Már csak 1 százalék a brit konzervatívok előnye

Egy friss felmérés szerint mindössze 1 százalékra zsugorodott Theresa May előnye a csütörtöki brit parlamenti választás előtt.

 Az ITV számára készült Survation közvélemény-kutatás szerint a Konzervatív Párt támogatottsága 41.5 százalékos, a Munkáspárt 40,4 százalékra jött fel, egy héttel korábban ugyanez az intézet még 6 százalékos tory előnyt jelzett. A hétfőn közzétett felmérés pénteken és szombaton, a londoni terrortámadás előtt készült. A Reuters hírügynökség hozzátette, hogy más felmérések ennél nagyobb konzervatív vezetést mutattak.

A megkérdezettek fele ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Theresa May jobb miniszterelnök, mint Jeremy Corbyn munkáspárti vezér lenne. Corbyn vezetői képességeiről ugyanakkor jóval kedvezőbben vélekednek, 15-ről 36 százalékra nőtt azok aránya, akik hiteles vezetőnek tartják a Labour pártvezérét.

Szerző

Titkos NSA-jelentés egy orosz hackertámadásról

Orosz hackerek tavaly augusztusban kibertámadást kíséreltek meg egy választási szoftvereket forgalmazó amerikai cég ellen – tette közzé az amerikai média, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által készített, szigorúan titkos jelentés alapján. A titkos jelentést először a The Intercept portál hozta nyilvánosságra. 

Az öt oldalas jelentés írói szerint az amerikai szavazógépeket, a választási adatokat nem manipulálták a novemberi választáson. James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató, aki Donald Trump elnök beiktatását megelőzően távozott posztjáról, többször is kijelentette, semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy a választási eredményt befolyásolták volna.
A feltehetőleg orosz kormányzati megbízásból dolgozó hackerek vásárlónak adták ki magukat, így próbálták megtéveszteni a cég alkalmazottjait. A The Intercept jelentése szerint a vállalat nevét az NSA titkos dokumentuma nem adja meg, de többször hivatkoznak a VR Systems szoftver-cégre, amely nyolc államban – Kalifornia, Florida, Illinois, Indiana, New York, Észak-Karolina, Virginia, valamint Nyugat-Virginia – forgalmazták termékeiket. Az orosz hackerek állítólag adathalászattal is megpróbálkoztak, 100 választási tisztviselőt céloztak meg.

A CNN úgy értesült, hogy e titkos dokumentum kiszivárogtatása miatt tartóztattak le egy 25 éves amerikai nőt, az NSA szerződéses alkalmazottját. Reality Leigh Winner titkos információt vitt ki egy Georgia állambeli kormányzati létesítményből, s átadta a médiának. Az Intercept portál vezetése azt mondta, a titkos anyagok névtelenül kapták. A dokumentumot 2042-ig titkosították. Az NSA alkalmazottja ellen vádat emeltek.

Szerző

Katalónia készül a népszavazásra

Carles Puigdemont, a katalán kormányzat vezetője várhatóan e héten jelenti be a tervezett függetlenségi népszavazás időpontját, s azt is, hogy milyen kérdést fognak feltenni a katalán választóknak – jelentette az El País című spanyol napilap. 

Barcelonában jól tudják, hogy a referendum kiírása voltaképp illegális, Spanyolország alkotmánya értelmében ugyanis csak a madridi központi kormány jóváhagyásával tarthatnak népszavazást az autonóm tartományok. Puigdemont, a Generalitat elnöke, s helyettese, Oriol Junqueras, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tömörülés vezetője pontosan kidolgozott tervet hajt végre. Csütörtökre vagy péntekre várható a nagy bejelentés, s a feltételezések szerint valószínűleg október 1-re írják ki majd a referendumot. A felteendő kérdés is kiszivárgott már: „Szeretné, hogy Katalónia Spanyolországtól független állam legyen?” – valószínűleg ezt írnák a szavazócédulákra.

Artur Mas, az előző katalán kormányfő 2014 novemberében már megpróbálkozott egy (szintén illegális) referendum megszervezésével, akkor az utcákon gyűjtötték a szavazatokat, mivel az állami tulajdonban lévő helyiségeket nem használhatták. Mas ellen büntetőeljárás is indult az úgymond „véleményfelmérő” népszavazás megszervezése miatt.

Egyelőre még az sem dőlt el, hogy Barcelona polgármestere, Ada Colau, s pártja, a Barcelona en Comú (Barcelona közösen) támogatja-e a referendumot, s hajlandó-e a szavazóhelyiségek megnyitására. Bizonytalanok a közalkalmazottak is, közülük ugyanis mintegy 200 ezren vennének részt a voksolás lebonyolításában, ám nem tudják, hogy emiatt nem kerül-e majd veszélybe az állásuk.

A madridi kormányzat ezúttal is világossá tette, hogy nem engedélyezi a referendumot, a közalkalmazottakat pedig felszólították, hogy a spanyol alkotmányhoz legyenek hűek, s csak írásos utasítás esetén segítsék a voksolást.

Szerző