Jazz;Babos Gyula;

2017-06-16 07:47:00

Babos Gyula Makrokozmosza

A gitáros-zeneszerző a Budapest Music Centerben játszik Makrokozmosz című lemezéről néhány új kompozíciója mellett. Mindig személyes dallam- és harmóniavilágra törekedett.

A 68 esztendős Babos Gyula több mint fél évszázada van a pályán. A Kex, a Rákfogó és a Saturnus együttesben, majd saját trióival, kvartettjével sikeresen ültette át közép-európai környezetbe az amerikai jazz-rock fúziós zenét. Ezután a cigány gyökereket, a „vándorlás étoszát” kutatta a Babos Project Romanival. A 2014-ben létrehozott Makrokozmosz zeneszerzői és előadói munkássága szintézise. Kvintettjében szombat este – ahogy a Makrokozmosz-koncertek többségén – a páratlan improvizációs készségű Winand Gábor énekel, fuvolázik és szaxofonozik; a Modern Jazz Orchestrát vezető Fekete-Kovács Kornél trombitál és szárnykürtözik. A ritmus-szekciót az egyik legkeresettebb hazai bőgős, Orbán György és a legfiatalabb generációhoz tartozó, virtuóz dobos, Czirják Tamás alkotja.

Babos szerint a Makrokozmosz lényege a színes történetmesélés. „Amikor a Blue Victory című lemezemen az amerikai dobossal, Terri Lyne Carringtonnal játszottam, a közös munka kezdetén megkérdezte tőlem, hogy mi is lesz ez a zene, amit játszunk. Először nem értettem. Magyaráztam neki, hogyan jönnek a harmóniák, periódusok egymás után, de félbeszakított. Őt nem ez érdekelte, hanem hogy miről szól a zeném. Elgondolkodtam és mesélni kezdtem. Rájöttem, hogy nagyon is leírható szavakkal, amit az ember a zenéjével szeretne megragadni. Ha hiteles, amit közöl, akkor később a kollégáktól, kritikusoktól megkapja azokat a címkéket, amelyekkel körülhatárolható: ez bebop, ez pedig fusion. Csak azt nem szabad, hogy mindez fordítva történjen. Ezt nagyon nehéz megvalósítani, nekem is meg kellett küzdenem, mielőtt válaszolni tudtam volna arra a kérdésre, hogy mi az én zeném. Olyan dallam- és harmóniavilágnak az összessége, amely kizárólag rád jellemző. Ha felismerhető, akkor elérted a célodat” – vallja Babos Gyula.

Kritikus füllel

„A zenei koncepció alapja Bartók Béla Mikrokozmosza (annak bolgár tánctételei), de ebből az ihlető forrásból Babos zenéje szabadon építkezik a világzene, a cigány reminiszcenciák, sőt olykor a mainstream jazz felé.” (Gramofon)

„A spontaneitás, a találékonyság és a szabadság, önfegyelemmel társulva, megköveteli a legmagasabb fokú zenei tehetséget és tudást.” (Harmónia Jazz Műhely)

„Inkább intellektuális zene, itt bizony figyelni kell.” (Jazzma.hu)