Kétfrontos művészet

Publikálás dátuma
2017.05.22 07:47
Hangzavar, 1960
Fotó: /
Már a folyosói kronológiából láthatja a néző, hogy komoly kiállításra számíthat. Abból a társadalom- és technikatörténeti folyamatábrából, amelynek tárgya nemcsak Kondor Béla méltatlanul rövid életét keretezte, hanem amelyet Kondor művészete folyamatosan átélt, értelmezett, de amely összefüggésekre nem volt szokás komolyabban ügyelni.

Nem kevésbé ismeretlen, azaz meglepetés az a három murális, amelyet korábban legfeljebb a megboldogult Duna Intercontinental rendszeresebb vendégei láthattak egy étterem falán, és amelyeket példásan, téglafalastul, mozgatható keretben kölcsönzött az utódhotel a kiállításra.

Remekművek kilencszázhatvankilencből. A szinte Giotto-i kék háttéren isten tudja, melyik Dürer előtti fametszetsorozatból előjött figurák, amelyeknek a félszegségét nemcsak az adja, hogy nem tudják eldönteni, középkoriak legyenek-e még, vagy már óvatosan reneszánszak. A triptichon Katonája fegyver helyett csak egy palackot szorongat, a Király hátterében modern épület, miközben országalma helyett hosszúszárú igazit tart a kezében, így aztán semmi kivetnivaló az őszinteségben, miszerint a Szerzetes egyszerre szorít a keblére könyvet és megint csak palackot.

Groteszk, vidor kedélyű, mégis igen távol a nótás kedvű vendéglátóipari piktúrától. Groteszkje sokkal közelibb ahhoz a meghatóan virgonc kettősséghez, amely mellette, a murális szekcióban a pécsi pannók gyerekfiguráit, rohangászásait, hangzavarát gazdagítja.

Kondor életművének, festészetének, grafikájának is lételeme a groteszk. Egy olyan korban, amelyben itthon még sokáig szinte államilag volt kötelező a tagolatlan derű, és amelyben (hagyjuk a külföldet) a másik végen, mondjuk, az „ellen-itthon” régióiban nem kevésbé divat a tagadás, a Kondor-méretű szuverén művészet ellentmondásokban fogalmazott.

Bukás (Szent Antal megkísértése), 1967

Bukás (Szent Antal megkísértése), 1967

Szent Margit szigetén egy velocipéd, egy Blake illusztráción egy kombájn, a főmű Darázskirályon egy madárnyi szárnyas rovar szól bele az ábrázolásba. A hang szürreális, Kondor, a pályáját ötvenhatban kezdő festő-grafikus ezt az örökséget is méltó utódként alkalmazza. Nehéz idők járnak; hatvankettő-hatvanhárom táján a fiatal művészeknek egyfelől még sokáig a hivatalosság dogmáival, másfelől és sokkal inkább a nagyon lassan, késve fölfedezett modernizmus tényével kell megküzdeniük. Nem csoda tehát, ha a késői felfedezés következményeként tucatjával készülnek a konstruktivizáló traktorista- és munkásképek, az expresszív-vadul megtámadott tájak, seregnyi emésztetlen átmenet.

Kondor mély, integrált és szuverén világa szuverén nyelven szólal meg. Ő is látja – a kortársak zöménél hamarabb felfedezi – a klasszikus koroké mellett a modern múlt hagyatékát, a konstruktivizmust is, az expresszionizmust is. Csakhogy kockásra szerkesztett városkép helyett valóságos lírai tájat épít csupa szerkezetből A Felszabadulás tér tatarozása címen, és expresszíven szúrós, hím Őrangyalt állít egy város fölé.

Egyéni, kimagasló, utánozni csak szánalmasan lehet. Kondor ezért is magányos úgyszólván egész életében. A kezdetekben a dogmatizmus nem érti (nem akarja érteni) a nyelvét, következésképp festői-grafikusi lényegét sem, utóbb az a csalódott újavantgárd tagadja meg, amely hosszú ideig a zászlajára tűzte, s amely felől, sajátos módon, ma éppen szocreálnak látják.

A kor mozgalmi nyelve valami ilyesmit nevezett kétfrontos harcnak, ámbár Kondornak eszébe sem volt harcolni. De két tábor között alkotott, és kezdjük nem reklámtúlzásnak tekinteni, hogy a méltó kiállítás felvezető szövege Csontváry- és Vajda-analógiát használ.

INFÓ: Kondor Béla gyűjteményes kiállítása. Várkert Bazár, Testőrpalota. 2017. július 2-ig.

Bővebben: www.gyularozsa.com

2017.05.22 07:47

Irodalmi szenzáció – megjelent Szabó Magda kiadatlan kisregénye

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:19

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Csigaház címmel jelent meg Szabó Magda hagyatékban talált kisregénye. Az eddigi ismereteink alapján a szerző költőként kezdte pályáját, ez a vélekedés azonban megdőlni látszik.
Két iskolai füzet, kockás borítójukon a cím: Csigaház, alatta az 1944-es évszám, és az SzM szignó. Szabó Magda eddig teljes egészében ismertnek hitt írói életműve egy különleges darabbal egészült ki: a hagyatékban talált kisregény az írói életpálya alakulását nagyban megváltoztatja. Mostanáig ugyanis úgy élt az irodalmi közvéleményben, hogy a szerző költőként indult, s első prózai alkotása az 1957-ben megjelent Freskó volt. Az irodalomtörténeti változást hozó mű azonban bizonyára nem véletlenül maradhatott kiadatlanul, ugyanis Szabó Magda tudatosan megsemmisítette a megjelentetni nem kívánt írásait – számolt be róla a kötetbemutatón Jolsvai Júlia, a Jaffa Kiadó főszerkesztője. A szerző így valószínűleg az utókornak szánta 1939-ben, Bécsben játszódó kisregényét, amely szerelmi és politikai szálak szövevényét rejti magában – s emiatt 1944-ben meg sem jelenhetett volna. A Csigaház nevű panzió lakóinak élete részleteiben tárul az olvasó elé: a Szabó Magdára jellemző módon tudhatjuk, hogy ki mit gondol, s érez, azonban a szereplők nem tudnak egymással beszélni, elmennek egymás mellett – emelte ki a bemutatón Jolsvai. A főszerkesztő rámutatott, nem csak az írónál már megszokott női karakterek lélektani fejlődésébe nyerhet az olvasó bepillantást a kisregény lapjain, de egy férfi esetében – aki a műben vázolt szerelmi négyszög egyik alappillére – is konkrét jellemrajz olvasható ki a műből.
Nagyon kevés kézirat maradt fenn Szabó Magdától, így különös jelentősége van jelen kötetnek, amely az eredeti kézirat alapján készült – hangsúlyozta Jolsvai. A most megjelent könyvbe beemeltek kéziratlapokat is, így az olvasók megismerhetik Szabó Magda kézírását, s bepillantást nyerhetnek a regényen végbement javításaiba. A főszerkesztő elmondta, bár az íróval már nem tudtak együtt dolgozni a szövegen, kizárólag apróbb módosításokra volt szükség; vesszőket, kisebb elírásokat javítottak. Az ember nem nyúl Szabó Magdához – fűzte hozzá. Az világosan látszik a mű kidolgozottságából, hogy nem ez volt a szerző legelső írása – emelte ki Jolsvai –, publikált az iskolaújságba, verseket, könyvismertetőket is írt, melyek azonban még nem kerültek elő a hagyatékból. Ami különösen jó hír az olvasóknak: valószínűleg újabb és újabb irodalmi csemegékre számíthatnak. Infó: Szabó Magda: Csigaház, 2018, Jaffa Kiadó 

Két újabb kötet decemberben

Szabó Magda életművét az elmúlt években a Jaffa Kiadó karolta fel, s immár huszonöt kötetből álló sorozatuk további két művel bővül az év végéig: az író egy újabb szakácskönyvével, valamint egy fotóalbummal ajándékozzák meg a Szabó Magda irodalmi munkássága mellett, élete iránt is kifejezetten érdeklődő olvasókat.

2018.11.20 15:19

Alternatív Járat a Holdra

Publikálás dátuma
2018.11.20 11:29

Fotó: / Bende Csaba
A Negyvenkettő zenekar a 2000-es évek eleje óta koncertezik, s most jutottak el az első önálló lemezig. A Trip hajón élőben is bemutatják.
„A Negyvenkettő név igazából nem fed egyetlen konkrét zenekart, hanem a különböző időszakokban, különböző tagokkal működő együtteseim összesített fedőneve. A mostani felállásban rajtam kívül György Andi hegedül és énekel, Horváth Gábor basszusgitározik, Martinkó Tamás szólógitározik és Ágoston Gábor dobol. A koncerten pedig lesz egy-két vendégünk is” – meséli Nagy Balázs Krisztián, a zenekar alapítója, frontembere. „Hogy Negyvenkettő legyen a neve, nem én találtam ki, hanem egy barátom hirtelen bedobott ötlete volt, amikor a zenekar egyik ősfelállásával koncerteztünk a Pál Utcai Fiúk (PUF) előtt. Kiderült, hogy az akkori nevünk már foglalt, ezért gyorsan ki kellett találni valamit, hogy már azt mondjuk be kezdéskor. Először nem is tudtam, miről van szó, de aztán tökéletes névnek találtam: ez a szám szerepel a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvben válaszként az életről, a világmindenségről meg minden másról feltett kérdésre. Azóta persze már nagy Douglas Adams-rajongó vagyok, az összes művét olvastam” – magyarázza a különös névválasztást. Az évek során összegyűlt legjobb dalokból először a Semmi című szám debütált a Petőfi rádióban, 2017 nyarán. Ezután rögzítettek a Tovább tart című szomorú-szerelmes-ironikus kompozíciót, amit idén nyáron a Recorder mutatott be, majd az M2 Petőfi TV tűzte műsorra. Néhány hete pedig megjelent a Járat a Holdra című, 4+1 számot tartalmazó EP, amelynek bónusz track-je a zeneipar, a showbiznisz világát igencsak kritikusan szemlélő Szórakoztatóipari gyár című dal kibővített verziója. Ebben a zenekar több, hasonlóan gondolkodó barátja – Kardos-Horváth János (Kaukázus), Borovitz Tamás (Malacka és a Tahó), Kovács „Indigó” Pista – is közreműködik. „A dalok azért jelentek meg ilyen soká, mert most volt kedvem foglalkozni velük: fölvenni őket, klipet forgatni. Az évek során kicsit belefáradtam abba, hogy a tagok jönnek-mennek a zenekarban, mindig újra kell tanulni a számokat az új felállásokkal, ezért egy ideig pihentettem az egészet, és inkább beálltam máshová zenélni – a Cabaret Medranóba vagy az Indigó Utcába – és egyéb zeneipari háttérmunkákat csináltam” – indokolja Nagy Balázs Krisztián, hogy miért vártak ilyen sokáig az első albummal. Balázs közben képzőművészként is aktív. „A zene számomra egy eszköz, hordozó a mondanivaló számára. Ugyanígy vagyok a képzőművészettel is: vannak olyan ötleteim, amelyeket nem dalban vagy szövegben lehet kifejezni, ezekből lesznek képek – concept art művek vagy egyéb installációk.” A Kamondy Imre nevével fémjelzett Cabaret Medrano említése korántsem véletlen: a zenekarból hárman ott is játszanak. „Stílusban eléggé különbözik egymástól a két csapat, viszont a több éves közös munka és barátság miatt nagyon jól tudunk együtt dolgozni”.  

Pluto, Malacka és a Tahó

Az Alter Trip elnevezésű esten három zenekar lép színpadra: a Pluto, a Negyvenkettő, valamint a Malacka és a Tahó. „Már ezer éve jól ismerjük egymást, így a buli sorrendjét is egyszerű volt logikailag összeállítani: az estét indító Plutóból Horváth Gábor (basszusgitár) és Martinkó Tamás (gitár) le sem megy a színpadról, mert folytatják a műsort a Negyvenkettővel, aztán a Negyvenkettő hegedűs-énekesnője, György Andi marad a porondon, hogy a Malackában mutatkozzon be újdonsült frontemberként.”

2018.11.20 11:29
Frissítve: 2018.11.20 11:29