13. havi nyugdíj - Az MSZP benyújtotta a javaslatát

Publikálás dátuma
2017.05.19. 17:00
FOTÓ: Népszava
Az MSZP benyújtotta a jövő évi költségvetéshez a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatot, az intézkedés költsége 272,5 milliárd forint lenne - közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Korózs Lajos, aki az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke is, azt mondta, az MSZP nem megy el szó nélkül amellett, hogy ma Magyarországon emberek százezrei élnek nyomorban. Hozzátette: ma több mint 71 ezer ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, 148 ezren vannak azok, akiknek a nyugellátása nem éri el az 50 ezer forintot és 331 ezernél több ember van, akinek a különböző járadéka nem éri el az 50 ezer forintot.

Korózs Lajos a 13. havi nyugdíj fedezetével kapcsolatban azon véleményének adott hangot, hogy nem lehet "bázisszemlélet" vagy "maradványelv" alapján gondolkodni a költségvetésről, vagyis nem lehet, hogy csak az szerepeljen a büdzsében, amely már tavaly is benne volt. Hozzátette: a jelenlegi struktúrában is van fedezet a 13. havi nyugdíjra. Kifejtette: a napokban derült ki, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 637 milliárd forint adótartozást engedett el, az Eximbanknak a keleti nyitásra több száz milliárd forintot biztosítanak, Rogán Antal minisztériuma több mint 20 milliárd forintot költhet el. Tízmilliárdok jutnak kisvasútra, lőtérépítésre, a Miniszterelnökség Várba költözésére több mint 200 milliárd lesz - sorolta.

Szerző

Feljelentést tettek a CÖF támogatása miatt

Publikálás dátuma
2017.05.19. 16:44
FOTÓ: NÉPSZAVA
A Jobbik feljelentést tett amiatt, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) 508 millió forint támogatást kapott 2016-ban a Magyar Villamos Művektől (MVM) - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az elmúlt 7-8 évben nem lehetett tudni, hogy a szervezet miből finanszírozza a kormánypártokat támogató akcióit. Hozzátette: kiderült, hogy az MVM támogatta a CÖF civil tájékoztatási tevékenységét, s felmerül a gyanúja annak, hogy a szervezet Vona Gábor Jobbik-, illetve Gyurcsány Ferenc DK-elnököt egy bohóc társaságában ábrázoló plakátjai ebből a forrásból, közpénzből készültek.

Szávay István szerint ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ezért a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tett. A jobbikos politikus azt is elmondta, valamennyi tárcától választ vár arra, hogy a hozzájuk tartozó intézmények támogatták-e a CÖF-öt.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette ki, hogy „az MVM által előállított pénz, az állami vállalat lévén, az adófizetők pénze”. Ezzel cáfolta az MVM-et, amely azt állította a kormányközeli CÖF-nek támogatásként adott bő félmilliárd forinttal kapcsolatban, hogy „a társadalmi felelősségvállalási aktivitását nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi.

Szerző
Témák
Jobbik CÖF

Körözik a ligetvédőt bántalmazó kopaszt - Videó!

Publikálás dátuma
2017.05.19. 16:24
Népszava fotó/Vajda József
Garázdaság és súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoz a rendőrség az úszó vb helyszínét védő kopaszokkal szemben.

A civil aktivisták fizikai bántalmazása miatt két nyomozást indított csütörtökön a zuglói rendőrkapitányság azonosító jelzést nem viselő őrző-védő emberekkel szemben. Az egyik biztonsági őr a délelőtt folyamán az egyik ligetvédőt vitte földre, aki a szinkronúszó versenyek építési területének kiterjesztését akadályozta meg - mobil kerítéseket döntött le. A biztonsági őr perceken át nem volt hajlandó elengedni földre szorított áldozatát, mintha ő kapott volna sokkot az általa alkalmazott agresszió miatt. Az egyik szemtanú szerint az ellenállásra képtelenné tett aktivistát a földön is ütötte. Őt garázdasággal gyanúsítják.

A délutáni volt a súlyosabb eset. Ekkor az építési területre behajtó kamionok útjába ülőkordont igyekeztek vonni a ligetvédők. Egyiküket célzottan fejen ütötte az egyik kopasz biztonsági. A rendőrség vele szemben körözést adott ki a fényképét is közzétették, de személyleírása is olvasható a rendőrség honlapján. A férfinak a megkésett késett rendőri intézkedés közben sikerült elhagynia a munkaterületet.

A ligetvédők közül csütörtökön egy francia állampolgárt állítottak elő, aki még este elhagyta a zuglói kapitányságot. Péntek reggel a Városligeti tó medertől a Olof Palme sétány-Paál László sétány-Dvorák sétány által határolt közterületre érvényes területfoglalási engedéllyel rendelkező Antal Nikolettát vitték be a rendőrök. A zöldvédő aktivista négy órát töltött a XIV. kerületi kapitányságon, telefonja adatait lefoglalták. Őt a ligetvédőt földre teperő biztonsági őr megütésével gyanúsítják. Antal csütörtök délelőtt ennél súlyosabb bántalmazást szenvedett el. Az egyik idősebb őrzővédő a karját húzta, majd megütötte, a földhöz vágta. A mentősök azt mondták, feltehetően agyrázkódást szenvedett.

A George Washington szoborig frissen lezárt parkban a kivitelezők egy földmunka géppel kezdtek dolgozni, betongyűrűket is látni a helyszínen. Az arra járók sorban méltánytalankodtak amiatt, hogy ezzel megszüntették parki sétányt a Vajdahunyad vár és az Olof Palme sétány között.

Szerző