A BNV mérlege

Publikálás dátuma
2017.05.30. 08:22

Ilyen nehéz vásárom még nem volt - mondta a KGM pavilonjának egyik informátora a hétfői kapuzárás előtt. - Öt éve minden vásáron kint vagyok, de ennyire még soha nem dolgoztattak meg. Tizenegy napig kérdések százaira kellett válaszolni. Néhány évvel ezelőtt a válaszadás nem volt különösebben nehéz. A főbb adatokat elmondta az ember, s a kérdezők többsége ennyivel meg is elégedett. A mostani vásáron nemcsak kérdeztek, hanem vitatkoztak is. Lényegében megkövetelték, hogy igazoljuk: az új gyártmány valóban tökéletesebb mint a régi, szinte úgy érezte az ember, számonkérik, mit értünk el egy év alatt. Sokan a külföldi pavilonokban látott gépekkel össze is hasonlították a mienket.

Az informátor, akárcsak a vásáron dolgozó több mint ezer mérnök, technikus, a legörvendetesebb s a legjelentősebb változásról számolhat be. Arról, ami számunkra a legtöbbet jelenti: nemcsak nézte egymillió-egyszázezer ember ezt az igazán nagyvonalúan rendezett. ipari bemutatót, hanem látta is, tanulmányozta 35 ország technikai seregszemléjét. Ipari szakembereink döntő többsége itt randevúzott a vásárvárosban. (...)

Az új gazdasági irányítási rendszer életbelépésének előestéjén különös jelentősége volt ennek a vásárnak. Külföldi partnereink érzékenyen és gyorsan reagáltak a várható változásokra, pontosabban arra, hogy a vállalatok jobban meghatározhatják, mit vásároljanak. A külföldi kiállításokat járva azt tapasztalhattuk, hogy budapesti szereplésüket céltudatos piackutatás előzte meg; gondosan mérlegelték, mire van szükségük a magyar vállalatoknak, mi az. amit itt el lehet adni. Azonos termékekből több ország is bemutatta kínálatát, egészséges versengés alakult ki, s ez is volt a mostani vásár egyik célja.

A vásár tizenegy napon át hatalmas tanácskozó »terem« is volt; tárgyalások ezreit folytatták és egész sor nagyértékű üzletet is kötöttek. A vásár gazdasági mérlegét ma még minden tekintetben lehetetlen megvonni, hiszen az itt bemutatott árukínálat alapján esetleg csak hónapokkal később írnak alá szerződéseket. Egy bizonyos: a kereskedelem számára is hasznosabb volt a mostani vásár, mint a tavalyi, ez az eddigi üzletkötésekből is megállapítható. Ami új jelenség: a külföldi és a hazai kereskedelem érdeklődése alapján az ipar nem kér többhónapos türelmi időkét, hanem tudatosan törekszik arra. hogy minél rövidebb idő alatt teljesítse a megrendeléseket, kielégítse a piac igényeit.

A magyar ipar a vártnál sokkal több új konstrukcióval jelentkezett, s szinte valamennyi területen minden eddiginél nagyobb gondot, fordítottak a kivitelezésre, a formára, az áru minőségére. Mindez jól szolgálja közös érdekeinket, elősegíti a piacok bővítési lehetőségeit, s a gyárak jó hírnevének megvédését vagy megteremtését, a márka becsületét. A szocialista országok kiállításain azt tapasztalhattuk, hogy sok történt a nemzetközi munkamegosztás megteremtése, a szakosítás érdekében is.

Szerző