Előfizetés

Trump elítélte a manchesteri terrortámadást

Publikálás dátuma
2017.05.23. 16:14

Donald Trump amerikai elnök keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték a terrorizmust.

A közös sajtótájékoztatón Donald Trump megdicsérte a palesztinokat az Izraellel folytatott biztonsági együttműködésért és terrorellenes lépéseikért, de azt is hozzátette, hogy "nem tud gyökeret ereszteni a béke ott, ahol elfogadják az erőszakot". A média képviselői előtt mindketten elítélték a manchesteri terrortámadást, és Abbász elnök hangsúlyozta, hogy kész az amerikai elnök oldalán a harcra a terror ellen.

Donald Trump közölte, hogy bármit kész megtenni a palesztinok és az izraeliek közötti béke elérése érdekében, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Abbász is megígérte neki, hogy ők is mindent elkövetnek ebben az ügyben.  Trump elmondta, hogy Washington "készen áll a béke álmának megvalósítására" a zsidó, a muzulmán és a keresztény gyerekek számára. Hozzátette, hogy szerinte az izraeli-palesztin béke kikövezheti az utat a nagyobb béke számára a térségben és a nagyvilágban.

Abbász hangsúlyozta elkötelezettségét a békés megoldás mellett, és kifejtette, hogy a kétállami megoldást támogatja, vagyis az önálló Palesztina létrejöttét az 1967-es vonalak mentén. Kijelentette, hogy a palesztinoknak nincs gondjuk a zsidó vallással, hanem csak a megszállással és a Ciszjordániában létrehozott izraeli telepekkel. Elmarasztalta az izraeli telepeseket, valamint Jeruzsálemet, mert nem ismeri el a palesztin államot. 

A két elnök eleinte zárt ajtók mögött, négyszemközt tárgyalt, majd szakértők bevonásával egy nagyobb fórumon is megbeszéléseket folytattak, ahogy ez hétfőn Jeruzsálemben, az izraeli vezetéssel is történt. Betlehembe érkezve a palesztin díszőrség és a két állam nemzeti himnusza fogadta közel-keleti útjának negyedik napján az amerikai elnököt. 

A palesztinokkal folytatott tárgyalásai után Donald Trump visszatért Jeruzsálembe, ahol előbb a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba látogat el, majd beszédet mond az Izrael Múzeumban, mielőtt ismét repülőre szállna, hogy továbbutazzon Olaszországba, ahol Ferenc pápával találkozik a Vatikánban.

Manchesteri robbantás - Putyin táviratot írt Maynek

Publikálás dátuma
2017.05.23. 16:09

Mély részvétét fejezte ki a manchesteri terrormerénylet miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Theresa May brit miniszterelnöknek küldött táviratában - közölte a Kreml sajtószolgálata.

"Határozottan elítéljük ezt a cinikus, embertelen bűncselekményt. Arra számítunk, hogy a merénylet megrendelői nem kerülik el a megérdemelt büntetést" - hangsúlyozta üzenetében az orosz elnök. Putyin "megerősítette készségét a terrorellenes együttműködés növeléséhez a brit partnerekkel, mind kétoldalú alapon, mind pedig a széles körű nemzetközi erőfeszítések keretében" - idézte a TASZSZ az orosz elnök táviratát. Az orosz elnök részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak, és mihamarabbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

A kétoldalú terrorellenes együttműködés megerősítéséről állapodott meg, és részvétét fejezte ki Nagy-Britanniának kedden Moszkvában Szergej Lavrov orosz és Davor Ivo Stier horvát külügyminiszter.

Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkva készségét hangoztatta a Londonnal folytatandó terrorellenes együttműködésre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az nem lehet "egyirányú utca". Mint mondta, az ezen a téren folytatott orosz-brit párbeszéd "nagyon nem egyszerű", bár a két ország titkosszolgálatai között "egyes kapcsolatok megújultak a Litvinyenko-ügy után". 

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt alezredesét 2006-ban mérgezték meg Londonban. A Scotland Yard szerint Litvinyenko teájába egykori ügynöktársai csempésztek polóniumot.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke Facebook-bejegyzésben sürgette, hogy Európa újítsa fel az együttműködést Oroszországgal a terrorelhárítás területén. A szenátor szerint az összefogás felmondása "minimum hiba, maximum pedig a közös ellenségeinknek nyújtott segítség" volt.

"Ideje már megérteni, hogy az európaiakat nem (Bassár el-)Aszad (szíriai elnök), nem a Kreml és Teherán meg Washington robbantja fel. Javaslatunk az együttműködésre és a terrorellenes koalíció létrehozására aktuális és állandó érvényű" - írta Koszacsov.

A robbanószerek egész világra kiterjedő osztályozásának és megjelölésének bevezetésére tett javaslatot a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Nyikolaj Kovaljov alsóházi képviselő, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlésének különmegbízottja. Szerinte ez a nemzetközi terrorellenes együttműködés keretében hatékonyabbá tenné a robbanóanyagok felkutatását és eredetük megállapítását. 

A nagy-britanniai Manchesterben hétfő éjjel egy teltházas popkoncerten hajtottak végre terrortámadást: a legfrissebb hírek szerint a házi készítésű pokolgéppel elkövetett merényletben huszonkét ember - köztük több gyermek - meghalt, és ötvenkilencen megsebesültek.

Őrizetbe vették az Iszlám Állam két toborzóját

Őrizetbe vettek két feltételezett dzsihadistát a spanyol hatóságok Madridban kedden - közölte a spanyol belügyminisztérium.

A tárca közleményében hangsúlyozta: a 43, illetve a 22 éves marokkói állampolgár nagy mennyiségben osztott meg dzsihadista audiovizuális tartalmakat az interneten, hogy tömegesen toborozzon tagokat az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet számára.

A két férfi radikalizálódását a hatóságok előrehaladottnak és veszélyesnek ítélték. A nyomozás középpontjában az idősebb férfi állt, aki intenzív kapcsolatot tartott fenn több mint 100, IÁ-propagandát közvetítő oldallal, rendszeresen nézett oktatóvideókat arról, hogyan kell robbanószerkezetet készíteni. 

A spanyol hatóságok legutóbb május elején fogtak el két feltételezett iszlamistát Katalóniában, akik a terrorszervezet propagandáját terjesztették internetes közösségi oldalakon.

A dél-európai ország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az ötpontos skálán. Azóta a spanyol hatóságok több mint kétszáz embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.