A gyerekek mellett az időseket is kilakoltathatja Fótról a kormány - Videó!

Publikálás dátuma
2017.06.02. 16:44
Népszava fotó/Vajda József
Itt vagyunk a fóti gyerekvárosban, ahonnan Mészáros Lőrinc hotelépítkezése miatt nem csak a kerekesszékes gyerekeket paterolják ki zsúfolt intézményekbe, hanem 70 idős, korábban a gyerekvárosban dolgozó nyugdíjast is az utcára akarnak tenni. Az egyikükkel, Kati nénivel beszélgetünk a helyzetről - írja a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea a közösségi portálon közzétett videóhoz.
Szerző

Szijjártó zsákutcája - Felújították a burkolatát

Publikálás dátuma
2017.06.02. 16:36
Forrás: Google Street View
A balatonedericsi hegyoldalban áll a miniszter nyaralója. Az odavezető utat felújították, bár ő nem tartja ezt indokoltnak - írta meg a hvg.hu

Balatonedericsen helyreraktak néhány utat, egyebek között azt a meredek hegyoldali kaptatót is, amely Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyaralójához vezet. (Szijjártó egyébként szerepelteti a vagyonbevallásában az ingatlant.) A telek a falu szélétől közúton 700 méterre fekszik, bejárata pedig egy zsákutca végéről nyílik. Az út utolsó, meredek kétszáz méterét felületvédelemmel látták el, ez kevésbé hozzáértőknek aszfaltozásnak látszik: olyan simán is futnak rajta az autók, mintha az lenne - olvasható a cikkben.

A község polgármestere, Töreky Lászlóné a hvg.hu-nak elmondta, a felújításra azután lett szükség, hogy tavaly egy nagy esőzés több utat is elmosott. Ekkor a lakossági bejelentések nyomán állami segítséget kértek a helyreállításra – a vis maior keretből. Ebből csak helyi lakos bejelentése alapján lehet támogatáshoz jutni, így valószínűleg az egyik szomszéd volt az igénylő.

A kormányhivatal és a katasztrófavédelem is szemlézte a területet, kijöttek a helyszínre, és kijelölték a felújítható részeket. A teljes projekt költsége 13 millió forint volt, azt pedig a műszaki szakemberek határozták meg, hogy melyik út milyen burkolatot kaphat. A Szijjártó-nyaralóhoz vezető útnál használt, jobb minőségű felületvédelmet - amilyen ott azelőtt is volt -a 10 szakaszból összesen csak kettőnél írták elő, a többinél maradtak a döngölt mészkőnél - áll a cikkben. 

Szijjártó Péter az internetes portál megkeresésére azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy az utakat a faluban felújították, és ha megkérdezték volna, akkor határozottan ellenezte volna a dolgot, ez szerinte műszakilag sem látszott indokoltnak.

A  teljes cikket itt olvashatják.

Szerző

Taigetosz-törvény - Reagált az Emmi

A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTMN) küzdő gyermekeket érintő törvénymódosítás célja, hogy sokkal több fejlesztésben és segítségben részesüljenek, ne a „magára hagyás”, a „lemondás” és a tantárgyi felmentés legyen esetükben a kizárólagos eszköz - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében.

Mint írták, az egyes tantárgyak, tantárgyrészek alóli felmentés helyett az iskola köteles a tanuló fejlesztéséről gondoskodni. Csakhogy szakértők épp arra figyelmeztetnek, hogy a fejlesztő pedagógusok hiánya miatt számos iskolában jelenleg nem biztosított a megfelelő fejlesztés, emellett úgy vélik, a felmentés nem "magára hagyás" vagy "lemondás".

A módosítás felmenő rendszerben, 2018. szeptember 1-jével lép életbe. Az Emmi hangsúlyozta: az a BTMN tanuló, akit 2018. augusztus 31. napjáig valamilyen tantárgyból felmentésben részesült, a mentesítés időtartamának félbeszakadása nélkül, középfokú iskolai tanulmányainak befejezéséig az értékelés és a minősítés és az adott tárgy esetén az érettségi alól is mentesülhet.

Lásd még: Lex Taigetosz - Csúsztat a kormány

Szerző