Jazz;Sárik Péter Trió;

2017-05-16 07:46:00

Lucky Dog - Kampány a jazz népszerűsítéséért

Lucky Dog, azaz Boldog kutya címmel jelentette meg legújabb lemezét az Európa-szerte elismert jazz-zongoraművész és zeneszerző, Sárik Péter triója. Ezzel párhuzamosan Sárik elindította az I Love Jazz kampányt.

„Két évtizedes pályám során azt tapasztaltam, hogy itthon – bár a jazz bizonyos szempontból reneszászát éli – nagyon sokan idegenkednek tőle” – mondja Sárik Péter. „Ez legtöbbször azzal magyarázható, hogy valamilyen negatív sztereotípiát kapcsolnak hozzá. Ez lehet egy rossz koncertélmény, a műfajjal való egyszeri szerencsétlen találkozás, mások pedig egész egyszerűen nem tudnak semmit a jazzről.” Május elején ezért hirdette meg az élő koncertek mellett a közösségi médiára épülő I Love Jazz kampányt, amelynek célja, hogy új rajongókat szerezzen a műfajnak. Korábban is voltak ilyen próbálkozásai; például a Jazzkívánságműsor – amikor a publikum dönthette el, hogy milyen dallamokra improvizáljanak –, vagy a gyerekeknek szóló Jazzmesekönyv és más, interaktív előadások.

Beethoven és bárzene
Sárik Péter szereti átlépni a műfaji határokat. Másfél évvel ezelőtt kitalálta, hogy Beethoven kompozícióiból készít jazz-feldolgozásokat, s ezzel a programmal sikerült megtölteni a Zeneakadémia nagytermét. Idén kora tavaszal a Cziffra Fesztiválon viszont ő volt a művészeti vezetője annak a programnak, amely a Cziffra által is magas szinten művelt bárzene, az amerikai örökzöldek és a régi magyar slágerek világába kalandozott.

Az I Love Jazz kampány a Sárik Péter Trió vadonatúj, Lucky Dog című lemezére épül, amely a zenekarvezető szerint „energikus, sokszínű és életigenlő muzsika”. Triójának állandó ritmus-szekciója, azaz a bőgős-basszusgitáros Fonay Tibor és a dobos Gálfi Attila mellett öt vendéget hívott a lemezre, akik – szándékosan – eltérő stílusokat képviselnek. A gitárosok közül Gyárfás István a tradicionális swinget, Gyémánt Bálint a modern kamara-jazzt testesíti meg; a szaxofonos Borbély Mihály a kárpát-medencei és balkáni népzene felé kalandozik, az énekes-hegedűs Várallyay Petra zeneszerzőként is egészen egyéni stílust képvisel, Tar Gergely pedig egzotikus ütőhangszerekkel, például afrikai dobokkal, csörgőkkel, csengettyűkkel színesíti a hangzást. A lemezbemutató koncert június 2-án lesz a Budapest Music Centerben.

Sárik Péter
A negyvenöt éves, ceglédi születésű Sárik Péter (városának díszpolgára) 1997-ben diplomázott a Zeneakadémián. 2002-től a Jazzpression együttes tagjaként aratta első komoly sikereit, majd saját zenekarokat alapított – triója idén éppen tízéves. Énekesekkel (Fábián Juli, Berki Tamás) alkotott duói is kifejezetten sikeresek. 2013-tól a Recirquel Újcirkusz Társulat komponistája és zenei vezetője volt. Több szakmai díj (Artisjus, Fonogram, Emerton, Gramofon, Orszáczky Miklós-emlékdíj) birtokosa.