Közpénz a CÖF-nek adott félmilliárd

Publikálás dátuma
2017.05.18. 22:32
A CÖF korábbi gyűlése FOTÓ: Népszava
„Az MVM által előállított pénz, az állami vállalat lévén, az adófizetők pénze” – jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Ezzel cáfolta az MVM-et, amely azt állította a kormányközeli CÖF-nek támogatásként adott bő félmilliárd forinttal kapcsolatban, hogy „a társadalmi felelősségvállalási aktivitását nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi.

Lázár János e heti Kormányinfóján elhangzottakról bővebben ide kattintva olvashat!

Szerző

Az Origo irodájában járt a Momentum - Videó!

Publikálás dátuma
2017.05.18. 21:51
Forrás: Facebook/Momentum Mozgalom
„Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja” - írta a TASZ, miután személyesen ment be az Origo.hu szerkesztőségébe Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, hogy kérdőre vonja a kormányportál egyik, Momentumról lejárató cikket jegyzett szerzőjét.

Az esetről a párt videofelvételt is készített, amit közzétett a Facebookon.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke látogatásával arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az Origo hazusággyárrá silányított propagandagépezet lett. „Nem vagyok közszereplő, úgyhogy nem készíthetnek rólam semmilyen felvételt” - reagált az Origo újságírója, a videón amúgy elég félszeg és halk szavú Kovács András. Az Origo egyébként saját cikkében ezt a látogatást „betörésnek” nevezte.

Papp Gergő, a Momentum sajtósa a 444-nek cáfolta, hogy betörtek volna, szerinte egyszerűen besétáltak a szerkesztőségbe. Először eltévedtek az épületben, a fejlesztőkhöz nyitottak be, ők igazították útba őket a szerkesztőség irányába. A kellemetlen beszélgetéshez Tókos Lóránt vezérigazgató-helyettes is csatlakozott, vele kifejezetten jó hangulatú beszélgetést folytatott a két momentumos - vélte Papp Gergő. Tókos még viccelődött is: Persze, itt van Habony a tárgyalóban, gyertek!" - mondta a vezérigazgató-helyettes, majd megkérte a momentumosokat, hogy távozzanak, akik ezt meg is tették.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) úgy látja: az Origo székhelye magánterület, ahová momentumosoknak nem volt engedélye, hogy belépjenek és az újságíró - bár közszereplő - nem minden esetben filmezhető. A TASZ figyelmeztetett: ha a Momentum meg akarja ismertetni a választópolgárokkal a propagandának vélt sajtó működését, ahhoz jogszerű eszközöket válasszon.

Szerző

Gödi otthon - Gyalázatos állapotokat talált Székely László

Publikálás dátuma
2017.05.18. 20:12
Gödi speciális otthon Forrás: Google Street View
Elkészült az alapjogi biztos gödi TOPhÁZ speciális otthonról szóló jelentése. Az intézményben nemrég vizsgálat indult azután, hogy az értelmi fogyatékkal élők jogaival foglalkozó Mental Disability Advocacy Centre a helyszínen készült fotókkal illusztrált, lesújtó megállapításokat tartalmazó riportot tett közzé - írj a hvg.hu.

Székely László ombudsman az év elején azután kezdeményezett vizsgálatot a TOPhÁZ-ban, hogy az intézményben dolgozók tavaly szeptemberben már segítségért fordultak Nyitrai Imre helyettes államtitkárhoz a tarthatatlan körülmények miatt.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala megállapította, hogy nem tűr halasztást a férőhelyek kiváltása a gödi intézményben, ahol évek óta méltatlan állapotok – a személyi feltételek hiánya, a túlzsúfoltság, a lakóépület leromlott állapota – körülmények uralkodnak.

"Az intézmény kifejezetten gazdátlan, elhanyagolt érzést kelt, a fertőzésmentes és higiénikus környezet részben biztosított. Az alapjogi biztos szerint emiatt megengedhetetlen mértékben sérülnek az ellátotti jogok, a gondozási tevékenység nem megfelelő" – olvasható a dokumentumban.

Az ombudsmani jelentés kiemelte: a speciális otthonban uralkodó körülmények miatt csorbul a minden embert egyenlő mértékben megillető emberi méltósághoz való jog, valamint az egyenlő bánásmód követelménye, a fogyatékossággal élő személyek kiemelt állami védelmének kötelezettsége. Összességében és az egyes intézkedések önmagukban is felvetik a megalázó, embertelen bánásmód tilalmának sérelmét, nem teljesülnek a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményben foglalt nemzetközi kötelezettségek sem.

Az ombudsman megállapításaival az emberi erőforrások miniszteréhez, az intézmény fenntartójához, valamint az otthon vezetőjéhez fordult.

Szerző