Durva kampány Csehországban

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:32
Andrej Babis távozását követelték a prágai tüntetők FOTÓ: REUTERS/DAVID W. CERNY
Tüntetéshullám törhet ki Csehországban, mivel Milos Zeman elnök egyértelműen a gyanús ügyekbe keveredett pénzügyminiszter, Andrej Babis érdekeit védi.

Több tízezres tüntetést tartottak szerda este Prágában és több más csehországi városban a belpolitikai válság kapcsán. Milos Zeman ugyanis az alkotmány határait feszegetve, időnként azokat túllépve avatkozik be az eseményekbe, egyértelműen úgy, hogy Andrej Babisnak kedvezzen. Az ANO nevű párt kormányban is szóhoz jutó elnöke, pénzügyminiszter – aki hazája második leggazdagabb embere –, korrupciós ügybe keveredett, ráadásul egy hangfelvétel szerint minden jel arra vall, hogy nyomást gyakorol a tulajdonában lévő lapok munkatársaira, s így akarja tovább növelni politikai befolyását.

A szlovákiai születésű Babis a 35 ezer főt foglalkoztató és több mint kétszáz céget magában foglaló Agrofert holding, illetve fontos termőterületek tulajdonosa, mindemellett médiamágnás. „Cseh Berlusconinak" is nevezik, bár a labdarúgás hiányzik palettájáról.

Amikor 2012-ben megalapította az ANO-t, azt állította, a korrupció ellen lép fel. Ügyesen építgette politikai karrierjét, kihasználva a két napilapja, a Lidové Noviny és a Mladá fronta Dnes adta lehetőségeit, no és azt, hogy pénzügyminiszterként is a kormány belső ellenzékeként viselkedett. Ennek következtében az ANO az idén októberben esedékes választás favoritjává lépett elő, a legutóbbi felmérés szerint kilenc százalékkal előzheti meg a szociáldemokratákat.

Csakhogy tőzsdei tranzakciók révén az adócsalás gyanúja vetült Babisra, ezért Bohuslav Sobotka kormányfő először benyújtotta a teljes kabinet lemondását, mondván nem tűrnek meg egy korrupt politikust, később azt közölte, csak a pénzügyminiszter menesztését kéri Milos Zemantól. A cseh elnök azonban nem volt hajlandó erre, arra hivatkozva, hogy a kormányfőnek tájékoztatnia kell őt arról, ki lesz Babis utóda. Cseh alkotmányjogászok szerint ez az alaptörvény egy meglehetősen sajátos értelmezése, mivel az államfőnek kötelessége lenne, hogy teljesítse a kormányfő kérését, igaz, időkerete nincs rá. Zeman azt mondta, inkább távozzék a kormány, s írjanak ki előrehozott választást, Sobotka azonban ellenzi ezt.

A kormányválság nyilvánvalóan összefügg a közelgő parlamenti választással, s bár szerdán tízezrek vonultak az utcára Babis és a vele összejátszó Zeman ellen, nem valószínű, hogy a mostani botrány megtépázza az ANO népszerűségét, s a szociáldemokraták a voksolásig beérnék Babisékat. A koalíció vezetői szerdán válságtanácskozásra ültek össze (épp a Luxemburgban tárgyaló kormányfő távollétében), ez azonban nem hozott eredményt, s egy ideig nem is várható előrelépés, mivel Zeman elnök tegnap Kínába utazott.

Szerző

Abszurd dráma a Fehér Házban

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:31
A Fehér Ház előtt demonstráltak James Comey menesztése miatt FOTÓ: REUTERS/JONATHAN ERNST
Az FBI-főnök menesztése inkább súlyosbította Donald Trump gondjait, de csekély az esély, hogy különleges ügyészt nevezne ki a republikánus többségű kongresszus.

James Comey, a nagy sietséggel menesztett FBI-igazgató azt üzente volt munkatársainak, őrizzék meg függetlenségüket. „Az FBI a hozzáértés, az őszinteség és a függetlenség bástyája kell, hogy maradjon” – írta levelében a Szövetségi Nyomozó Iroda volt vezetője, akit azonnali hatállyal állított fel kedden székéből Donald Trump. Az NBC News szerint azért dühödött meg Comeyra az elnök, mert nem volt hajlandó véget vetni a Trump emberei ellen gyanús orosz kapcsolataik ügyében folyó vizsgálatnak.

Egy héttel korábban Sean Spicer fehér házi szóvivő még azt mondta: az elnök teljes mértékben megbízik az FBI főnökében. Ez már akkor sem volt igaz. A sokat bírált szóvivő a válság elől a seregbe menekült, Spicert néhány napos tartalékos gyakorlatra hívták be, s így helyettese próbált – nem nagy sikerrel – válaszolni a kényelmetlen kérdésekre.

A The Washington Post úgy értesült, az igazságügyi tárca nemrégiben felvett helyettes vezetője, Rod Rosenstein le akart mondani, mivel a Fehér Ház úgy állította be, hogy az ő javaslatára döntött az elnök Comey kirúgásáról. Valójában az történt, hogy Trump már meghozta a döntést, csak az igazságügyi tárcát kérte meg a menesztés jogi megalapozására.

Kiderült, hogy Comey további anyagi forrásokat kért az igazságügyi tárcától, hogy ki tudja bővíteni a vizsgálatot, amelyet Trump Twitteren eleve pénzpazarlásnak ítélt. Ezt Comey több honatyának elmondta, Jeff Sessions tárcája viszont tagadja, hogy megtörtént volna. Sessionst magát is bírálják, mivel ő is azok közé tartozik, akiknek voltak kétes orosz kapcsolatai, s ezért kivonta magát a vizsgálatok illetékességi köréből. Hogyan tehetett akkor ajánlást Comey leváltására?

A szenátus hírszerzési bizottsága jövő keddre tanúskodni hívta az FBI-igazgatót, a Politico úgy tudja, hogy Comey helyettese, Andrew McCabe megy el. A bizottság kötelezte Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, Mike Flynnt, hogy nyújtsa be az orosz illetékesekkel folytatott kapcsolatfelvételeiről meglévő dokumentumokat. Nagyon ritka, hogy a testület ilyen idézést ad ki, ám Flynn az első felszólításnak nem tett eleget.

Noha az FBI mellett a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottsága is vizsgálódik a Trump-kampány és Oroszország összejátszása ügyében, csekély az esély, hogy független, különleges ügyészt neveznek ki. A kongresszus mindkét házában republikánus a többség, s csupán maroknyi republikánus honatya – a szenátusban John McCain és Lisa Murkowsky – állt ki e demokrata felvetés mellett. A demokraták magukban a nekik nem tetsző FBI-igazgató utódának kinevezését sem tudják megakadályozni, obstrukciójuknak egyszerű többséggel is véget vethetnek a republikánusok.

A fehér házi dráma egyre abszurdabb fordulatokat vesz. Miközben Washingtonban a nixoni párhuzamokat idézték, Donald Trumpnál járt szerdán Nixon egykori külügyminisztere, nemzetbiztonsági tanácsadója, Henry Kissinger, Trump az ő jelenlétében közölte, hogy Comey rossz munkát végzett. Az elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozójáról kitiltották az amerikai sajtót, közben pedig a TASZSZ tett közzé fotókat, amelyeken Trump a washingtoni orosz nagykövettel fotózkodik. Szergej Kiszljak volt az, aki szorgosan építette kapcsolatait a milliárdos embereivel a tavalyi kampány során, s akinek lehallgatott telefonbeszélgetései a különféle vizsgálatok tárgyát képezik.

Szerző

Trump: mindig is el akartam bocsátani az FBI exfőnökét

Publikálás dátuma
2017.05.11. 22:54

Donald Trump amerikai elnök egy csütörtöki televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy "mindig is szándékában állt az FBI főnökének elbocsátása". 

Trump elnök az NBC televíziónak adott interjújában erősítette meg a héten már kifejtett álláspontját. "Tudtam, hogy el fogom bocsátani, bármit is javasoljanak nekem - fogalmazott Trump az NBC riporterének. "Ez egy fecsegő, egy szájhős" - minősítette az elnök James Comey volt FBI-igazgatót. 

Az elnök elmondta: korábban valóban megkérdezte a Szövetségi nyomozó Iroda igazgatójától, hogy az Oroszországgal kapcsolatos nyomozásnak ő is alanya-e, vagyis a vizsgálatok rá is kiterjednek-e. "Tudom, hogy engem nem vizsgálnak. Engem személyesen nem" - szögezte le Donald Trump. "De nem a kampányokról, vagy bármi másról beszélek" - tette hozzá. Az elnök kifejtette, hogy ezt a tényt James Comey három különböző alkalommal is megerősítette neki: egyszer egy vacsorán, kétszer pedig telefonbeszélgetéswk során, melyek közül az egyiket ő, a másikat pedig Comey kezdeményezte. 

Az FBI-igazgatónak elküldött - és aztán a sajtónak is átadott - elbocsátó levelében Donald Trump megköszönte Comey-nak, hogy három alkalommal is informálta arról: a vizsgálat személy szeint rá nem terjed ki. 

Az NBC-interjúban Donald Trump hangsúlyozta: a döntést maga hozta meg, s nem kérte ki az igazságügyi minisztérium véleményét. Ugyanakkor szerdán Mike Pence alelnök azt állította a Capitoliumon újságíróknak adott interjújában, hogy Trump elnök a minisztériummal konzultálva, Rod Rosenstein miniszterhelyettes tanácsára hozta meg döntését.  Csütörtöki amerikai sajtóhírek, köztük a Politico című lap információiszerint Rosenstein a lemondását fontolgatja.

Szerző