Kis magyar szerencse - Nade kinek?

Publikálás dátuma
2017.05.09. 07:20
ÚJ FŐNÖK - A szerencsejáték ellenőrzését is erősebben köti magához a kormány - Népszava fotó/Tóth Gergő
Új hatóság A NAV-tól független, önálló szervezetté válik és a szerencsejáték-felügyelet, amely egyszerre két miniszterhez is tartozik majd. A kormány rendeletben részletezi majd a feladatokat.
ÚJ FŐNÖK - A szerencsejáték ellenőrzését is erősebbenköti magához a kormány - Népszava fotó/Tóth Gergő

ÚJ FŐNÖK - A szerencsejáték ellenőrzését is erősebbenköti magához a kormány - Népszava fotó/Tóth Gergő

Alapjaiban változik meg a honi szerencsejáték piac ellenőrzése, derül ki „a Magyarország 2018. évi központi költségvetésének megalapozásáról” szóló törvénytervezetből, amelyet egyébként a büdzsével együtt még múlt héten nyújtott be a kormány nevében Semjén Zsolt. Ha a dokumentumot figyelmesen olvassuk, akkor kiderül, hogy eddig a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) berkein belül, főosztályként működő Szerencsejáték Felügyelet önálló hatósággá válik. Ezt követően pedig a kormány határozza meg a szervezet munkáját, hiszen „Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a szerencsejáték felügyeleti hatóságot rendeletben kijelölje és e hatóság törvényben meghatározott feladatait végrehajtási szabályait rendeletben meghatározza” - szól a tervezet egyik módosító pontja. Ezt nehéz lenne másként értelmezni, hogy a szerencsejáték piacnak immár az ellenőrzési területét is szeretné még közelebb húzni magához az Orbán-kabinet.

A törvénytervezet indoklásából ráadásul egy igencsak „véleményes” körülmény is kiderül. A szerencsejáték piacon a munkát ugyanis két miniszter között osztják meg. Az egyik az adópolitikáért felelős miniszter, azaz Varga Mihály, a másik pedig a szerencsejáték szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter, azaz Seszták Miklós lenne. Az adópolitikáért felelős miniszter a koncessziós rendszer működtetésével kapcsolatban (pályázatok kiírása, pályázat nélküli ajánlattételi eljárások lefolytatása, koncessziós szerződés megkötése, végrehajtása), míg a szerencsejáték szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter a szerencsejáték szervezés felügyeletével és az önálló szerencsejáték felügyeleti hatóság irányításával kapcsolatos feladatokban lenne illetékes.

Ha utóbbi miatt sokan összevonják a szemöldöküket, és ez nem véletlen. Mint ismert, az eddig utolsóként, tavaly megnyitott játékbarlang, a győri CasinoWin mögött a Treff-Klub Kft. áll, amelynek az ügyvezetője Kruppa Zsolt András. Utóbbi üzletember Seszták Miklós közeli ismerőse, olyannyira, hogy feleségeik korábban közös céget tartottak fenn. Korábbi állandó lakcímeik tanúsága szerint Kisvárdán sokáig egy utcában laktak. Kruppa Zsolt pedig jelenleg is ügyvezető-tulajdonosa annak a Várda King Invent Kft.-nek, amelynek egyik telephelye – a cégbírósági adatok szerint - a Seszták Miklós tulajdonában lévő helyi Opel-kereskedésben van. E szerint nehéz lenne azt mondani, hogy a felügyeleti hatóság vezetésével megbízandó miniszter nagyon messze lenne a piac egyik meghatározó kaszinójától.

Lapunk egyébként úgy tudja, hogy az új hatóság vezetésével Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárát, Koszorús Lászlót bíznák meg. A változtatásokkal és az esetleges új vezetővel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, ám egyelőre nem érkezett válasz a tárcától.

Kevés a hazai kerékpárút

Publikálás dátuma
2017.05.09. 07:18
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A magyar lakosság "bicikli-párti", a 18-69 évesek közel 70 százaléka rendelkezik saját kerékpárral és 65 százalékuk, ha csak alkalmanként is, de szokott kerékpározni, ötödük pedig szinte minden nap biciklire pattan. Mindez a Cofidis Hitel Monitor országos reprezentatív kutatásból derült ki.

A lakosság kétharmada a biciklit a mindennapi közlekedésre alkalmas eszköznek tartja, ugyanennyien vélik azt is, hogy még mindig nincs Magyarországon elég bicikliút ahhoz, hogy a kerékpár a mindennapi közlekedés része legyen. A biciklizők többségét leginkább az motiválná, ha több lenne a kerékpárút. A jelenlegi körülmények között csak négyből egy felnőtt közlekedik rendszeresen kerékpárral. A magyarok kerékpárra legfeljebb 10 ezer forintot költenek évente, ha új kerékpár vásárlásban gondolkoznak nem mennek 60 ezer forint fölé.

Az Eurobarométer nemzetközi felmérés adatai szerint Magyarország a rendszeres kerékpárhasználat tekintetében a negyedik legjobban teljesítő ország volt az EU-ban 2013-ban, a megkérdezettek 45 százaléka hetente legalább egyszer kerékpárra ült. Ezzel szemben 2017-re a kutatás szerint némi visszaesés érzékelhető, mert jelenleg csupán 35 százalék mondja ugyanezt.

Szerző

Megszűnt a Balaton Mix

Publikálás dátuma
2017.05.09. 07:18

Tizenhárom év után megszüntetik a vonatokat és a hajókat összekapcsoló kedvezményes jegyet, a Balaton Mix rendszert. A MÁV-Start és a Balatoni Hajózási Zrt. döntött a megszüntetésről, mert tapasztalataik szerint a befektetett energiák és a promócióra fordított összegek nem hozták meg az elvárt eredményt. Ennek oka azonban az, hogy az emberek nem tudták, hogy létezik.

Szerző