Kontra - Bátrabban a fiatalokkal!

Dicséretes kezdeményezése volt a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ), hogy az élvonalban szereplő csapatok minél több ifjú magyar játékosnak adjanak lehetőséget. Ez a döntés két éve született, és az U21-es korosztályból pályára lépőkért díjazásban részesülnek a klubok. A fogadtatás vegyes volt, akadtak, akik kihasználták a lehetőséget, de volt olyan klub, ahol továbbra is inkább az átigazolásokban bíztak. Az legalább biztató, hogy az első évhez képest – akkor 25 fiatal játszott – nőtt a létszám, a legutóbbi idényben pedig már 55 fiatal lépett pályára az NB I-ben.

Ugyanakkor a gyarapodó létszám nem oszlik el arányosan a 12 élvonalbeli együttes között, hiszen a kiesést éppen elkerülő Mezőkövesd például egyetlen fiatalnak sem adott lehetőséget. Elmaradt az átlagtól a bajnoki címre pályázó Videoton és a Ferencváros is, ellenben a bajnok Honvéd, és a dobogó harmadik fokán végző, nem mellesleg kupaezüstérmes Vasas viszont bátran foglalkoztatta a fiatalokat. Utóbbiak helyezése igazolja döntésük helyességét.

Az eredménykényszer persze nagy úr. Ennek megfelelően, vélhetően csak másodlagos a fehérvári klub számára, hogy utánpótláskorúakat építsen a csapatba, hiszen bizonyos csatornákból biztosított a pénz játékos vásárlásra. Igaz, eddig nem minden drágán szerződtetett futballista váltotta be a reményeket, de ha „dől a lé”, akkor minek is takarékoskodni? Hasonló a helyzet a Ferencvárosnál is, a mezőkövesdi példa pedig teljességgel érthetetlen.

Bántó szándék nélkül vetődik fel a kérdés: vajon mit profitál egy javarészt légiósokat szerepeltető klubokból a honi labdarúgás?

Nem sokat.

Holland esély a vb-selejtezősorozatban

Publikálás dátuma
2017.06.09. 07:53
FOTÓ: GETTY IMAGES/STU FORSTER

A magyar válogatott mérkőzése mellett további két világbajnoki-selejtezőcsoportban rendeznek mérkőzéseket ma este. Ezek közül az A jelű alakulása lehet érdekes, hiszen az ott szereplő, a legutóbbi két vb ezüst- és bronzérmese, a holland együttes felzárkózhat a riválisok mögé.

A feladat nem tűnik megoldhatatlannak a tavalyi Európa-bajnokságról lemaradó Hollandia számára: a pénteki ellenfél Luxemburg lesz, ráadásul Rotterdamban. Papírforma győzelemmel számolva a hollandok pontszámban beérnék a tízpontos, még pótselejtezőt érő, 2. helyen álló svédeket, akik közel sem biztos, hogy pénteken gyarapítani tudják pontjai számát, lévén, hogy a listavezető Franciaország otthonába látogatnak (tv.: Sport2, 20.45).

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg Bulgáriáról sem: a hollandokat a legutóbbi fordulóban legyőző bolgárok jelenleg 2 ponttal megelőzik Hollandiát.

Szerző

Nincs más lehetőség - Gólt kell rúgnia a válogatottnak Andorrában

Publikálás dátuma
2017.06.09. 07:51
FOTÓ: PROFIMEDIA ALAMY/SZIRTESI LÁSZLÓ
Andorrában, világbajnoki-kvalifikációs mérkőzésen javíthat ma a magyar labdarúgó-válogatott. Magyarország az első idei győzelmére hajt.

Egy éve ilyenkor minden más volt. Noha június első napjaiban 2016-ban is sima vereséget szenvedett Bernd Storck csapata (0-2 Németországban), az ország már a közelgő labdarúgó Európa-bajnokságra készült, amely aztán a várakozáson felüli eredmények okán sokaknak újra visszaadta a magyar futballba fektetett hitet.

Most nincsen „csodavárás”, kivált a márciusi, Portugáliában elszenvedett háromgólos vereség és a hétfői, Oroszország elleni lehangoló hazai zakó után. Az idei fellépései alapján még rúgott gól nélkül álló nemzeti együttes a budapesti 0-3 másnapján, kedden elutazott Andorrába, ahol azóta „csendben” készül – műfüvön, hiszen ilyen talaj várja az együttest az alig 80 ezer fő lakossággal rendelkező hercegség nemzeti arénájában is.

„A győzelem a legfontosabb. Idegenben, Andorra ellen nem olyan könnyű a csapatok helyzete, mint azt az emberek többsége gondolja, nyilván a körülmények miatt sem – utalt a borításra a Népszavának nyilatkozó Gulácsi Péter, a magyarok kapusa az oroszok elleni mérkőzés után. – Remek volna, ha már az elején gólt tudnánk szerezni, hiszen akkor valószínűleg kicsit megnyílnak a hazaiak. Semmiképpen sem számítok könnyű mérkőzésre – tette hozzá.

Hogy előbb vagy utóbb érkezik-e a magyar gól, az nyilván csak a játékosok és a szurkolók lélektana miatt nem mindegy, egyébként egyértelműen kijelenthető: jönnie kell, hiszen muszáj győzni a „futballtörpék” közé sorolt, a selejtezőcsoportban sereghajtó válogatott otthonában. Fogózkodót jelenthet, hogy az utóbbi években ez háromszor már sikerült: 2012 szeptemberében, idegenben 5-0-ra, 2013 őszén, Magyarországon 2-0-ra, tavaly novemberben pedig ugyancsak hazai környezetben 4-0-ra nyert a magyar együttes.

A ma esti összecsapás egyik nagy kérdése: ezúttal ki fog gólt rúgni? Storck kerete támadóposzton meglehetősen megfogyatkozott az idény végére. A csatárok közül az orosz-meccs előtt a Ferencvároshoz igazoló Priskin Tamás az FTC-vezetőedző Thomas Doll kérésére maradt ki a keretből, amellyel sérülése miatt Szalai Ádám sem tudott elutazni Andorrába. A szövetségi kapitány most bánhatja igazán, hogy nem hívta meg az egyébként remek formának örvendő horvát gólkirályt, Futács Márkót vagy az Amerikai Egyesült Államokban eredményes Nikolics Nemanját, választási lehetősége ugyanis viszonylag szűkös: a német szakember olyan kevésbé rutinos labdarúgók közül választhat, mint az oroszok ellen bemutatkozó Balogh Norbert vagy éppen Eppel Márton. Vagy a további csapatrészekben bízhat.

„Péntekre jobban fel kell készülnünk, a helyzeteinket pedig értékesítenünk kell. Tétmérkőzés következik, tehát csak a győzelem elfogadható” – felelte a lapunk érdeklődésére válaszoló Eppel.

Szokatlan pályaborítás ide, idényvége és hiányzók oda: a siker jóformán kötelező.

A B-csoport programja

Péntek

Andorra–Magyarország 20.45 (tv.: M4 Sport)

Feröer-szigetek–Svájc 20.45

Lettország–Portugália 20.45 (tv.: Sport1)

Az állás

1.Svájc 5 5 0 0 10-3 15

2.Portugália 5 4 0 1 19-3 12

3.Magyarország 5 2 1 2 8-6 7

4.Feröer-szigetek 5 1 2 2 2-8 5

5.Andorra 5 0 1 4 1-13 1

Szerző