Előfizetés

Veszélyben a nyári szezon Siófokon?

Fónai Imre
Publikálás dátuma
2017.05.13. 07:13
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Soha sem látott mértékben szaporodtak el a vetési varjak a városban, ahol a közelgő turistaszezon miatt is aggódnak; a károgó madarak a teraszos vendéglátó helyek asztalaira, parkok, sétányok járókelőire piszkítanak.

A Balaton-partra vezető legforgalmasabb sétány és számos vízparti utca már évek óta a fákon fészkelő varjak károgásától hangos. A lakók az idén úgy vették észre, hogy soha nem volt ilyen nagy számú madár a városban és ennyire szemtelenek, „otthonosak” sem voltak korábban. Három éve is hiába kért már Siófok felmentést „az életidegen természetvédelmi előírások alól”, amikor a fák tavaszi gallyazását állította le az illetékes nemzeti park a városban, a varjak fészkelési időszakára hivatkozva.

A helyi képviselő-testület ülésén arról beszéltek a városatyák: óvodák, iskolák udvarán jelentek meg a madarak, piszkot hagyva maguk után; ez a közegészségügyi probléma miért nem fontosabb a varjak védelménél? A Siófok-környéki gazdák is panaszkodnak, mert kieszik az elvetett kukoricát a földjükből.

- Hiába kértünk segítséget, az illetékes szaktárca válaszában azt javasolta: a fészkes fák alá helyezzünk ki sátrakat – mondta a Népszavának Lengyel Róbert polgármester, aki szerint a varjak rendkívüli mértékű elszaporodása a turizmust is veszélyezteti és közegészségügyi problémákat is felvet. - Gyérítésükre továbbra sincs lehetőség – írta a Földművelésügyi Minisztérium. A válasz szerint a vetési varjú 2001 óta védett, mivel a számuk vészesen csökkent a korábban a mezőgazdasági területeken végzett ritkítás miatt. A varjak nagy része éppen emiatt nagyobb biztonságot keresve költözött be a városokba. A szaktárca szerint a fészkek eltávolítására egyedi engedéllyel közérdek, vagy közegészségügyi szempontok esetén van lehetőség, de ez sem hosszú távú megoldás, mert a varjak ez esetben új költőhelyet keresnek az adott településen.

A polgármestert nem nyugtatta meg a minisztérium válasza, már csak a közelgő szezon miatt sem; a városvezetés utánajár, hogy például repterek, vagy más kiemelt objektumok esetében milyen megoldást engedélyeztek a hatóságok a hasonló problémára.

A korábbi irtás elől a városokba menekült varjak jól érzik magukat az ember környezetében, hiszen élelmet is találnak az eldobált szemétben – mondta a Népszavának egy természetvédő. Úgy vélte, meg kell tanulnunk együtt élni velük, ha már egyszer sikerült urbanizálnunk őket. Ma már vissza se nagyon lehetne szoktatni őket a természetbe; a városokban, falvakban nőnek fel, az ad nekik biztonságot. A védekezés pedig azért sem egyszerű, mert a varjúfélék intelligensek, gyorsan tanulnak, alkalmazkodnak.

Zavarják a vendégeket
Nemcsak Siófokon okoznak gondot a varjak. Bükkfürdő egyik wellness szállójának vendégkönyve arról tanúskodik, a pihenni vágyók bejegyzéseinek nagy része is a madarak zavaró jelenlétére hívja fel a figyelmet.Kis pártokkal verseng a Momentum

Május elején az LMP-vel és a DK-val volt azonos támogatottsága a Momentum Mozgalomnak, amelyről januárig nem is hallott a közvélemény – derül ki az Index és a Závecz Research (ZR) közös reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A ZR áprilisi adataihoz képest a Fidesz 27 százalékos támogatottsága nem változott. Az MSZP-re 13 helyett 11 százalék szavazna, a Jobbikra 11 százalék helyett 10. Kiderült, a Fidesz-szavazókon kívül szinte teljes az érdektelenség a kormány levelei iránt. Akik visszaküldték már a kormány kérdőívét, azok bő kétharmada Fidesz-szavazó.

Tudjuk is, meg nem is: Szabó László

Megszólalt a rendőrség is a 444.hu újságírójának ügyében.

Halász Júlia korábban azt mondta, a fideszes Szabó László nem engedte vissza egy fideszes fórumra, elvette a telefonját, lökdöste, a karjánál fogva kivezette az épületből. Az újságíró kihívta a rendőröket, akik megérkezésük után állítólag azt mondták neki, nem tudták azonosítani a támadót. A BRFK a hvg.hu kérdéseire közölte: "a valóság ezzel szemben az, hogy az esetről történt bejelentést követően a rendőrök 10 percen belül kiérkeztek, azonban az intézkedés időpontjában a rendezvény már véget ért. Ettől függetlenül, a járőrök a helyszíni adatgyűjtés során megállapították a bejelentésben szereplő férfi személyazonosságát". Azt nem írták, hogy az azonosított férfi Szabó László volt-e.