Előfizetés

Balhé gyümölcsfronton is - Eltűnt a termelők pénze

Publikálás dátuma
2017.06.16. 22:34
Bizalom - A termelők és a felvásárlók pénze is a gyümölcsfeldolgozó fizetési hajlandóságán múlik - Fotó: Népszava/Tóth Gergő
Kezdődik az idei meggyszezon java, de sokan kénytelenek a partvonalról nézni az üzletkötéseket. Az ok, a gyöngyösi székhelyű Csépány és Társai Zöldség Gyümölcs és Konzervipari Nagykereskedelmi Kft. csődje. Emiatt nagyjából 300 millió forintra vethet keresztet majd' száz Pest, Hajdú és Heves megyei gyümölcstermesztő. Az évek során egyre nehezebben, késleltetve, majd sehogy sem fizető kft ellen végül felszámolási eljárást kezdeményezett több pórul járt beszállító, ami 2016 januárjában el is indult.

Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő ebben az ügyben kérdést intézett Fazekas Sándor agrárminiszterhez. Arra volt kíváncsi, hogy "Miért nem segítenek a becsapott Gyöngyös környéki termelőkön?" A szaktárca vezetője válaszában egyebek mellett azt írta, hogy: "A Csépány és Társai Zöldség Gyümölcs és Konzervipari Nagykereskedelmi Kft.-ről a társaság összes gépe és berendezése értékesítésre került és abból a beszállítók követelései kielégítésre kerültek." A beszállítók azonban ebből az úgynevezett kielégítésből semmit sem kaptak.

Fazekas a felvásárlóknak, termelőknek is írt egy levelet 2017. április 27. keltezéssel, amelyben oldalakon át különböző pályázatokat ajánlgatott nekik. Csakhogy az érintettek többsége a pénzét akarja, ráadásul éppen a ki nem fizetett terményeik miatt a pályázati önrészre amúgy sem lenne forrásuk.

Korábban megvolt az állandó korrekt vevőm, de a kft. ügyvezetője könyörgött, hogy neki is adjak el meggyet, amibe sajnos belementem, ez a döntésem 18 millió forintomba került - mondta el a Népszavának Vincze István, aki Tiszakécske-Tiszabög térségében vásárolja fel a gazdáktól a gyümölcsöt. Szerencsére nem szakadt meg a kapcsolata a régi vevőjével, de a veszteség miatt több más társához hasonlóan kénytelen lemondani a telepe fejlesztéséről.

A 100 milliós kár ellenére sem indított nyomozást a rendőrség

Nála is sokkal rosszabbul járt Szarka László dömsödi vállalkozó, aki Pest, Heves és Hajdú-Bihar megyében is vásárolt meggyet a gazdáktól. Évente terméstől és szerződésszámtól függően 50-100 vagon gyümölcsöt szállított a kft.-nek. A számlái szerint 2014-2016. között összesen mintegy 100 millió forintja ragadt bent, miközben ki kellett fizetnie a 27 százalékos áfát, ami ennél az összegnél 27 millió forintot jelent.

Hiába fordultam az adóhatósághoz, mert ott azt mondták, az árumozgás megtörtént, az áfa befizetés jogszerű volt, ezért az áfát mindenképpen be kellett fizetnem és azt nem is kaphatom vissza akkor sem, ha a partnercég nem fizette ki - mondta lapunknak Szarka László. A hiányzó bevétel miatt jelentős mértékben kiszorult a piacról, hiszen sok gazda tartott attól, hogy fizetési nehézségei lesznek. A felvásárló azt is elmondta, többen elhatározták, hogy a késztermékkel váltják ki a nekik járó vételár legalább egy részét, de már nem találták az üzem udvarán a korábban raklapokon ott tárolt meggybefőtt készleteket.

Szarka László levelet írt a miniszterelnöknek, aki a Földművelésügyi Minisztériumba küldte át a segítség kérő írást. Onnan érdemi válasz nem érkezett. Az Igazságügyi Minisztérium tavaly karácsony előtt küldött válaszában sajnálatát fejezte ki és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánt. Az elmaradt járandóság miatt az elkeseredett vállalkozó feljelentést tett az illetékes járási rendőrkapitányságon, ahonnan a Pest megyei Rendőr-főkapitányságra továbbították a feljelentést. A vállalkozó megfogalmazása szerint azzal dobták vissza a feljelentését, hogy ilyen nagyságrendű üggyel nem foglalkoznak, de nem indokolták meg, hogy a 100 millió forint túl sok, vagy túl kevés a nyomozás elindításához.

Telefonon megkerestük Csépány Gábort is, aki 2014-ig a felszámolás alá került cég ügyvezetője volt, de elfoglaltságára hivatkozva későbbi időpontra ígért választ. A felszámoló cég képviselője, aki a Csépány és Társai Kft. projektet kezeli, nem kívánt nyilatkozni. Kérdésünkre, hogy igazak-e azok a híresztelések, melyek szerint már a Csépány Kft. üzemi ingatlanait is eladták, annyit válaszolt, hogy az érintettek mindent megtudhattak a felszámolási jegyzőkönyvből. A lapunk által megkérdezett beszállítók egyike sem kapott semmilyen dokumentumot a felszámolásról.

A 72 pénzére váró beszállítót képviselő jogász a Népszavának elmondta, hogy a felszámolási eljárás még nem fejeződött be, de idén, vagy legkésőbb jövőre véget érhet. Az ügyvéd jelezte: ő elküldte a felszámolással kapcsolatos eddigi dokumentumokat. Szarka László azonban azt állítja, ez csak csütörtökön történt meg, miután ő telefonon kérte a jogi képviselőt az iratok elküldésére. Az ügyvéd lapunkkal közölte, a kft. jelzáloggal terhelt ingatlanára és eszközeire már kiírták az árverési pályázatot, de úgy vélte, a meglévő vagyon nem nyújt fedezetet valamennyi hitelező igényeinek a kielégítésére. A befolyt összegből legföljebb a pénzintézetek kára, vagy annak egy része térülhet meg a hitel nagysága miatt, a termelők és a felvásárlók csak az állami segítségben reménykedhetnek. Ráadásul a csődtörvény értelmében, még a kishitelezők között is létezik rangsor, így a termelők megelőzik a felvásárlókat. Ebben az esetben ez csak elvi lehetőség, mert egyik kategória sem számíthat a pénzére.

A jogász ugyan konkrétumokat felhatalmazás híján nem kívánt mondani, de úgy vélte, a beszállítók állítása, hogy eddig egyetlen forintot sem kaptak, megfelel a valóságnak.

Ez az eset sajnos nem egyedülálló, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szinte teljes vertikumában tapasztalhatók visszaélések - jegyezte meg Magyar Zoltán a Népszavának. Sok esetben a dokumentumokból visszakövetkeztethető, hogy a tulajdonosok tudatosan készültek arra, hogy a számukra megfelelő pillanatban viszik csődbe a vállalakozásukat. Az ilyen esetekben a mindenkori kormány felelősségén túl a nyomozó hatóságoknak is sokkal nagyobb szerepet kellene vállalni.

Az ellenzéki képviselő elmondta, ebben a konkrét esetben is igyekszik a kormánynál elérni, hogy az önhibájukon kívül ilyen helyzetbe került beszállítók megkapják a jogos jussukat. Erre egyedi elbírálással van lehetőség. A legfontosabb az lenne, hogy a beszállítók saját tulajdonban építsék ki a teljes termékpályát a termeléstől a feldolgozásig, sőt, az értékesítésig. Ezzel elkerülhetők lennének a mezőgazdaságban ma még gyakori fizetési visszaélések - tette hozzá a képviselő.

Programozott fizetésképtelenség

A cégnyilvántartás szerint az 1993-ban alapított családi vállalkozás 2008-2009-ben kezdett foglalkozni zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel, feldolgozással. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2005-ben majd' 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a családi vállalkozásban. Az évtized fordulója előtt a bank kiszállt a cégből, csak az ingatlanokra, eszközökre bejegyzett jelentős jelzálogjogát hagyta emlékül.

Talán ennél is érdekesebb, hogy a tulajdonosi szerkezet annyiban változott 2013-ban, hogy a Csépány család tagjai mellett belépett az EFL. Inc. BZ Belize-ben bejegyzett cég is.

A Bisonde céginformációs társaság tanulmánya szerint a Csépány és Társai Kft.-nek már a 2013 október eleji csődeljárást megelőzően is voltak fizetési gondjai. A csődegyezség a Népszava információi szerint azért maradt el, mert a cég 12 százalékon akarta megvásárolni az adósságokat...Innen egyenes út vezetett a felszámoláshoz.Napi repülőjárat indul Budapest és Kijev között

Napi járatot indított Budapest és Kijev között az Ukraine International Airlines, az ukrán nemzeti légitársaság első járata csaknem 150 utassal szállt le csütörtök este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Budapest Airport.

Ismertették, hogy a csütörtöktől naponta közlekedő, 183 személyes Boeing 737-800-as gépek minden nap 15.20-kor indulnak vissza Budapestről és 1 óra 45 perces repülés után landolnak a kijevi Boriszpil repülőtéren.

Jurij Mirosnyikov, a légitársaság elnöke az esemény alkalmából elmondta: 5 év szünetet és teljes átalakulást követően térnek vissza Budapestre, új járatuk az üzleti utazók és a turisták igényeit egyaránt kiszolgálja - írták.

Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete nagykövete szerencsés egybeesésnek nevezte, hogy országa és az Európai Unió közötti vízumkényszer eltörlése után alig egy héttel indulhatott el az új járat, amely a gazdasági és turisztikai kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul .

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója fontos előrelépésnek nevezte az új járatok elindítását, mivel így mostantól mindkét kijevi repülőtér elérhető lesz Budapestről, egyúttal átszállási lehetőség is nyílik fontos ázsiai úti célok - többek között Teherán, Jereván, Bangkok, Amman vagy Almati - felé.

A közlemény szerint Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője fölhívta a figyelmet a magyar főváros rendezvényeire - különösen az idei nyár szabadtéri kulturális és sporteseményeire -, amelyekkel az új járatoknak köszönhetően még több ukrán turista ismerkedhet meg - fogalmazott.

Milliárdos büntetést kaphat a Google

Publikálás dátuma
2017.06.16. 17:35
FOTÓ: Getty Images, Adam Berry
Több mint egymilliárd eurós (308 milliárd forintos) büntetést szabhat ki az Európai Bizottság a Google-ra – értesült a Financial Times. Az üzleti lap kiemeli: először szankcionálhatják a cég keresőtechnológiáját.

 A cég elleni szankció tovább ronthatja az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, ám a multicégek ellen eddig is kemény kézzel fellépő illetékes biztost, Margrethe Vestagert ez aligha fogja érdekelni – jegyzi meg az uniós ügyekben jól értesült lap.

Az Európai Bizottság hét éve vizsgálódik a Google-nál, ennek az egyik legfontosabb eleme a Shopping szolgáltatás ellenőrzése. Brüsszel két éve állapította meg azt, hogy szembemegy a versenyszabályokkal, ahogy a keresőóriás saját szolgáltatásait előre sorolja a találatok között. A Shopping esetében ez az árösszehasonlító alkalmazás privilegizálását jelenti - emlékeztet a hvg.hu.