Ismét előztek a szocialisták

A kormányközeli Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásának eredményei szerint a kormánypártok előnye stabil, a Jobbik támogatottsága tovább csökkent, ezzel mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP megelőzte a szélsőjobboldali pártot. 

A kormánypártok támogatottsága szerintük jelenleg 32 százalék a teljes népességen belül, a Jobbik hónapok óta tartó gyengülése folytatódott, áprilisban már csak a teljes népesség 9 százaléka szavazott volna a pártra; az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében jelenleg 12 százalék, a DK és az LMP 4-4 százalékon áll, az Együttre továbbra is 1 százalék voksolna. A közlemény szerint a többi pártra összesen a megkérdezettek 5 százaléka szavazna, a bizonytalanok aránya 33 százalékra emelkedett az elmúlt egy hónapban.

Szerző

A CDU nyert a Schleswig-Holstein tartományi választáson

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Schleswig-Holstein tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 33-34 százalékát szerezte meg.  A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) messze lemaradva, a szavazatok 26-27 százalékával a második helyen végzett. Vasárnap este Schulz elismerte vereségét.

A Zöldek a szavazatok 12,5-13,5 százalékát szerezték meg az exit pollok szerint.
A liberális FDP 10,5-11,5 százalékot szerzett.
A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 5,5 százalékával jutott be a kieli Landtagba.
A helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-re 3-3,5 százalék szavazott.

Szerző

Záporos, hűvösebb hételeje

Lehűléssel kezdődik a jövő hét, többfelé napközben is csak 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, néhol a leghidegebb órákban mínuszok is lehetnek. A hét második felében azonban ismét 20-25 fok körüli meleg lehet, de a több-kevesebb napsütés mellett többször várható zápor, zivatar. Hétfőn elszórtan, főként az Eger-Békéscsaba vonal széles sávjában várható gyenge eső, zápor. A Dunántúlon és a középső területeken akár hosszabb időszakokra is kisüthet a nap. A szél többfelé megerősödhet. Hajnalban 6-12, napközben  15-20 fok között alakul a hőmérséklet. 

Kedden erős lesz a szél, a Dunántúlon és néhol északkeleten viharos széllökések is lehetnek. Hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, szórványosan valószínű eső, záporeső. A leghidegebb órákban 4-10 fok lehet, napközben 10-15 fokig melegszik a levegő.

Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett legfeljebb néhol északon lehet gyenge eső.  A minimumhőmérséklet -2 és + 3 fok között valószínű. A csúcshőmérséklet  11-16 fok között alakul.

Csütörtökön ismét több helyen megerősödik, a Dél-Dunántúlon akár viharossá fokozódhat a szél. Elsősorban a délutáni, esti órákban alakulhat ki záporeső, egy-egy zivatar. Hajnalban 2-7, napközben 17-23 fok körül várható a hőmérséklet.

Pénteken több helyen - délután főként északon, északkeleten - alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. A szél helyenként erőssé, zivatarban viharossá válhat. A leghidegebb órákban 9-15 fok lehet. A nappali maximumok 18-25 fok között alakulnak, északkeleten lehet a hűvösebb.

Szombaton is többfelé várható zápor, zivatar, erős, akár viharos széllel. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-16, a legmagasabb hőmérséklet többnyire 20-26 fok között valószínű.

Vasárnap is megerősödhet a szél és szórványosan zápor, főként keleten néhol zivatar is lehet, de már napsütés is várható. A leghidegebb órákban 9-15 fok lehet. Napközben 18-24 fokig melegszik a levegő.

Szerző
Témák
időjárás