs helye gigantikus betonépületeknek, az ellenzéki párt ezért meg fogja akadályozni a Városliget beépítését - jelentette ki a párt két fővárosi, kerületi önkormányzati képviselője hétfőn, a május 1-jei városligeti rendezvényükön tartott sajtótájékoztatón.

Moldován László VII. kerületi LMP-s képviselő, a párt ligettel kapcsolatos népszavazási kérdésének benyújtója elmondta: bebizonyítják, hogy a népszavazás nem a Fidesz kiváltsága, az embereknek joguk van dönteni az olyan horderejű kérdésekről, mint Paks II. vagy a Városliget beépítése. Hangsúlyozta: szükséges a liget rekreációs megújítása, de múzeumok nélkül, és a beruházás így a jelenlegi mintegy 250 milliárd forintos költséggel szemben csak annak tizedébe kerülne. 

Ismertetése szerint pártja jelenleg előregisztrációt tart, de bíznak benne, hogy hamarosan megkezdhetik az aláírásgyűjtést. Megjegyezte, a Kúria várhatóan a héten dönt a Fővárosi Választási Bizottság által hitelesített, de megtámadott kérdésükről, amely arról kérdezné meg a budapestieket: támogatnák-e, hogy a liget zöldfelületének aránya ne legyen kisebb 70 százaléknál. 

Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Moldován László VII. kerületi LMP-s képviselő és Jancsó Andrea országos elnökségi tag

Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Moldován László VII. kerületi LMP-s képviselő és Jancsó Andrea országos elnökségi tag

Jancsó Andrea országos elnökségi tag, az LMP IX. kerületi önkormányzati képviselője szerint a Városliget attól nem lesz jobb hely, hogy bővítése és rendbetétele helyett például a Petőfi Csarnok területére egy jóval nagyobb épületet húznának, vagy egy olyan épületet emelnek, amelynek funkcióját "még senki sem tudta értelmesen elmagyarázni". 

A tájékoztatón Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy a Párbeszéd Karácsony Gergelyt választotta miniszterelnök-jelöltjének. Közölte: a pártok belügye, hogy kit és mikor választanak miniszterelnök-jelöltjüknek, így azt a "most gyakorlatilag egy nullaszázalékos párttá vált" Párbeszéd is megteheti.

Szerző

Gyurcsány: "Miniszterelnök úr, most is veszíteni fogsz" - Videó!

Publikálás dátuma
2017.05.01. 13:22
Felvétel egy korábbi majálisról Illusztráció: Tóth Gergő/Népszava
"Ha törik, ha szakad, minden választókörzetben egy demokratikus ellenzéki jelöltje lesz a Fidesznek" - ígérte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció majálisán a Városligetben, a Lev Tolsztoj sétányon. A volt miniszterelnök beszédében Orbánnnak és Mészáros Lőrincnek is üzent, méghozzá azt: ne legyen a kormányfő barátja, mert földönfutóvá válik. Az MSZP Kormányváltó Május 1-nek nevezte el rendezvényeit, ahol 2-kor felszólalt Kunhalmi Ágnes, Botka László és Molnár Gyula pártelnök is. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje is felszólította Orbánt, hogy takarodjon el a magyar emberek életéből.  Az MSZP majálisán elhangzottakért kattintson ide!

A Demokratikus Koalíció a Városligetben, az Olof Palme Ház főbejárata mögötti réten tartotta rendezvényét.  Az Együtt elnöke, Juhász Péter az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma meghívására a szakszervezetek városligeti majálisán és 11 órától az ott szervezett politikai-közéleti fórumon vett részt.

Gyurcsány Ferenc beszéde előtt a hvg.hu-nak nyilatkozott. Az élő közvetítésben a DK elnöke korábbi kijelentéséről beszélt, miszerint az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált. Gyurcsány azt mondta: nem bánta volna, ha Orbán kolléga perel, mert akkor a bírósággal és nem az ügyészséggel állt volna kapcsolatban. 

Forrás: Demokratikus Koalíció/Facebook

Forrás: Demokratikus Koalíció/Facebook

Gyurcsány elsősorban Orbán Viktornak üzent beszédében. Azt mondta: a miniszterelnök téved, ha azt gondolja, hogy az ellenzéki pártok közötti viták lehetetlenné teszik, hogy közös erővel forduljanak szembe vele. Az április 23-i zuglói időközi választásra utalva hangsúlyozta: a voksolás világosan megmutatta, hogy ha együttműködnek, akkor győznek, "nem kicsit, hanem nagyon". Hozzátette, hogy habár a zuglóiból nem lehet országos következtetést levonni, de a Fidesz valamennyi helyi választáson rosszabbul szerepel, mint három vagy négy éve. Emellett azt javasolta a kormányfőnek, hogy ne higgyen a közvélemény-kutatásoknak, mert ugyanúgy fog járni, mint 2002-ben. "Miniszterelnök úr, most is veszíteni fogsz" - jelentette ki Gyurcsány.

Az a vezető, aki nem nyugalmat akar, az nem mindannyiunk miniszterelnöke kíván lenni, hanem saját hátországának erőszakos hódítója - jelentette ki, hozzátéve: nem engedjük magunkat meghódítani, mert "ez az ország a miénk is! Nem elég azt kiabálni, hogy Orbán, takarodj!, mert sok miniszterelnök szembesült ezekkel a mondatokkal, függetlenül attól, hogy rászolgált vagy nem. Orbán rászolgált, mert kiszolgáltatja hazáját idegen uralmaknak. Más országok érdekérvényesítője, nem minket képvisel, hanem utat nyit Európa megfélemlítésééhez - fogalmazott, hozzátéve: azért vitatkozunk, mert két másik világot képzelünk el. Olyan világot, ahol úgy élhetünk, ahogy Európa országainak többségében. mert mi európaiak vagyunk, mi Nyugatra tartunk. Ilyen a kultúránk, az ízlésünk, ez az általános emberi meggyőződésünk - mondta.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán élőben közvetítették a beszédet:

Amikor Gyurcsány megemlítette Mészáros Lőrincet, óriási füttyögéssel fejezte ki nemtetszését a hallgatóság.„Nem szegődtem Mészáros Lőrinc tanácsadójának, de kénytelen vagyok figyelmeztetni: Iványi Gábor megkeresztelte Orbán gyermekeit, mára Iványi Orbán ellensége. Soros taníttatta Orbánt, mára Soros György Orbán Viktor ellensége. Simicska Lajos éveken keresztül finanszírozta Orbánt és pártját, mára Simicska Orbán ellensége. Mészáros ma Orbán strómanja, holnapra olyan sorsra juthat, mint a többiek. Ne legyél Orbán Viktor barátja, mert földönfutó, ellenség leszel, osztozni fogsz a tisztességtelenségben. Orbán nem a barátunk, ő az ellenfelünk" - jelentette ki. A DK elnöke megemlítette, hogy a napokban kapott egy levelet Orbántól, amiben azt írta: "kedves barátom". Gyurcsány ezt úgy kommentálta: madarat tolláról, embert barátjától. Én ebbe beleborzongtam. "Iktattam a levelét, mert a levele és a politikája is a kukába való."

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

A hatalom ellopta gyermekeink tudáshoz való jogát. El a kezekkel gyerekeinktől! Attól a generációtól, ami Budapesten megmutatta, hogy tíz év barangolás után megjelent egy új liberális, demokrata ifjúság, akik nem a szélsőjobboldalon keresnek válaszokat, hanem a demokratikus Magyarországban hisznek, amikor Orbán egyetemeket akar bezárni, és civileket akar megbélyegezni. 

Orbán, te ácsolod a jövő fiataljának a koporsóját, a szellemi eltunyulás embere vagy, de megérett az idő, hogy hagyjál minket békén, hogy újrateremthessük az új jóléti államot, ami tudásról, kultúrától, művészetről szól - szólított fel az ellenzéki párt elnöke. 

Orbán a magyar dolgozók júdása, remélem úgyis fogja végezni - utalt a volt miniszterelnök a rabszolgatörvényre, amit egy hét múlva vissza is vontak.

Gyurcsány a beszéd végén azt ígérte, hogy tisztességesen, de eltávolítjuk a hatalomból Orbánt, veletek - üzente a hallgatóságnak, a köztársaságért. 

Schmuck Erzsébet MTI Fotó: Mohai Balázs

Schmuck Erzsébet MTI Fotó: Mohai Balázs

Az LMP is a Városligetben tartotta rendezvényét, idén a teljes programot a liget megóvásának és az erről szóló népszavazási kezdeményezésüknek szentelték. A délelőtt folyamán a referendum benyújtója, Moldován László VII. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő, valamint Jancsó Andrea országos elnökségi tag, IX. kerületi önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót a témában, amiben azt ígérték, hogy megakadályozzák a Városliget beépítését.

Párbeszéd Magyarországért a városligeti Királydombon tartotta május elsejei rendezvényét 10 órától. Fél 2-től Karácsony Gergely társelnök és Majtényi László volt ombudsman beszélgetett Az Orbán-rezsim után címmel, amit a Kettős Mérce élőben közvetített: 

A Magyar Liberális Párt és a Liberális Fiatalok Társasága (Lift) a város több pontján egész napos akció keretein belül hívta fel a figyelmet Magyarország európai uniós csatlakozásának 13. évfordulójára. 

Jobbik Budapesti Nemzeti Majális címmel tartott ingyenes rendezvényt a Hajógyári-szigeten. Az ellenzéki párt elnöke, Vona Gábor egy szabadabb és igazságosabb Magyarország felépítése mellett foglalt állást beszédében. Fontosnak nevezte a párt változását, amit azzal magyarázott, hogy ami nem változik, az elpusztul. Értékelése szerint nem az a Jobbik küldetése, hogy egy társadalmi réteget örömmel töltsön el, hanem hogy Magyarországot erős, boldog és szabad országgá tegye. Vona Gábor ismertette a párt törekvéseit, köztük az európai béruniót, az úgynevezett földesúradót és a "lux Lúdas Matyi" törvénycsomagot, valamint azt a tervet, hogy egy ember legfeljebb nyolc évig lehessen kormányfő. 

Tüntetés a Szabadság téren

Május 1-jére, az EU-csatlakozás évfordulójára hívja tüntetni a Momentum Mozgalom mindazokat, akik úgy érzik, hogy mi, magyarok Európához tartozunk. "Európához, és nem Moszkvához". A felvonulás résztvevői este 6-kor gyülekeznek a Szabadság téren, majd átvonulnak a Hősök terére, ahol beszédet mond Soproni Tamás, Pottyondy Edina és Fekete-Győr András. Az esemény Facebook-oldalán eddig 8500 ember jelezte, hogy ott lesz a tüntetésen, és 12 ezer fő érdeklődik iránta.

ához

Szerző