Habonyközeli cégekhez került 11 milliárdnyi "plakátpénz"

Publikálás dátuma
2017.05.11. 21:30
Gyűlöletkeltő kormányplakátok tömkelege a Soroksári úton FOTÓ: Molnár Ádám
Összesen csaknem 11 milliárd forint értékű szerződést között az elmúlt néhány hónapban a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátása” – derül ki a minisztériumnak a kormány oldalán közzétett adataiból. 

A tárca körüli viszonyokat ismerők azt állítják, hogy az eredmény egyáltalán nem meglepő. Megközelítően 10 milliárdra a Balásy Gyula vezette New Land Media Reklám Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. szerződött, míg a fennmaradó tételt a Csetényi Csaba által irányított Network 360 Reklámügynökség Kft. és Affiliate Network Kft. konzorcium vitte el. A piacon az utóbbi cégeket nyíltan Habony Árpádhoz közelinek tartják.

Szerény összegűnek semmiképpen sem mondható szerződéseket kötött a Rogán Antal által irányított Miniszterelnöki Kabinetiroda (MK) az elmúlt év végén és az idei év elején „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátása” kampányra. Nincs részletezve, de aligha kétséges a kontraktusok az utóbbi hónapokban a kormány által indított óriáskampány-sorozatról szólnak, amelyek a jelek szerint év végig kitartanak.

A kormany.hu-n az MK tette közzé a szerződéseiről szóló dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy a Balásy Gyula vezette New Land Media Reklám Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. egyrészt egy 7,8 milliárd forintos bizniszt nyert el az említett célokra, amely megállapodás idén február 15-től, december 5-ig tart. Ám ezzel nem ért véget a történet. Ezenfelül ugyanis hasonló „szolgáltatásra” egy 1,9 milliárd forintos üzletet is nyélbe ütöttek a január 4. és december 5. közötti napokra. Még ezzel sem ért véget a New Land jó szériája. „Komplex stratégiai kommunikációs feladatok ellátása” címen, ugyanis egy 85 millió forintos szerződést is sikerült tető alá hozni.

A New Land mellett a Csetényi Csaba által irányított Network 360 Reklámügynökség Kft. és Affiliate Network Kft. kettős is egy komoly szerződéssel lett gazdagabb. Ugyancsak „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos kommunikációs feladatokra" ez a konzorcium is elnyert – 2016. november 29. és idén augusztus 10. közötti hetekre - egy 1,14 milliárdos megállapodást.

Mint ismert korábban Balásy cége alakíthatta ki a Magyar Nemzeti Bank bankjegycsere programjának kampányát, amelyhez kapcsolódott egy pénzügyi tudatosságot erősítő program is. Balásy Gyula vállalata egyébként részt vett a 2015-ös "Ha Magyarországra jössz..." szlogenű kampányban is. A piacon nyíltan arról beszélnek, hogy a Network 360 Reklámügynökség Kft. és Affiliate Network Kft. csoport Habony Árpád, miniszterelnöki főtanácsadóhoz köthető. Ugyanez igaz Csetényi Csabára is, aki amúgy Rogán Antal miniszter pasaparki szomszédja. 

Elhullott a méhek harmada

Publikálás dátuma
2017.05.11. 19:38
Illusztráció: Thinkstock
A méhek egyharmada hullott el Jász-Nagykun-Szolnok megyében télen. A túl kevés termelő méh miatt valószínűsíthető, hogy idén kevés repce- és akácméz lesz - tájékoztatott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének szaktanácsadója csütörtökön.

Molnár Ferenc elmondta, hogy nem önmagában a nagy hideg okozta a méhelhullást, hanem a tavaly elszaporodott ázsiai varroa atka nevű kártevő, amely nagyon legyengítette a méhek immunrendszerét. A pusztulás oka volt ezek mellett, hogy magas salakanyagtartalmú mézharmatméz került a telelő élelembe.  Megjegyezte: az 1156 megyei méhész összesen 55 ezer méhcsaládjának mintegy egyharmada pusztult el télen. A megmaradt  állomány 20 százaléka nem termelőképes, ez azt jelenti, hogy körülbelül 27 ezer méhcsalád - az eredeti állomány fele - lesz termelő, a többi esetleg télre felerősödik - mondta.     Kitért arra, hogy a tavalyi gyenge termés mellett is tovább zuhantak a mézárak. Ennek okaként a hamisított mézek, a kínai dömpingméz európai piacokra történő bejutását nevezte meg.     

Az akácméz felvásárlási ára tavaly 1200 forinttal zárult, a napraforgó-, vegyes és repcemézé 700 forinttal. Megjegyezte: a 2015-ös mézmintavétel után kiderült, hogy minden harmadik európai uniós üzletben hamis méz kapható. Hozzátette:a kiváló minőségű magyar mézet állományjavítónak használják.     

Rádi Tibor,  az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke  elmondta: a méhészek egy része veszteség nélküli jó áttelelésről, mások a méhállomány 50-70 százalékos pusztulásáról számoltak be. Pest megye déli részén nagyobb mértékű volt a pusztulás, míg Örményes és Mezőtúr környékén alig tapasztaltak elhullást - tájékoztatott. Hozzátette: 240 méhcsaládjából több mint 50 pusztult el kora tavasszal.

Szólt arról, hogy a várható mézmennyiséget a méhcsaládok számán kívül számos tényező befolyásolja. A repcénél például a szeles, hűvös, csapadékos időjárás okozott gondot. Molnár György, a jászberényi Szatmári László Jászsági Méhész Egyesület elnöke elmondta: az egyesület mintegy 200 tagjának 11 ezer méhcsaládja van, a méhészek zöme "az akácon van már".     Előrevetítette: némi problémát okoz majd, hogy a méhészek keresik azokat a területeket, ahol nem fagyott el az akác, így lesznek túlterhelt méhlegelők. A mézelő növények méztermelő-kapacitása adott, ha több méhcsalád jut a területre, akkor az egy családra jutó hozam csökken - jegyezte meg.    

Az egy négyzetkilométerre eső átlagos méhcsalád-szám 12-13 a megyében, Európában ez rendkívül nagy méhsűrűségnek számít - közölte.

Szerző

Orbán kihívóiról ír a Le Monde

Publikálás dátuma
2017.05.11. 18:27
FOTÓ: REUTERS/Eric Vidal
Feltűnő budapesti tudósításban számolt be a tegnapi Le Monde az Orbán Viktor utódlására pályázó magyar jobboldali politikusokról. Eddig kevésbé emlegetett konzervatív értelmiségiek teszik szóvá – írta Blaise Gauquelin, aki hosszabb ideje mintegy megfigyelőként van jelen a Duna-parti fővárosban -, hogy észlelhető a kormányfő hatalmának elhasználódása. 

A hajdani társakat az „illiberális demokrácia” szóhasználata bosszantja. A párizsi lap több más között említi Bod Péter Ákost, akit a rendszerré nőtt korrupció hoz ki a sodrából. „Kapitalista haverok veszik őt körül. Minden a vállalkozók elhájasodását szolgálja”.

Jeszenszky Gézát az sokkolja, hogy a hatalom leglátványosabb negatív jelensége a túljátszott orosz barátság. Minden ilyen értelmiséginek két közös vonás a jellemzője. Orbánnal az út végére érkeztek, miközben egymás között őrzik eredeti elkötelezettségüket. Nyilvános szerepléseikben arról igyekeznek meggyőzni a választókat, hogy a jövő évi választáson fosszák meg a kormányfőt többségétől. Úgy vélik, Orbánban túlteng az önkényesség. A tízmilliós lakosságot ez hajszolja rossz irányba.

A tagadás szele elérte Magyarországot, nyoma sincs semmiféle hiteles alternatívának. Orbán hajdani bizalmasa, Simicska Lajos nem is rejtve a szélsőjobboldali Jobbikat istápolja, egész Budapest most az ő szándékait igyekszik megismerni, húzta alá a Le Monde. Milyen kompromittáló információkkal rukkol majd elő? 

Szerző