Előfizetés

Menekültkvóta - DK: Orbán hazug kettős beszédének ez a következménye

Kötelezettségszegési eljárást indított kvótaügyben az Európai Bizottság az Orbán-kormány ellen - Orbán hazug kettős beszédének ez a következménye. A DK közleménye.

Orbán Viktor tavaly Brüsszelben megszavazta a menekültkvótákat. Ezt itthon tagadni próbálta, de lebukott. Az Európai Tanács elnöke erősítette meg nekem, mint EP-képviselőnek írt hivatalos levelében, hogy a döntés egyhangúan született, Orbán is megszavazta a kötelező kvótarendszert. Ebből a szempontból tehát jogos is lehet a kötelezettségszegési eljárás, hiszen Orbán maga vállalta a menekültek befogadását és mégsem hajtotta végre.

Ez tehát egy a magyar miniszterelnök által vállalt kötelezettség volt, amelyre nem kényszerítette őt senki, az eljárásért pedig éppen ezért Orbán Viktor a felelős. A kötelezettségszegési eljárás Orbán hazugsága miatt az Orbán-kormány és nem Magyarország ellen irányul.

Feljelentették Farkas Flóriánt

Cz. G.
Publikálás dátuma
2017.06.13. 19:07
Fotó: Tóth Gergő
Csalás és közokirathamisítás miatt két roma politikus feljelentette Farkas Flórián miniszterelnöki biztost, fideszes képviselőt, a Lungo Drom elnökét.

Az elmúlt húsz évben semmilyen pénzügyi és gazdasági döntés nem született a Lungo Drom elnöksége részéről. A Lungo Drom elnökségi tagjai semmilyen információval nem rendelkeztek és nem rendelkeznek a szervezet anyagi, gazdasági helyzetéről. Azok a jegyzőkönyvek, amelyeket Farkas Flórián készíttetett a gazdasági és pénzügyekről, véleményünk szerint közokirathamisításnak minősülnek – áll Lakatos Oszkár és Vajda László feljelentésében.

Lakatos és Vajda az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője. Továbbra is a Lungo Drom elnökségi tagjának tartják magukat, annak ellenére, hogy tavaly mindkettőjüket kizárták a szervezetből. Állításuk szerint kizárásuk jogsértően történt. Erről ugyanis írásban kellett volna tájékoztatást kapniuk, hogy lehetőségük legyen jogorvoslattal élni.

Országos kongresszust utoljára 2013-ban rendezett a Lungo Drom. Pedig a hatályos jogi szabályozás alapján évente egy alkalommal kötelező lenne kongresszust (vagy küldöttgyűlést) tartani – kifogásolják feljelentésükben a roma politikusok. A Lungo Drom gazdasági és pénzügyi döntéseit szerintük Farkas Flórián a kongresszus és a elnökség tudomása nélkül, önhatalmúlag hozta.

Lakatosék a roma szervezet VIII. kerületi épületére bejegyzett 60 millió forintos jelzálogjogot is firtatják. Feljelentésüket „pénzügyi és gazdasági csalás”, valamint „közokirathamisítás” miatt tették meg a budapesti, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főügyészségen.

A roma korrupciós ügyekben eddig jellemzően ismeretlen tettes ellen mentek a feljelentések. Lakatos Oszkár és Vajda László most nevesítve Farkas Flóriánnal szemben kéri nyomozás lefolytatását.

Botka nem bontana kerítést, amíg félelem uralkodik

Publikálás dátuma
2017.06.13. 18:53
MSZP-kongresszus május 27-én Fotó: Molnár Ádám
Addig ezt a kerítést senki sem bonthatja el, amíg a magyar emberek többsége nem érzi magát biztonságban az otthonában - mondta Botka László a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályának szegedi ünnepségén, kedden. 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje 209 esküt tett határvadász előtt köszöntötte a határvédelemben résztvevőket, s megköszönte munkájukat. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: "az Orbán-kormány ideiglenesnek nevezi rendeletében a határzárat. Azt kell mondanom Önöknek, hogy ez a határzár életünk része lesz egy jó darabig”. Botka ismét kijelentette: az Orbán-kormány és az Unió a felelős azért, hogy a magyar emberek félnek.

Az EU felelőtlen volt, mert képtelen volt megvédeni a határait, eközben az európai közösséget, tehát "a magyar embereket is veszélyeztette az, hogy az Orbán-kormány a menekültválság kirobbanása után több mint 200 ezer embert juttatott ellenőrzés nélkül a nyugati határra. Az Uniót és így a magyar embereket is veszélyezteti az, hogy az elmúlt években 20 ezer embert fogadtunk be a letelepedési kötvényekkel, akik között számolatlanul lehetnek kémek, bűnözők és terroristák.” Botka ugyanakkor azt is hozzátette: "azt sem hallgathatjuk el, hogy honfitársaink azért félnek, mert az Orbán-kormány gyűlöletet és félelmet keltett a menekültekkel szemben". Úgy vélte, a megoldás csak közös, uniós lehet.

„Ezért minden olyan politika, mely gyengíti az Unió hatékony fellépését, kártékony és veszélyes, veszélyezteti az uniós polgárok, köztük a magyarok biztonságát”. Felszólította a kormányt, hogy az kezdjen tárgyalásokat az unió illetékeseivel arról, hogy a magyar határvadászok az egységes uniós határvédelmi szervezet részei lehessenek. „Nekem az a célom, hogy a magyar embereknek ne kelljen félniük. Félelemkeltés helyett én nyugalmat és békét szeretnék Magyarországon" – hangsúlyozta, majd arra kérte a határvadászokat, hogy „minden esetben törvényesen és emberségesen járjanak el”.