Előfizetés

Terror Manchesterben - Marad a legmagasabb riasztási szint

Amber Rudd brit belügyminiszter szerint egyelőre érvényben marad a manchesteri robbantásos merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus fokozatú terrorkészültség Nagy-Britanniában. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka, Mark Rowley ugyanakkor nagyon komoly előrelépésről számolt be a merénylő mögötti terrorhálózat felszámolásában.

Amber Rudd belügyminiszter péntek délután a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) értekezletén elnökölt. Az ülés utáni nyilatkozatában kijelentette: a brit belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) jelenlegi helyzetértékelése alapján a kritikus szinten marad a terrorellenes készültség. Nagy-Britanniában a JTAC hatásköre a mindenkori készültségi fokozat kijelölése.

Rudd szerint a legmagasabb készültségi szint várhatóan addig marad érvényben, amíg folytatódik a merénylet hátterének feltárására indított nyomozati munka "aktív, intenzív" szakasza.

A brit belügyminiszter kérte ugyanakkor a lakosságot, hogy a sport- és kulturális rendezvényekben gazdag háromnapos hétvégén nyugodtan vegyen részt a közösségi programokon. Nagy-Britanniában hagyományos módon az utolsó májusi hétvége utáni hétfő is munkaszüneti nap.

Rudd szerint a hétvége számos nyilvános rendezvényét "normális körülmények között megtartják". A rendezvények látogatói "észlelhetnek bizonyos fokozott katonai jelenlétet", de remélhetőleg ettől még nagyobb biztonságban érzik majd magukat - tette hozzá.

A londoni Wembley stadionban szombaton tartják az angol labdarúgó kupadöntőt, amelyen a Chelsea és az Arsenal mérkőzik az FA Kupáért. A Scotland Yard tájékoztatása szerint azonban a hadsereg egységei a stadion környékén nem lesznek jelen, a biztosítást a rendőrség látja el.

A kritikus riasztási szint lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki.

Theresa May brit miniszterelnök tájékoztatása szerint jelenleg hozzávetőleg ezer katona segíti a rendőri járőrözést.
Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka péntek délutáni tájékoztatóján kijelentette: "óriási előrelépést" sikerült elérni a hétfői merénylet elkövetője mögötti terrorhálózat felszámolásában, és e hálózat jelentős része már rendőrkézen van, de további őrizetbe vételek várhatók.

Rowley is arra kérte a lakosságot, hogy nyugodtan, eredeti terveinek megfelelően vegyen részt a hétvége rendezvényein.
Hangsúlyozta: a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya és a helyi rendőri erők országszerte 1300-nál több rendezvény biztosítási terveit vizsgálták át, és a lakosság "száz százalékig biztos lehet abban", hogy az elhárító szolgálatok minden lehetséges módon őrködnek biztonsága felett.

Pénteken nyolc ember volt őrizetben a Manchester Arenában hétfő éjjel elkövetett, 22 emberéletet kioltó merénylettel összefüggésben. Mark Rowley nagy jelentőségűnek nevezte az őrizetbe vételeket, és közölte, hogy a házkutatások során talált bizonyítékok és tárgyak is komoly mértékben hozzájárulnak a terrorhálózat felszámolásához. Az őrizetbe vettek közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 38 éves; mindegyikük férfi. Köztük van az öngyilkos merénylő, Salman Abedi egyik bátyja is.
A rendőrség két további őrizetest, egy 16 éves fiút és egy 34 éves nőt vádemelés nélkül szabadon engedett.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken rövid, soron kívüli látogatást tett Londonban, hogy kifejezze az Egyesült Államok szolidaritását Nagy-Britanniával.

Tillerson, akit Boris Johnson brit külügyminiszter fogadott, közös sajtótájékoztatójukon sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a manchesteri merénylet nyomozása során összegyűjtött, az amerikai hírszerzési szolgálatokkal megosztott bizalmas információk egy része kiszivárgott az amerikai sajtóhoz.

Emiatt a manchesteri rendőrség egy időre le is állította az információmegosztást az amerikai szolgálatokkal, Theresa May brit miniszterelnök pedig a brüsszeli NATO-csúcson közvetlenül is felvetette Donald Trump amerikai elnöknek a két ország bűnüldöző hatóságai által egymás között megosztott hírszerzési adatok rendszeres amerikai kiszivárogtatásainak ügyét.

Tillerson pénteki londoni sajtóértekezletén kijelentette: az amerikai kormány teljes mértékben vállalja a felelősséget a kiszivárogtatásokért, és sajnálja a történteket. Hozzátette: Trump elnök azonnali vizsgálatot rendelt el, és ragaszkodik a kiszivárogtatások felelősei elleni büntetőjogi eljárás megindításához.

Trump ismét különcködött

Publikálás dátuma
2017.05.26. 18:53
Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst
Gyalog sétáltak végig helyiek és turisták között a világ hét iparilag legfejlettebb országának (G7) vezetői a szicíliai Taormina utcáin pénteken, ahol csúcstalálkozójuk biztonsági és aktuális külpolitikai kérdések megvitatásával kezdődött. A csúcs zárónyilatkozatának tervezete a migrációra és a határvédelemre is kitér - jelentette az olasz sajtó.

A csúcstalálkozó ünnepélyes megnyitója Taormina ókori görög színházában volt, amely felett a csoportkép után az olasz légvédelem vadászgépei húztak zöld, fehér, píros füstcsíkot az égre a csoport állam- és kormányfőinek tiszteletére. A házigazda Paolo Gentiloni olasz kormányfő, Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Shinzo Abe japán kormányfő gyalog tette meg az utat a G7-csúcstalalálkozónak helyet adó San Domenico szállodáig. Egyedül Donald Trump amerikai elnök ült be egy nyitott golfkocsiba. A Taormina utcáin a kisváros lakosai és a turisták között sétáló politikusok közül nagy taps mindenekelőtt Emmanuel Macront és Justin Trudeaut kísérte. 

A csúcs biztonsági és aktuális nemzetközi politikai kérdések megvitatásával kezdődött. Sajtóértesülések szerint az ülésen Theresa May felhívást tesz a nagy internetes közösségi oldalak működtetőihez a korábbinál konkrétabb és hatásosabb közreműködést sürgetve a terrorizmus elleni küzdelemben.

A politikusokat kísérő delegációk lázasan dolgoznak a szombatra készülő záródokumentumon, amelyben a biztonság, a terrorizmus elleni fellépés, a környezetvédelem és számos más téma mellett a határok védelme, valamint a migráció is szerepel. Az Ansa olasz hírügynökség úgy tudja, a zárónyilatkozat tervezete kimondja, hogy a "migráció kezelése és ellenőrzése hosszú távú válságmegoldást követel, menekültek és gazdasági bevándorlók közötti különbségtétellel". A nyilatkozat a migrációt kiváltó okok megoldását szorgalmazza a kiinduló országok segítésével. A dokumentum vázlata leszögezi: "a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartásával megerősítjük az államok szuverén jogát is saját határaik ellenőrzésében, a migráció korlátainak világos meghatározásával, nemzeti biztonságuk és gazdasági jólétük érdekében".

A csúcstalálkozón a jelentősebb nemzetközi nem kormányzati szervezetek (NGO) is részt vesznek. A természetvédelmi világalap (WWF) "erős jelzést" sürgetett a G7-től az éghajlatváltozást érintő döntésekben. Természetvédők és más tüntetők százai indultak el a szicíliai csúcs helyszínére, többek között komphajókkal a szombatra meghirdetett tüntetésre, a Taormina tengerpartján található Giardini Naxosba, ahol az üzlettulajdonosok szombaton ki sem nyitnak. A G7-ek környezetvédelmi minisztereinek találkozója egyébként Bolognában lesz június 10. és 12. között.

A G7-nek este a taorminai színházban a Scala milánói operaház zenekara ad koncertet, majd Sergio Mattarella olasz államfő várja őket díszvacsorára. Szombaton Paolo Gentiloni és kollégái sajtókonferenciájával zárul a találkozó.

Brexit - Kiköltöznek Londonból az uniós ügynökségek

Októberre várható döntés a londoni központú uniós ügynökségek új székhelyéről, amelyeknek költözniük kell az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnésével. A helyszínekről a tagországok képviselői fognak dönteni világos kritériumok mentén, titkos szavazás útján - közölte a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai politika-üzleti lap az Európai Bizottság kiszivárgott irányelveit ismertetve.

A cikkben emlékeztettek rá, hogy az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyéért már szinte minden tagállam bejelentkezett, valamint tudatták, hogy július 31-ig még azok az országok is benyújthatják a pályázatukat, amelyek eddig nem tették meg.

Mint írták, nincs rá precedens vagy bevett eljárás, hogy miként kell új központot választani egy uniós ügynökségnek, az ugyanakkor nem lehetséges, hogy mindkét szervezet ugyanabba az országba kerüljön. Több fordulóban fognak szavazni, a végső döntés legkésőbb októberben várható. Elsőként pedig az EMA-ról fognak határozni.

A dokumentum szerint az ügynökségeknek már a britek távozásának pillanatában, várhatóan 2019 márciusában meg kell kezdeniük a működésüket az új helyszíneken.

A jelentkezéseket az Európai Bizottság fogja értékelni számos szempont alapján, figyelembe veszik egyebek mellett a pályázó városok földrajzi elhelyezkedését, nemzetközi összeköttetését, távolságát a repülőterektől, illetve az idegen nyelvű iskolákban lévő férőhelyek számát.

Szakemberek szerint politikai megfontolásokat, földrajzi szempontokat és egyebeket is számításba vehetnek a kérdés tárgyalásakor.

Kiemelték, az uniós vezetők 2003-ban úgy döntöttek, hogy az újonnan csatlakozó tagállamok élveznek majd elsőbbséget az új ügynökségek elosztásánál, viszont azt is megemlítették, hogy itt nem új ügynökségekről van szó.

Elemzők szerint a legnagyobb esélye Frankfurtnak, Brüsszelnek és Bécsnek van az EBA befogadására - írta a Financial Times című brit pénzügyi újság.

Az évi körülbelül 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy száz embert fogad külföldről. Az Európai Bankhatóság 190 embert foglalkoztat és évente nagyjából 9 ezer látogatót fogad.

Kapcsolódó
Brexit - Indulhat az egyeztetés