Előfizetés

"Orbán 600 milliárdos hobbija" - Kiakadt az ATV-ben Bod Péter Ákos

Publikálás dátuma
2017.06.17. 10:35
FOTÓ: Molnár Ádám
Bod Péter Ákos többek között Orbán Viktor fociőrületéről beszélt az ATV műsorában. A közgazdász szerint az még rendben van, ha a sport több forrást kap, hiszen fontos az egészséges életmód népszerűsítése, de szerinte a miniszterelnök túl messzire ment. 

"Ha síugró lenne, minden alföldi faluban építhetne akár sáncot is" - vélekedett. Szerinte elég keleties tempónak minősül 600 milliárdot költeni a miniszterelnök hobbijára, miközben ezekre az összegekre máshol is szükség lenne.

"Magyarországon a nemzeti jövedelem felét szippantja be az állam adók és egyéb elvonások formájában, ami nagyon magas" – magyarázta. Bod Péter Ákos szerint bár tavalyhoz képest valóban csökkennek az adók, de a régiós országokat nézve túl van adóztatva az ország.

A jövő évi büdzsével kapcsolatban - amit csütörtökön fogadott el az Országgyűlés - azt mondta: csinálhatna már a kormány egyszer egy nullás költségvetést. "Jövőre választási költségvetés lesz, ahogy igazából minden évben, hiszen itthon nagyon túl van politizálva a büdzsé. Hozzátette: nem lehet tudni, hogy milyen lesz a 2018-as költségvetés, mert nagyon nagy tartalékokat ad magának a kabinet, amit arra fordít, amire akar.

A nőkkel kapcsolatban a közgazdász úgy vélekedett: átlagosan 2-3 gyereket akarnak, de később szülnek már, mert a munkaerőpiac olyan. A külföldön élő magyaroknál viszont nagyobb a szaporaság, mert ott kiszámíthatóbbnak látják a jövőt - vázolta a szomorú magyar valóságot Bod Péter az ATV műsorában.

Így demonstrál a fogorvos - Három napig csak húzni fognak

D. A.
Publikálás dátuma
2017.06.17. 07:09
Thinkstock illusztráció
Húzós napokat terveznek szeptemberre az alapellátó fogorvosok. Munkalassító demonstrációt tartanak a közfinanszírozott foggyógyászok szeptember 4-én, 5-én és 6-án – tudta meg a Népszava. Ezen a három napon az akcióban résztvevő körzetekben kizárólag sürgősségi kezeléseket - például húzást, baleseti sérülések ellátását - végzik csak el.

Az alapellátó fogorvosok azt szeretnék elérni, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak. Ehhez a kamarai számítások szerint mára már mintegy 28 milliárd forint hiányzik a területre jutó pénzből, ezért hónapok óta azt kérik a kormánytól: emelje a körzetekre jutó állami támogatást, mert a most rendelkezésükre álló havi, átlagosan 800 ezer forint nem elég a praxisok működtetésére, sőt a térítésmentes ellátások anyagköltsége sem jön ki ennyiből.

Már nem tudunk annyi pénz keresni, hogy valamennyi kezelést zsebből, mi magunk fizessünk. Mindennek az lesz a következménye, hogy nem marad olyan körzet, ahol a közfinanszírozott kezeléseket megkaphatja a beteg. A pénzhiány miatt az ellátásokat már most sorolni kell, ezért a legegyszerűbb tömésekre is két-három hetes az előjegyzés. Ennyi idő alatt pedig egy fog akár menthetetlenné válhat - állítja Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az akció szervezője. Mint mondta: eddig a körzetek harmada csatlakozott a demonstrációhoz. Baranya, Tolna és Zala megyében már csaknem az összes praxis részt vesz az akcióban, de az ország más megyéiből is folyamatosak a visszajelzések. Hozzátette: fővédnöknek Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárt szeretnék megnyerni. Ő ugyanis eddig a fogorvosok problémáival kapcsolatos megkeresésekre nem reagált, sőt elszánt hallgatásba burkolózott. Bár, többször elhangzott kormányzati politikusoktól az a kijelentés, miszerint az alapellátás soha nem látott fejlesztésekben részesült az elmúlt időszakban, és ez a fogászatra is tökéletesen igaz – jegyzi meg keserűen Nagy Ákos -, hiszen a fogászat szinte soha nem látott fejlesztéseket.

Orbán miatt lépnek le - Súlyosbodik a helyzet

Publikálás dátuma
2017.06.17. 07:08
Thinkstock Illusztráció
Alulbecsüli a kormány a külföldön dolgozó magyarok számát, akiknek kivándorlásáért – az itthon maradottak szerint – elsődlegesen a fizetések okolhatóak, másodsorban pedig Orbán Viktor és a kormány a hibás. Ez derül ki egy friss, reprezentatív kutatásból, amelyet a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített. 

A kutatás adatai alapján a lap úgy számol: jelenleg mintegy 600 ezer magyar dolgozhat külföldön, és bár a kivándorlás még a szocialista kabinetek alatt kezdődött meg, a válaszadók csupán 7 százaléka gondolja, hogy a baloldal felelős érte. Jóval többen okolják az Orbán-kabinetet a megállíthatatlannak tűnő folyamatért. A vizsgálat részletesen foglalkozik a kivándorlás nyomán fellépő munkaerő-hiánnyal, amelyet most már az emberek 58 százaléka érez a bőrén – a Vasárnapi Hírekben az is elolvasható, hogy mely területeken. A helyzet további súlyosbodását prognosztizálja az adat, amely szerint a munkaképes korúak 15 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát a jövőben.