Irodalom másképp, a jazz aranykora

Publikálás dátuma
2017.06.16. 07:49
Esterházy Péter FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A Károlyi-palota udvarán 15. alkalommal Nyári fesztivált szervez a Petőfi Irodalmi Múzeum június 25. és július 14. között. A rendezvénysorozat a Concerto Budapest estjével indul, több programon Arany János a főszereplő, lesz Rájátszás koncert és jazz est, amikor Márai Sándor, Rejtő Jenő, Kellér Andor írásaiból, korabeli újságírókból szemezgetve idézik meg a jazz aranykorát. Utolsó este barátok, írótársak, művészek emlékeznek az egy éve elhunyt Esterházy Péterre.

Szerző

Félmillió eurót hozott A kis herceg

Publikálás dátuma
2017.06.16. 07:48

Több mint félmillió euróért kelt el egy párizsi aukción két vízfestmény, amely Antoine de Saint-Exupery kis hercegét ábrázolja, az egyiken, amelyen a naplementét nézi, 294 ezer eurót fizettek, a másikon, amelyen a rózsakertben hever, 226 eurót hozott.

Szerző

Óceán szól a fülében

Publikálás dátuma
2017.06.16. 07:47

Ruhsdie regényében a Watergate-ügy sem az, aminek hisszük, Kennedyt pedig nem lőtték le, és közvetlen utódját sem Johnsonnak hívták.

Nem letehetetlen könyv Salman Rushdie Talpa alatt a föld című regénye. Nagyon is letehető, sőt, igényli, hogy ne egy huzamba faljuk fel kilencszáz oldalát.

A század elejének-közepének Indiájában a nap legforróbb óráiban áramszünet van, a légyrajoktól pedig néha nem lehet vezetni. A brit-indiai Rushdie ide helyezi hőseit, Ormuszt és Vínát, hogy innen jussanak el új kontinensekre, ahol önsorsrontóként megtapasztalnak csillogást és bukást. Ormusz Káma, a szerelemisten, már évtizedekkel a ’60-as évek előtt a fülében hallja az eljövendő nagy klasszikusok dallamait és szövegeit, majd idővel maga is rockbálvánnyá lesz. Víná Apszará egy modernkori bacchásnő, Patti Smith és Madonna vonásaival. Kettejük grand amour-ját gyermekkori barátjuk, Ráí meséli, aki maga is szerelmes Vínába.

Rushdie 1999-ben megjelent regénye, amelyet a Helikon a közelmúltban újra kiadott, a hindu hitvilág isteneit, a görög mitológiát, a történelmet és a zenét egyaránt kiemelten fontosnak tekinti. (A fordítás Greskovits Endre kiváló munkája, a kötet azon dalok felsorolásával bővült, amelyeknek címét vagy sorait a szerző belecsempészte a műbe.) Rushdie-nál a korszakos dalok (Armstrong, Dylan, Lennon, Simon and Garfunkel, Led Zeppelin művei) nem az eredeti szerzők számai. A Watergate-ügy sem az, aminek hisszük, Kennedyt pedig nem lőtték le, és közvetlen utódját sem Johnsonnak hívták. Csak abban lehetünk biztosak: Ormusz Orpheusz, Víná Eurüdiké, Ráí pedig a szerző megtestesítője a kulturális és történelmi utalásoktól rogyadozó kötetben.

Infó

Salman Rushdie: Talpa alatt a föld

Helikon Kiadó

Témák
regény