Előfizetés

Manchesteri robbantás - Felfüggesztették a választási kampányt

Publikálás dátuma
2017.05.23. 10:16
FOTÓ: REUTERS/Andrew Yates
A Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Párt a hétfő éjszakai manchesteri robbantás miatt felfüggeszti választási kampányát - jelentette nevük mellőzését kérő pártforrásokra hivatkozva a Sky News brit hírcsatorna kedd hajnalban.

Theresa May a feltételezett merénylet után úgy nyilatkozott, hogy a kormány igyekszik minden részletet megtudni "arról, amit a rendőrség megdöbbentő terrortámadásként kezel". A miniszterelnök egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Lásd még: Terror a manchesteri koncerten - 22 halott és 59 sérült (Videók)

Terror a manchesteri koncerten - 22 halott és 59 sérült (Videók)

Publikálás dátuma
2017.05.23. 09:13

A manchesteri rendőrség közölte, hogy növekedett a Manchester Arena bejárati csarnokában, Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt robbantás áldozatainak száma. A legfrissebb adatok szerint 22-en veszítették életüket, közülük legalább tízen kiskorúak, és 59-en megsérültek az öngyilkos merényletben. A brit hatóságok szerint terrortámadás történt, egy férfi követte el a robbantást egy házi készítésű pokolgéppel, aki meg is halt a detonációban. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: REUTERS/Jon Super/Andrew Yates

Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrkapitánysága előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján közölte: a sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik, többségük fiatal. Állapotukról nem mondott részleteket.

Hopkins megerősítette azt is, hogy a rendőrség jelenleg - amíg ettől eltérő információja nincs - terrorcselekményként kezeli a történteket.

Az Iszlám Állam egy Twitter-videóban magára vállalta a manchesteri robbantást. Az ATV-nek nyilatkozó szakértő is úgy fogalmazott, hogy a merénylet elkövetésének módja és a helyszín kiválasztása is a terrorszervezet módszereire utal, ám fontos tudni, hogy az IS gyakran vállal fel olyan terrortámadást is, amit nem ők követtek el.

A rendőrfőkapitány szerint a manchesteri rendőrség szorosan együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal. Hozzátette: a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kerülje a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen. Hopkins nem tért ki arra, hogy őrizetbe vettek-e valakit a robbantással kapcsolatban.

Theresa May brit miniszterelnök kedd hajnalban bejelentette, hogy a kormányzó Konzervatív Párt felfüggesztette választási kampányát. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak. May közölte azt is, hogy elnökletével kedd délelőtt értekezletet tart a brit kormány rendkívüli helyzetek esetén összeülő szakértői testülete, a COBRA.

A miniszterelnök kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, és biztosította őket arról, hogy a kormány teljes részletességgel feltárja a történtek hátterét.

May keddi sajtótájékoztatójában azt mondta: a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el a merényletet. A miniszterelnök a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezletén elnökölt, az ülés után tartott Downing Street-i tájékoztatóján kijelentette: a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel az öngyilkos merénylő kilétét. Hozzátette ugyanakkor: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül vagy valamely csoport tagjaként cselekedett. 

Még nem tudni, van-e magyar sérült
Folyamatban van az áldozatok azonosítása, így még nem tudni, van-e magyar érintettje a Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjjel történt robbantásos merényletnek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a köztévén. Szijjártó Péter közölte, a magyar nagykövetségen várják azok hívását, akiknek rokona, ismerőse ott volt a koncerten, és most nem tudják vele felvenni a kapcsolatot. A magyar kormány határozottan elítéli a támadást, részvétét fejezi ki az áldozatok családjának, és mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek - tette hozzá.
A londoni magyar külképviseleten még nem jelentkezett senki, aki hozzátartozóját kereste volna - közölte a miniszter.

A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében.

A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki, sokan úgy nyilatkoztak: úgy érezték, mintha kitört volna a háború. A rendezvényen nagyon sok fiatal, köztük gyerekek is voltak.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Videón a robbanás pillanata:

A kedd hajnali manchesteri robbantás vizsgálatába a brit közlekedési rendőrség is bekapcsolódott, mivel a Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station.

A hatósági tájékoztatás szerint a robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés.

Szemtanúk beszélnek a merényletről:

Londonban kedd hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket. A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police Service - a londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed.

A BBC amerikai biztonsági illetékeseket idézett, akik nem zárták ki, hogy öngyilkos merénylet történt, de brit hivatalos részről ezt egyelőre nem erősítették meg.

Hiányos volt a biztonsági ellenőrzés?
Egy koncerten résztvevő szemtanú arról számolt be, hogy a biztonsági ellenőrzés nagyon hiányos volt, szinte nem is volt az arénába való belépéskor. Nem kellett átmenni semmiféle fémdetektoros kapun. Az egyetlen, ami érdekelte őket, van-e nálunk víz" - nyilatkozta a fiatal cseh lány a közszolgálati rádiónak. "A táskákat szinte nem is ellenőrizték, meg sem nézték, mi van bennük. Mindenféle motozás nélkül beengedtek, nem ellenőrizték, nincs-e valakinél valami" veszélyes tárgy - részletezte, majd azt is elmondta, hogy a robbantás után hatalmas kiabálás tört ki. "A nézők felénk tülekedtek. Mindenki pánikba esett, az emberek igyekeztek az üléseken keresztül is más kijáratokhoz jutni. Senki semmit nem tudott, még a biztonsági szolgálat sem, hiába kérdeztük őket, hogy mi történt" - nyilatkozta, hozzátéve, hogy a hangosbemondóban is csak annyit mondtak,  őrizzék meg a nyugalmukat, és hagyják el az arénát.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

A brit kormányfő közölte a készültségi fokozattal kapcsolatban kedden azt mondta: a belső elhárítás - MI5 - kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a javaslattétel a készültségi szint módosítására, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.

Megfenyegették a kosarast

A Kawhi Leonardnak okozott sérülés miatt halálos fenyegetéseket kapott Zaza Pachulia, az észak-amerikai bajnokságban (NBA) szereplő Golden State Warriors kosarasa. 

A San Antonio Spurs elleni nyugati főcsoportdöntő első mérkőzésén a texasiak legjobbja ráesett Pachulia lábára, és kifordult az amúgy is sérült bokája. Emiatt Leonard az idény hátralévő részében már nem léphet pályára.

A nyolc napja történt eset után Gregg Popovich, a Spurs edzője élesen bírálta a grúz légióst, mondván, veszélyesen és sportszerűtlenül játszott. Nem sokkal később ismeretlenek megfenyegették a interneten Pachuliát és családját, ezért azóta biztonsági őrök várják a kosaras gyermekeit az iskolájuk előtt.

„Én személy szerint tudom kezelni ezt a helyzetet, de nem tűröm, hogy a családomat is belekeverjék, a feleségemnek és a gyerekeknek semmi közük ehhez” – közölte a 33 éves center, hozzátéve, sosem akart sérülést okozni Leonardnak.

A Golden State jelenleg 3–0-ra vezet a nyugati döntőben a San Antonio ellen, így már csak egy sikerre van attól, hogy sorozatban harmadszor bejusson a nagydöntőbe.