Botka: takarodjon el a Fidesz az életünkből!

Publikálás dátuma
2017.05.01. 16:30
FOTÓ: Molnár Ádám
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azzal kezdte a beszédét a Városligetben: sokan vagyunk, elegen leszünk, leváltjuk a Fideszt. Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke előtte kijelentette: hiába fenyeget veréssel a Fidesz, nem fogunk tőlük félni, megijedni.

Molnàr Gyula először gratulált Ujhelyi Istvánnak, az MSZP alelnökének ugyanis megszületett ötödik gyermeke. A pártelnök szerint nincs idő, most kell kormányt váltani. Molnár szerint a kormányzás hét éve alatt szinte minden társadalmi csoport rosszul járt. Molnár beszámolt az egyhónapos országjárásukról, azok tapasztalatairól, s levonta a konzekvenciát: a Fidesz leváltható, az ország megjavítható. Azt mondta: a Fidesz kormányzása kudarc, Orbán Viktor azonban megpróbálja másra fogni a kudarcot.

Botka László azt mondta: az oroszok, a tankok után az álomgyilkosok jöttek, így lettek a magyarok vesztesei a kétezres éveknek. "Nemcsak az álmainkat gyilkolták meg, de a jövőnket is felélték azok, akik a nép szolgálatára esküdtek fel. A Fidesz megtanította gyűlölködni a magyarokat, akik a vendégszeretetükről voltak ismertek. Az álmaink a Fidesz kezében rémálommá váltak.

Botka sorolta a lenyúlásokat, a korrupciós ügyeket, s úgy összegzett: itt az idő, hogy elzavarjuk az álomgyilkosokat!

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint elemi erejű az ellenállás, a Fidesz nagyurai megrettentek, nem véletlenül. Takarodjon a Fidesz, az életünkből és a magánéletünkből! - szólította fel a kormánypártot. Szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét, tegyünk igazságot! - mondta, hozzátéve: szerinte igenis csökkenteni kell a vagyoni különbségeket, ha fel akarunk zárkózni, a Nyugathoz, a világ sikeres feléhez. A jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, "magas ívben tesz" a bérből és fizetésből élőkre - mondta.

FOTÓ: Molnár Ádám

FOTÓ: Molnár Ádám

Botka ismertette a szombati Szép szó mellékletünkben is részletezett munkaügyi programját is, továbbá beszélt adóterveiről is. Igenis fizessenek a gazdagok - összegzett, s elmondta: rengeteg nyomorral találkozott az országban, s az embereknek bizony joggal viszket a tenyerük.

Igazságot, jogvédelmet, korrekt közteherviselést, megélhetési minimumot, esélyegyenlőséget követelt, s ígéretet tett arra: 2018-ban leváltják a kormányt, s mindezt megteremtik.

A politikus közölte, meg kell erősíteni a szakszervezeteket, vissza kell állítani az országos érdekegyeztetést, újra kell írni a munka törvénykönyvét. Azt mondta, senki ne keressen többet a közszférában a köztársasági elnöknél.

Hozzátette: a magánszférában sem árt a mértéktartás, ezért ha 2018-ban megválasztják, előírja a közepes és a nagyvállalatoknak, egyeztessenek dolgozóikkal az elfogadható bérkülönbségekről.

Éljen május elseje! Éljenek jobban a magyarok! - zárta ünnepi beszédét Botka László.

Botka László beszédét az MSZP élőben közvetítette: 

Szerző
Frissítve: 2017.05.01. 18:46

Kunhalmi: Orbánékat kell eltakarítani, nem a civileket

Publikálás dátuma
2017.05.01. 16:19
Az MSZP majálisa FOTÓ: Népszava
Ma azok támadják az Európai Uniót, akik ellopják a pénzét - kezdett erősen Kunhalmi Ágnes az MSZP majálisán a Városligetben. A szocialista párt budapesti elnöke arra emlékeztetett, nemcsak a munka ünnepe, hanem az EU-hoz való csatlakozásunk 13. évfordulója is van.

Kunhalmi beszédében felidézte Áder János és Orbán Viktor kijelentéseit, s kérdezte: nem szólna nekik valaki, hogy nem a '60-as években élünk? Szerinte azért erőltetik a szakmunkásképzést, mert olyan kétkezi munkásokat akarnak, akik nem tudnak kitörni a hatalmuk alól. Szerinte nem több munkásra, hanem intelligens, okos fiatalságra van szükség. "A Fideszt nem érdekli a fiatalok jövője" - fogalmazott, hozzátéve, azért van szükség a népbutításra, hogy megőrizze hatalmát.

"Orbán Viktor egész egyszerűen lufi, nincs benne semmi, csak áporodott levegő, meg azok a milliárdok amiket tőletek lopott el".Nem a civileket, hanem őket kell eltakarítani, akik élősködnek a magyar népen - harsogta Kunhalmi.

Szerző
Frissítve: 2017.05.01. 16:30

Május 1. - LMP: megakadályozzuk a Városliget beépítését!

Publikálás dátuma
2017.05.01. 14:41
Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Moldován László VII. kerületi LMP-s képviselő és Jancsó Andrea ors
Az LMP szerint egy közparkban nincs helye gigantikus betonépületeknek, az ellenzéki párt ezért meg fogja akadályozni a Városliget beépítését - jelentette ki a párt két fővárosi, kerületi önkormányzati képviselője hétfőn, a május 1-jei városligeti rendezvényükön tartott sajtótájékoztatón.

Moldován László VII. kerületi LMP-s képviselő, a párt ligettel kapcsolatos népszavazási kérdésének benyújtója elmondta: bebizonyítják, hogy a népszavazás nem a Fidesz kiváltsága, az embereknek joguk van dönteni az olyan horderejű kérdésekről, mint Paks II. vagy a Városliget beépítése. Hangsúlyozta: szükséges a liget rekreációs megújítása, de múzeumok nélkül, és a beruházás így a jelenlegi mintegy 250 milliárd forintos költséggel szemben csak annak tizedébe kerülne. 

Ismertetése szerint pártja jelenleg előregisztrációt tart, de bíznak benne, hogy hamarosan megkezdhetik az aláírásgyűjtést. Megjegyezte, a Kúria várhatóan a héten dönt a Fővárosi Választási Bizottság által hitelesített, de megtámadott kérdésükről, amely arról kérdezné meg a budapestieket: támogatnák-e, hogy a liget zöldfelületének aránya ne legyen kisebb 70 százaléknál. 

Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Moldován László VII. kerületi LMP-s képviselő és Jancsó Andrea országos elnökségi tag

Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Moldován László VII. kerületi LMP-s képviselő és Jancsó Andrea országos elnökségi tag

Jancsó Andrea országos elnökségi tag, az LMP IX. kerületi önkormányzati képviselője szerint a Városliget attól nem lesz jobb hely, hogy bővítése és rendbetétele helyett például a Petőfi Csarnok területére egy jóval nagyobb épületet húznának, vagy egy olyan épületet emelnek, amelynek funkcióját "még senki sem tudta értelmesen elmagyarázni". 

A tájékoztatón Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy a Párbeszéd Karácsony Gergelyt választotta miniszterelnök-jelöltjének. Közölte: a pártok belügye, hogy kit és mikor választanak miniszterelnök-jelöltjüknek, így azt a "most gyakorlatilag egy nullaszázalékos párttá vált" Párbeszéd is megteheti.

Szerző